ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Εκδήλωση για το «δημόσιο» πανεπιστήμιο

Σε μια προσπάθεια να ταυτιστούν οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών με τον αγώνα «υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου», η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΔΕΠ) διοργάνωσε χτες το μεσημέρι σχετική εκδήλωση στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Στην εισηγητική ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Χ. Τρικαλινός, υποστήριξε ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών είναι για τα οικονομικά, αλλά δεν είναι συντεχνιακές. Περιέγραψε αναλυτικά την αρνητική προοπτική που διαγράφεται για τα ιδρύματα και τους αποφοίτους στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της διαδικασίας της Μπολόνια, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο σήμερα το «ακαδημαϊκό και δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο ειδικός γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Δ. Κλάδης, που είπε ότι αν το πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος, δεν μπορεί να είναι αυτόνομο! Ισχυρίστηκε, δε, ότι υπάρχει διαμάχη στην Ευρώπη ανάμεσα στους υπέρμαχους του «ανταγωνιστικού» και τους υποστηρικτές του «κοινωνικού -ακαδημαϊκού» πανεπιστημίου, όπου δήθεν ανήκει η Ελλάδα. Παρέλειψε, βέβαια, να πει ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης ψηφίζονται ομόφωνα από όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Για την «αξιοπρέπεια» των πανεπιστημιακών και τη μη εφαρμογή από πλευράς της κυβέρνησης του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου, μίλησε ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Γ. Καλός, προτείνοντας και πάλι... «διάλογο», που θα καταλήξει σε ένα από τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν και θα μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο Π. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι για «δημόσιο» πανεπιστήμιο μιλούν οι πάντες, όμως ένα πανεπιστήμιο υπό δημόσιο καθεστώς, παραδομένο στην εμπορευματοποίηση της γνώσης, με ιδιωτικοοικονομικές λειτουργίες, που εξυπηρετεί τους στόχους μιας ακριβοπληρωμένης αμάθειας και μιας αμφιλεγόμενης δυνατότητας για απασχόληση, δεν εκπληρώνει τον κοινωνικό του ρόλο. Εξήγησε ότι «το πανεπιστήμιο αυτό ήδη οικοδομείται στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου», μέσα από τις κατευθύνσεις της Σορβόνης, της Μπολόνιας, της Πράγας και του Βερολίνου, που υλοποιούν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τις απαιτήσεις της Λευκής Βίβλου και της ΟΝΕ. Γι' αυτό επισήμανε τις ευθύνες όσων χειροκροτούσαν ενθουσιωδώς στη Βουλή την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Κατέληξε μιλώντας για το πραγματικά δημόσιο πανεπιστήμιο, την ουσία της γνώσης, της επιστήμης και της σχέσης τους με την κοινωνία, που πρέπει να απορρέει από τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου κι όχι από τα ποσοστά κέρδους των επιχειρήσεων. Ετσι, σημείωσε την ανάγκη κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, την ανάγκη ενότητας και κοινής πάλης του πανεπιστημιακού κινήματος, με φοιτητές και εργαζόμενους στα ιδρύματα, με ανάλογες μορφές πάλης και αιτήματα που θα στοιχειοθετούν την απαίτηση του δημόσιου και κοινωνικού πανεπιστημίου.

Χωρίς να αμφισβητεί το ρόλο της «αγοράς» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, που πήρε αμέσως μετά το λόγο, ζήτησε απλώς έναν «περιορισμό» της αγοράς. Κατά τα άλλα, στην ουσία δε μίλησε καθόλου για το θέμα της εκδήλωσης, δεν εξέφρασε ούτε μια κριτική θέση για την ΕΕ που προωθεί τη διαδικασία της Μπολόνια και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, αλλά με μια καθαρά προεκλογική ομιλία προτίμησε να χαϊδέψει τα αυτιά των πανεπιστημιακών, λέγοντας ότι στηρίζει τον αγώνα τους ως έχει και υιοθέτησε το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου σε μια φάση που και η ίδια η ΠΟΣΔΕΠ το έχει εγκαταλείψει.

Ο υπεύθυνος Παιδείας του ΔΗΚΚΙ κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχει κατανοηθεί λάθος η ανταγωνιστικότητα γι' αυτό φτάσαμε μέχρι εδώ και κάλεσε τους πανεπιστημιακούς να απαντήσουν με την ψήφο τους.

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα οι πρυτάνεις Γ. Μπαμπινιώτης (Πανεπιστημίου Αθήνας), Γ. Βενιέρης (Οικονομικού Πανεπιστημίου) και Γ. Καραμπατζός (Χαροκοπείου), εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ΤΕΙ, της ΟΛΜΕ, της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, του Συλλόγου ΕΕΔΙΠ ΑΕΙ και φοιτητές.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΠΘ
Γιατί δε μονιμοποιούνται;

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή το πρόβλημα των συμβασιούχων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι, αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες του ιδρύματος, δε μονιμοποιούνται.

Στην Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, αναφέρεται ότι οι ανάγκες του ιδρύματος που αντιμετωπίζονται με τους συμβασιούχους σχετίζονται άμεσα με «την ομαλή εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του ιδρύματος, τόσο στο πλαίσιο ανάπτυξης ερευνητικών προγραμμάτων, όσο και σε εκείνο της ανάπτυξης εργολαβιών». Η κατάσταση αυτή - που διαιωνίζεται - δημιουργεί άμεσα προβλήματα κοινωνικής επιβίωσης στους ίδιους τους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για πολλά χρόνια στο ΑΠΘ. Από την άλλη, στερεί από το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας (με 80.000 εγγεγραμμένους φοιτητές) τη δυνατότητα να στηρίξει τη λειτουργία του, σε όλα τα επίπεδά της, σε προσωπικό πολύτιμης εμπειρίας. Μάλιστα, για τους συμβασιούχους της Επιτροπής Ερευνών έχει αποσταλεί από την Πρυτανεία πρόταση μονιμοποίησής τους, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ υπάρχουν σχετικές προτάσεις αναφορικά και με τις άλλες κατηγορίες των συμβασιούχων.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι το υπουργείο δεν προχωρά στην τελική τακτοποίηση του θέματος, προκαλεί σύμφωνα με το βουλευτή του ΚΚΕ «αλγεινή εντύπωση». Ετσι, ο Γ. Χουρμουζιάδης ρωτά τον υπουργό Παιδείας «γιατί δεν αποφασίζει να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα αυτό, αφού είναι ολοφάνερο ότι δημιουργεί, κοντά στα άλλα, ένα άκρως επικίνδυνο πρόβλημα για την ίδια τη λειτουργία του Πανεπιστημίου». Μάλιστα, επικαλείται το Προεδρικό Διάταγμα 81/2003, που ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία των λύσεων.

Με χορηγό την «Coca - Cola»

Το ότι προγράμματα όπως η πολυδιαφημισμένη περιβαλλοντική εκπαίδευση ανοίγουν την πόρτα της εισόδου για τις εταιρίες στα σχολεία έρχεται να επιβεβαιώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον: μας νοιάζει στ' αλήθεια» που διοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η... «Coca - Cola». Πρόκειται για πρόγραμμα που περιλάμβανε στον πρώτο κύκλο του 700 παιδιά από 12 σχολεία της Αθήνας και 4 της Θεσσαλονίκης, είναι οργανωμένο σε δίωρες παρουσιάσεις που χωρίζονται σε πέντε επιμέρους ενότητες στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οπως δήλωναν οι εκπρόσωποι της «Coca - Cola», φιλοδοξούν οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα να στείλουν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους ως γνωστόν η πολυεθνική είναι χορηγός, «το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος».

ΜΑΘΗΤΕΣ 2ου ΤΕΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Διεκδικούν αγωνιστικά λύσεις

Αποχή από τα μαθήματα και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έκαναν, χθες το μεσημέρι, οι μαθητές του 2ου ΤΕΕ Ηλιούπολης. Οι μαθητές απέκλεισαν για μισή ώρα περίπου τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και λίγο αργότερα πορεύτηκαν προς το δημαρχείο, διαμαρτυρόμενοι για τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο τους, από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι μαθητές του συγκεκριμένου ΤΕΕ είναι αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, κυρίως στα μαθήματα ειδικότητας, ενώ δεν είναι λίγα και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του 15μελούς, Δημήτρης Σαλάμης, οι αίθουσες διδασκαλίας δε φτάνουν, ενώ ακόμη σοβαρότερα είναι τα προβλήματα που προκαλεί η μεγάλη έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην ειδικότητα κομμωτικής δεν υπάρχει ούτε ένας καθηγητής, ενώ θα έπρεπε να είναι έξι, με αποτέλεσμα από την αρχή της σχολικής χρονιάς να μην έχουν κάνει ούτε μια ώρα πρακτική. Περίπου ίδια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στις ειδικότητες αισθητικής και μηχανολόγων.

Οι μαθητές προχώρησαν χθες σε αποχή απ' τα μαθήματά τους μετά από απόφαση των 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων των ειδικοτήτων αισθητικής και κομμωτικής, παρ' όλα αυτά στην κινητοποίηση συμμετείχε όλο το σχολείο.

Αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Ηλιούπολης, ο οποίος αρκέστηκε σε υποσχέσεις, αλλά δεσμεύτηκε να επισκεφθεί σήμερα το σχολείο.

«Δε θα αρκεστούμε σε υποσχέσεις. Θα ηρεμήσουμε όταν δούμε πράξεις. Ο αγώνας μας δε σταματάει εδώ, θα συνεχιστεί μέχρι να δούμε αποτελέσματα», δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του 15μελούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ