Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι πιέσεις και οι αντιθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Με μεγάλη πλειοψηφία, η συνέλευση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε, εκ νέου, τη συριακή ηγεσία να συνεργαστεί άμεσα για να διερευνηθεί το εύρος της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών των διαδηλώσεων και των ταραχών, και το κατά πόσο αυτές συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Παρ' όλα αυτά, το κλίμα ήταν σχετικά έντονο και κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου (η πραγματοποίηση της οποίας ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό), καθώς η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας, Νάβι Πιλάι, υποστήριξε ότι πλέον το σύνολο των θυμάτων στη Συρία έχει αυξηθεί στους 2.900 νεκρούς, χωρίς να καταμετρούνται οι εξαφανισμένοι.

Από την πλευρά του, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάλ, απευθυνόμενος στη σύνοδο, υποστήριξε ότι οι νεκροί άμαχοι δεν ξεπερνούν τους 1.100 και κατηγόρησε για αυτό «εκατοντάδες ενόπλους εγκληματίες που δρουν μέσα στη χώρα», η οποία είναι «στόχος ευρύτερων τρομοκρατικών σχεδίων». Ο Μεκντάλ υπογράμμισε ότι η χώρα του «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε επιτροπή».

Την ανάγκη να προστατευθεί η Συρία από το ενδεχόμενο ξένης επέμβασης επισήμαναν οι εκπρόσωποι των Ρωσίας, Κίνας, Βενεζουέλας και Ζιμπάμπουε στη σύνοδο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και οι τέσσερις ζήτησαν να μη «μετατρέπεται σε εργαλείο προώθησης πολιτικών θέσεων και άλλων συμφερόντων το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο ζήτημα της Συρίας αναφέρθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπεραμύνθηκε του βέτο που άσκησε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις αρχές της εβδομάδας, για να εμποδίσει σκληρή απόφαση για τη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διασφαλιστεί ότι η απόφαση αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί για εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, όπως έγινε στη Λιβύη». Συμπλήρωσε όμως ότι «ο Σύρος Πρόεδρος, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις ή να εγκαταλείψει την εξουσία. Αυτό όμως είναι κάτι που θα πρέπει ν' αποφασιστεί από το συριακό λαό και τη συριακή πολιτική ηγεσία και όχι από το ΝΑΤΟ και από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ