Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Μετατόπιση του «Κέντρου» προς τον αντισοβιετισμό

Οι πρόσφατες πρόωρες εκλογές στη Λετονία, που πραγματοποιήθηκαν στις 17/9 κι ανέδειξαν ως πρώτη δύναμη το συνασπισμό «Κέντρο Ομόνοιας», μ' επικεφαλής τον νυν δήμαρχο της πρωτεύουσας Ρίγας, Νιλ Ουσακόφ, με ποσοστό 28,4% (και 31 έδρες στις 100) βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα της αλλαγής των θέσεών του, ώστε να μπει στο «παιχνίδι» της διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας. Σε κάτι τέτοιο συγκλίνουν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της συμμαχίας στην οποία συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (εξέλεξε 4 βουλευτές, από τους 31).

Βασικός όρος, που θέτουν τόσο το δεύτερο «Κόμμα των μεταρρυθμίσεων» (με 20,8% και 22 έδρες), που ίδρυσε πρόσφατα ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Βάλντις Ζάτλερς, όσο και το τρίτο το κόμμα «Ενότητα» του νυν πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβκις, (με 18,8% και 20 έδρες), δεν είναι τα υπουργικά χαρτοφυλάκια ή το κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά η αναγνώριση από το «Κέντρο Ομόνοιας» της λεγόμενης «σοβιετικής κατοχής»! Ουσιαστικά, επιδιώκεται η μετατόπιση του «Κέντρου Ομόνοιας» στις «επίσημες» κι αντισοβιετικές - αντικομμουνιστικές θέσεις της χώρας με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως το «Κέντρο Ομόνοιας», που στηρίζεται κυρίως από το τμήμα των ρωσόφωνων που έχει καταφέρει να πάρουν τη λετονική υπηκοότητα, τασσόταν ενάντια στις διακρίσεις που ισχύουν σε βάρος των «μη πολιτών» (όπως χαρακτηρίζουν τους ρωσόφωνους), ενάντια στις πολιτικές απαγορεύσεις που ισχύουν κατά των κομμουνιστών και δεν συμμετείχε στην επίσημη αντισοβιετική - αντικομμουνιστική εκστρατεία των λετονικών αρχών.

Ηδη ο Πρόεδρος, αλλά κι άλλα ηγετικά στελέχη του «Κέντρου Ομόνοιας» με δηλώσεις τους αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα της μετατόπισης απ' αυτές τις θέσεις, δηλώνοντας πως «υπήρξε μεν κατοχή, αλλά όχι κατοχικοί», επιδιώκοντας να «πατήσουν σε δύο βάρκες».

Από τη μεριά του ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (ΣΚΛ) κι ευρωβουλευτής του «Κέντρου Ομόνοιας», δήλωσε πως το κόμμα του δε θα αντιταχθεί στη συμμετοχή του «Κέντρου Ομόνοιας» στην κυβέρνηση, ωστόσο, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην υπογραφή «κυβερνητικού συμφώνου», στο οποίο θα γίνεται λόγος για αναγνώριση της «σοβιετικής κατοχής», τονίζοντας πως τέτοιον όρο το ΣΚΛ δε θα τον υπογράψει.

Μετά απ' αυτήν την εξέλιξη, το «Κόμμα των μεταρρυθμίσεων» καλεί την πλειοψηφία του «Κέντρου Ομόνοιας» να αποβάλει από τη συμμαχία το ΣΚΛ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα σήμαινε πως το «Κέντρο Ομόνοιας» θα χάσει την πλειοψηφία που διαθέτει στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στη Ρίγα.


Ι.Π.-Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ