Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλές και συμφωνίες

ΕΡΕΒΑΝ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις πάγιες γαλλικές θέσεις όσον αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Σε δηλώσεις του, που προκάλεσαν την τουρκική αντίδραση, ο Ν. Σαρκοζί επανέλαβε ότι ναι μεν ο ρόλος της Τουρκίας είναι «σημαντικός για τον κόσμο και τη Γαλλία, είναι μία γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης», ωστόσο «δεν έχει κανένα ρόλο εντός της ΕΕ», η οποία δεν της ταιριάζει. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία να αναγνωρίσει πριν το Μάη του 2012 τη γενοκτονία των Αρμενίων, κάνοντας ένα βήμα προς τη συμφιλίωση, προειδοποιώντας ότι σε κάθε άλλη περίπτωση η Γαλλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε «νομικά μέτρα για την άρνηση της γενοκτονίας».

Απάντηση εκ μέρους της Αγκυρας έδωσε ο υπουργός αρμόδιος σε θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, κατηγορώντας τον Ν. Σαρκοζί ότι εκμεταλλεύεται το αρμενικό ζήτημα ενόψει εκλογών, προτρέποντας τον Γάλλο πρόεδρο να ασχοληθεί με τα εσωτερικά του προβλήματα, αντί να «παριστάνει τον ιστορικό»...

Οι συγκεκριμένες θέσεις ωστόσο δεν εμπόδισαν τη Γαλλία να υπογράψει χτες με την Τουρκία συμφωνία ευρείας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας για την αντιμετώπιση των «μαχητών» των Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η συμφωνία, την οποία υπόγραψαν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Ζεάν και ο Τούρκος ομόλογός του Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, προβλέπει ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται σε μία επιχειρησιακή συνεργασία αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».

Εξόρμηση στον Καύκασο

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις χώρες του Καυκάσου - Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία - συνοδευόμενος από τους υπουργούς Βιομηχανίας - Ενέργειας και Ψηφιακής Οικονομίας, του Εξωτερικού Εμπορίου και της Συνεργασίας. Στο Αζερμπαϊτζάν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ιλκχάμ Αλίεφ όπου εκφράστηκε η ικανοποίηση και των δύο πλευρών για τις σχέσεις τους στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και αλλού. Στον τελευταίο του σταθμό, τη Γεωργία, τόνισε πως η Γεωργία ανήκει στην Ευρώπη και κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις βάσει της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός και να σταματήσει τις απειλές και τους εκφοβισμούς προς τη Γεωργία. Εσπευσε ωστόσο να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «φίλη και στρατηγικό εταίρο» της Γαλλίας, σημειώνοντας πως «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη πρέπει να σταματήσουν οι απειλές, οι εκφοβισμοί και οι απόπειρες αποσταθεροποίησης της Γεωργίας», που σημειωτέον στηρίζεται από ΝΑΤΟ - ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ