ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταστροφική η εφεδρεία των αρχαιολόγων για την πολιτιστική κληρονομιά

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει τη «χαριστική βολή» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία - και μέσω της «εφεδρείας», που θα περικόψει το 10% των αρχαιολόγων - η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ επιμένει να επιδεικνύει ένα είδος... «κοσμογονίας» στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά τον υπουργό, Π. Γερουλάνο, ο οποίος αναφέρθηκε για πολλοστή φορά, στη Βουλή, στο αρχαιολογικό κομμάτι του λεγόμενου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), τη «σκυτάλη» πήρε η γγ του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, η οποία, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την αρχαιολογική έκθεση «Αγονη Γραμμή» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είπε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των αρχαιολογικών έργων στα νησιά της άγονης γραμμής φτάνει τα 6,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια, αυτό που συνεχώς «ξεχνά» η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ είναι αυτό που καταγγέλλουν οι άνθρωποι που φέρνουν σε πέρας αυτό το έργο: Οτι με την ασκούμενη πολιτική, ακόμη και τα έργα του ΕΣΠΑ θα «βυθιστούν».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν αρχαιολόγοι με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση, ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται και αντικείμενα που προέρχονται και από τη νησίδα Αλιμνιά, την οποία, ο Δήμος Χάλκης θέλει να τη μετατρέψει σε τουριστικό, «επενδυτικό» «παράδεισο» αν και είναι αρχαιολογικός χώρος. Το τοπικό παράρτημα της Ρόδου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκφράζοντας σε ανακοίνωσή του την αντίθεση των αρχαιολόγων στο ξεπούλημα της Αλιμνιάς, αναφέρθηκε και στην έκθεση, σημειώνοντας ότι «ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων της Αλιμνιάς θα παρουσιαστεί στην έκθεση με τίτλο "Αγονη Γραμμή", που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης» (εγκαινιάσθηκε χτες). Προειδοποιούσε μάλιστα: «Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι η ν. Αλιμνιά, ένα από τα μοναδικά διαχρονικά μνημεία του Αιγαίου, με πλούσιες αρχαιότητες, κινδυνεύει άμεσα με οριστική εξαφάνιση, αν προχωρήσουν σχέδια "ενοικίασής" της».

Αρχαιολόγοι σχολιάζουν επίσης, ότι οι πίσω και από αυτήν την έκθεση υπάρχουν άνθρωποι που «εργάστηκαν πολύ, αθόρυβα (και χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή, ως συνήθως) για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η έκθεση αυτή», ενώ και τα έργα τα «έφεραν σε πέρας οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες σε μια ακριτική περιοχή (...)».

Η «Αγονη Γραμμή» παρουσιάζει (έως 23/4/2012) το παρελθόν νησιών, όπως το Καστελόριζο, η Ρω, η Σύμη, η Χάλκη, η Τήλος και η Νίσυρος.

Βραδιές θεάτρου

«Προδοσία»
«Προδοσία»
Στο θέατρο «Σημείο» ανεβάζεται σήμερα το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Προδοσία». Ενα ερωτικό τρίγωνο, μια ιστορία παράλληλη με την καθημερινότητα των τριών προσώπων, στη διάρκεια επτά χρόνων. Μια σχέση που ξεκινά από το δυνατό τέλος της σχέσης και τελειώνει με την αρχή της σχέσης. Ξεκινάει με τα πρόσωπα αιωρούμενα, πίνοντας σ' ένα μπαρ, γεμάτα αμφιβολίες και τελειώνει επτά χρόνια νωρίτερα, γεμάτα πάθος. Αγάπη, έρωτας, απιστία. Αυτά είναι τα μοτίβα του έργου. Μια «προδοσία» σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Γεράσιμος Δεστούνης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Επίσης, το θέατρο Σημείο» θα ανεβάσει τον Ιανουάριο το έργο του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη». Το έργο του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη είναι θεατρική διασκευή της ομότιτλης ταινίας του, με την οποία ο Μπέργκμαν κέρδισε το πρώτο του «Οσκαρ». Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

  • «Εξαιτίας της αναταραχής...» τιτλοφορείται η παράσταση των «Μοντέρνων Καιρών» στο «OLVIO» (Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Γκάζι, τηλ. 210.3414.118). Πρόκειται για σπονδυλωτό θέαμα, με οκτώ ηθοποιούς σε πολυάριθμους ρόλους. Ενα πολιτικό θέαμα με πολλή μουσική, χορό, ζωντανά τραγούδια. Ενα ταξίδι στον 20ό αιώνα και στο σήμερα. Με θεατρικά κείμενα που βγήκαν από αυτοσχεδιασμούς του θιάσου και κείμενα ποιητικά, φιλοσοφικά, πολιτικά, δοκιμιακά των: Λόρκα , Μπρεχτ, Φουκώ, Μπουκόφσκι, Λειβαδίτη, Ρόζας Λούξεμπουργκ, Κλάρας Τσέτκιν, Εμας Γκόλντμαν, κ.ά.). Σύλληψη - διαμόρφωση του κειμένου, σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης. Σύνθεση: Γιατράς Διονύσης. Χορογραφίες: Ζαφειροπούλου Λίλα. Παίζουν: Ανυφαντή Ειρήνη, Γεωργοσόπουλος Βασίλης, Καραμάνη Κέλλυ, Κολοκυθά Μαρία, Νταλιάνη Φάνια, Παπασπύρου Εβίτα, Σειραδάκη Κλαίρη, Τσεργάς Νίκος. Στο πιάνο: Κατσιδονιώτης Δημήτρης.
  • Στο «Τόπος Αλλού», λόγω της μεγάλης επιτυχίας του, επαναλαμβάνεται το έργο «Κόλχαας», στις 12, 19, 26/12. Η παράσταση βασίζεται στο αφήγημα «Μίκαελ Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ, σε μετάφραση, σκηνοθεσία, ερμηνεία Νίκου Αλεξίου. Πρόκειται για πραγματική ιστορία που συνέβη στη Γερμανία του 1500. Ο Κόλχαας, έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα μιας αδικίας της αυταρχικής και καταπιεστικής φεουδαρχικής εξουσίας και εξεγείρεται, συμπαρασύροντας πλήθος καταπιεσμένων λαϊκών ανθρώπων.
  • Στο «Πρόβα» παρουσιάζεται το έργο του Τζιοβάνι Βέργκα «La lupa» (1896). Ενα ιταλικό αγροτικό χωριό, με τα ήθη, τα πάθη, τα κουτσομπολιά, τη θρησκοληψία, τους καυγάδες, τις προκλήσεις, τους χορούς και τα τραγούδια του. Η Λούπα, μια γυναίκα «ηφαίστειο εν ενεργεία», φλέγεται από τα πάθη της, τυραννιέται απ' αυτά, χάνει τη λογική της και παρασύρεται σε πράξεις πέραν της ηθικής. Ξεπερνάει τα φυσικά όρια, φτάνει πέραν καλού και κακού. Μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου, σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, σκηνικά - κουστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα, μουσική Νίκου Χαριζάνου, φωτισμοί Γιάννη Μανιμανάκη. Παίζουν: Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Χρύσα Παπαδοπούλου, Σπύρος Περδίου, Σωτήρης Δούβρης.
Πρωτοπόρος του νεοελληνικού θεάτρου

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του, τιμά τον ιδρυτή στις αρχές του 20ού αιώνα της πρωτοποριακής «Νέας Σκηνής», σκηνοθέτη και συγγραφέα Κωνσταντίνο Χρηστομάνο, πραγματοποιώντας σήμερα (8 μ.μ., στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία», ημερίδα με θέμα «Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, αισθητισμός και πρωτοπορία, 100 χρόνια μετά», με προεδρεύοντα τον καθηγητή Θεατρολογίας, ιστορικό ερευνητή του νεοελληνικού θεάτρου Θόδωρο Χατζηπανταζή. Θα μιλήσουν οι: Αγγέλα Καστρινάκη (για το μυθιστόρημά του «Κερένια κούκλα»), Μανόλης Σειραγάκης (για τις πρωτοποριακές επιλογές του Χρηστομάνου στη μουσική και χορογραφία των παραστάσεων), Βάνια Παπανικολάου (για τα ελληνικά έργα που σκηνοθέτησε στη «Νέα Σκηνή»).

Παραδοσιακά...

Στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος, 2109270628), σήμερα ο δάσκαλος του κλαρίνου στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, ψυχή των «Χάλκινων της Κοζάνης», Δημήτρης Κώτσικας, που θα ταξιδέψει στη στεριανή παράδοση: Μοριά, Ρούμελη, Θεσσαλία, Μακεδονία, Ηπειρο, Θράκη. Μαζί του οι Λάζαρος Τσαμπάς (τραγούδι), Κωστής Καλαϊτζάκης (λαούτο, τραγούδι), Γιώργος και Θανάσης Κώτσικας (βιολί, κρουστά).

Αύριο, ακολουθεί η γλυκόλαλη ηπειρώτικη κομπανία των «Λαλητάδων», με την ποικιλία τοπικών μουσικών ιδιωμάτων: Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Κόνιτσα, Πωγώνι, Ζαγόρι, Γιάννενα, Μουργκάνα, Λάκκα Σούλι, Πρέβεζα, Αρτα. Με τραγούδια της αγάπης και ξενιτιάς, με χορό κυκλωτικό και το κλαρίνο να δεσπόζει.

Ενα πρόγραμμα για πιάνο - φωνή, αφιέρωμα στο αγγλόφωνο ερωτικό (κι όχι μόνο) τραγούδι, ξεδιπλώνουν η Ελλη Πασπαλά και ο Τάκης Φαραζής, αύριο (9μμ), στο θέατρο «Παλλάς». Η γνωστή τραγουδίστρια και ο δεξιοτέχνης πιανίστας της τζαζ «ταξιδεύουν» με δημιουργίες των Tom Waits, George Gershwin, Cole Porter, Leonard Cohen, Van Morrison κ.ά.

Ο Λάκης Παππάς, τραγουδιστής που συνδέθηκε με τη χρυσή εποχή των μπουάτ, τραγουδά την Κυριακή (9 μ.μ.) στην μπυραρία «Tar» (Λ. Ηρακλείου 34, 210.2237.717). Μαζί του, δύο σολίστ της κιθάρας, οι Δ. Παπαγγελίδης και Ι. Ηλιόπουλος.

Στην Πάτρα, στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου (Φωκαίας 26, πλ. Ελευθερίας), συνεχίζονται οι ενδιαφέρουσες προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης. Αύριο (10/12, 8μμ) προβάλλεται ένα αριστούργημα του γαλλικού κινηματογράφου, «Τα παιδιά του παραδείσου» του Μαρσέλ Καρνέ (γυρίστηκε στο κατοχικό Παρίσι). Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ