ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΧΤΩΒΡΗΣ
Εκατομμύρια λαού έδωσαν την απάντηση

Στιγμιότυπο από την πορεία στη Μόσχα

Associated Press

Στιγμιότυπο από την πορεία στη Μόσχα
«Η προσπάθεια των αρχών της Ρωσίας να καταργήσουν τη μέρα του Μεγάλου Οχτώβρη ως μέρα απελευθέρωσης του εργαζόμενου λαού από την τάξη των εκμεταλλευτών δε δείχνει τίποτα άλλο παρά την ταξική φύση της σημερινής εξουσίας, που δεν αντέχει να γιορτάζει τη μέρα της ιστορικής ήττας της», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Ούλας, Α΄ Γραμματέας της ΚΟ Μόσχας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σχετικά με την πρόταση νόμου που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες. Ηχηρή απάντηση σ' αυτά τα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων της Ρωσίας να σβήσουν την επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης έδωσαν εκατομμύρια διαδηλωτές, που κατέβηκαν στις κόκκινες διαδηλώσεις της 7ης του Νοέμβρη σε όλη τη Ρωσία.

Από τις 4 έως τις 6 του Νοέμβρη σε όλες τις μεγάλες ρωσικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες γιορταστικές εκδηλώσεις για την Οχτωβριανή Επανάσταση, καθώς επίσης καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία του Βλαντιμίρ Λένιν, ενώ στην πόλη Νοβοτρόιτσκ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Λένιν.

Στις 7 του Νοέμβρη σε όλη τη Ρωσία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, στις οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΚΡΟ, έλαβαν μέρος περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι (ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για περίπου 400.000). Συνολικά στις εκδηλώσεις για την 87η επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης, από τις 4 έως τις 7 του Νοέμβρη, σε όλη τη Ρωσία συμμετείχαν γύρω στα 5 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΚΚΡΟ.

Στις διαδηλώσεις κυριάρχησαν τα αντικυβερνητικά κι αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως και συνθήματα υπέρ της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού. Σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας, όπου σύντομα θα πραγματοποιηθούν τοπικές εκλογές, οι διαδηλώσεις είχαν έντονο και τον προεκλογικό χαρακτήρα.

Στη Μόσχα

Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αφού βάδισε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Μόσχας κατέληξε στην πλατεία του Μαρξ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, ο οποίος μεταξύ των άλλων σημείωσε: «Η 7η του Νοέμβρη είναι μια μέρα παγκόσμιας σημασίας που είναι αδύνατο να σβηστεί όχι μόνο από την Ιστορία της πατρίδας μας, αλλά κι από την παγκόσμια Ιστορία. Ο μεγάλος Οχτώβρης άνοιξε το δρόμο για τεράστιες κατακτήσεις της ανθρωπότητας στο δρόμο του καλού και της δικαιοσύνης. Η προλεταριακή επανάσταση, που έκαναν οι εργάτες κι οι αγρότες της Ρωσίας κάτω από την καθοδήγηση των μπολσεβίκων, έγινε το θεμέλιο για το πιο ολοκληρωμένο και δημοκρατικό κράτος, αυτό της σοβιετικής εξουσίας».

Στην πόλη του Λένιν

Στο Λένινγκραντ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν στη λεωφόρο Νέφσκι και κατέληξαν μπροστά από τα χειμερινά ανάκτορα. Τις ομιλίες άνοιξε ο Γιούρι Τερέντιεφ, Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), ο οποίος αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο της Οχτωβριανής Επανάστασης και καταδίκασε τις προσπάθειες που κάνουν οι αρχές για να σβήσουν από τη μνήμη του λαού αυτή τη μέρα, την οποία, αρχικά, αφού δεν μπορούσαν να την καταργήσουν τη μετονόμασαν σε μέρα «ειρήνευσης και συμφιλίωσης». Ακολούθησαν ομιλίες εκπροσώπων του ΚΚΡΟ κι άλλων μαζικών οργανώσεων της πόλης.

Ουκρανία - Λευκορωσία - Μολδαβία

Σε δεκάδες πόλεις της Ουκρανίας τιμήθηκε η επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης και δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του ΚΚ Ουκρανίας συμμετείχαν σε αυτές, παρά το πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα που είχε το κόμμα στις προεδρικές εκλογές. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Κίεβο μίλησε ο Π. Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των κομμουνιστικών ιδεών. Ο ίδιος σημείωσε ότι λίγο πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών οι εκπρόσωποι του ολιγαρχικού κεφαλαίου προσπαθούν να καπηλευτούν τις αριστερές ιδέες. «Ομως, αυτές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα στη ζωή μόνο όταν η εξουσία θα ανήκει στο λαό», είπε ο Σιμονιένκο και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο για την εγκαθίδρυση της λαϊκής, της σοσιαλιστικής εξουσίας.

Μήνυμα Λουκασένκο

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές πόλεις της Λευκορωσίας. Σε μήνυμα του Προέδρου της χώρας, Α. Λουκασένκο, σημειώνεται: «Η Οχτωβριανή Επανάσταση καθόρισε την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας, συνήγειρε κι ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους ενάντια στην καταπίεση και στην ανισότητα και με ριζοσπαστικό τρόπο επέδρασε στην τύχη της χώρας μας. Χάρη στην Οχτωβριανή Επανάσταση ο λευκορωσικός λαός απέκτησε κρατική υπόσταση, δημιούργησε οικονομικές και επιστημονικές υποδομές, φύλαξε κι εμπλούτισε τον εθνικό πολιτισμό». Κάλεσε δε τους συμπολίτες του με σεβασμό να αντιμετωπίζουν την Ιστορία της χώρας τους.

Στη Μολδαβία

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ», στη συγκέντρωση για την επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης που έγινε στην πρωτεύουσα, Κισινιόφ, μίλησε ο Πρόεδρος της χώρας και του ΚΚ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ), Β. Βορόνιν, ο οποίος, παρουσία του πρωθυπουργού, Β. Τάρλεφ, και της προέδρου του Κοινοβουλίου, Ε. Οτσαπτσούκ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της κυβέρνησης του ΚΚΔΜ στον κοινωνικό τομέα.


ΠΟΛΩΝΙΑ
Δικαστήριο σε βάρος του Προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος

Στις 4 Νοέμβρη, δικαστήριο της πόλης Βρότσλαβ αθώωσε τους Μάρτσιν Ανταμ, Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας και τον Μάρτσιν Σταρνάφσκι, στέλεχος του αντιπολεμικού κινήματος της Πολωνίας, που κατηγορούνταν ως οργανωτές αντιπολεμικής εκδήλωσης, που έγινε χωρίς να ζητηθεί η άδεια των αρχών, στις 10 Απρίλη 2003. Εκείνη τη μέρα, μπροστά στο κύριο κτίριο του πανεπιστημίου της πόλης Βρότσλαβ, πραγματοποιήθηκε φοιτητική διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, στην οποία μίλησαν οι Μ. Ανταμ, και Μ. Σταρνάφσκι, ενώ ακολούθησε και κατάληψη από τους διαδηλωτές μιας γέφυρας της πόλης. Μετά τις ομιλίες τους, οι αστυνομικές αρχές στη δίωξη και πρωτόδικα οι παραπάνω είχαν καταδικαστεί, σε κλειστή δίκη, με χρηματικό πρόστιμο το οποίο όμως αρνήθηκαν να πληρώσουν, υποβάλλοντας έφεση. Στις 4/11 εκδικάστηκε η έφεση και οι κατήγοροι δεν μπόρεσαν να αποδείξουν πως υπήρξε σχέση των ομιλιών με την κατάληψη της γέφυρας της πόλης, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να αθωώσει τους δύο κατηγορούμενους. Μετά τη δίκη, ο Μ. Ανταμ, Πρόεδρος του ΚΚ Πολωνίας δήλωσε πως «ακόμη δεν μπορούμε να μιλάμε για νίκη, αφού τα κατοχικά στρατεύματα, μεταξύ αυτών και πολωνικά, βρίσκονται στο Ιράκ».

Να σημειωθεί ότι δεν είναι οι πρώτες, ούτε οι τελευταίες δίκες που γίνονται στην Πολωνία σε βάρος στελεχών του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Οπως είπε για το «Ρ» η Μπεάτα Κάρον, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Πολωνίας, δεκάδες φιλειρηνιστές έχουν συλληφθεί και τιμωρηθεί με χρηματικά πρόστιμα για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο και στην κατοχή του Ιράκ, ζητώντας την επιστροφή των πολωνικών στρατευμάτων που βρίσκονται εκεί. Τέτοιες διαδηλώσεις και πικετοφορίες έγιναν και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δίκης, ζητώντας κοντά στα παραπάνω και την αθώωση των κατηγορουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ