Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραδιές θεάτρου

«Προδοσία»
«Προδοσία»
Στο θέατρο «Σημείο» ανεβάζεται σήμερα το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Προδοσία». Ενα ερωτικό τρίγωνο, μια ιστορία παράλληλη με την καθημερινότητα των τριών προσώπων, στη διάρκεια επτά χρόνων. Μια σχέση που ξεκινά από το δυνατό τέλος της σχέσης και τελειώνει με την αρχή της σχέσης. Ξεκινάει με τα πρόσωπα αιωρούμενα, πίνοντας σ' ένα μπαρ, γεμάτα αμφιβολίες και τελειώνει επτά χρόνια νωρίτερα, γεμάτα πάθος. Αγάπη, έρωτας, απιστία. Αυτά είναι τα μοτίβα του έργου. Μια «προδοσία» σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Γεράσιμος Δεστούνης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Επίσης, το θέατρο Σημείο» θα ανεβάσει τον Ιανουάριο το έργο του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη». Το έργο του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη είναι θεατρική διασκευή της ομότιτλης ταινίας του, με την οποία ο Μπέργκμαν κέρδισε το πρώτο του «Οσκαρ». Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

  • «Εξαιτίας της αναταραχής...» τιτλοφορείται η παράσταση των «Μοντέρνων Καιρών» στο «OLVIO» (Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Γκάζι, τηλ. 210.3414.118). Πρόκειται για σπονδυλωτό θέαμα, με οκτώ ηθοποιούς σε πολυάριθμους ρόλους. Ενα πολιτικό θέαμα με πολλή μουσική, χορό, ζωντανά τραγούδια. Ενα ταξίδι στον 20ό αιώνα και στο σήμερα. Με θεατρικά κείμενα που βγήκαν από αυτοσχεδιασμούς του θιάσου και κείμενα ποιητικά, φιλοσοφικά, πολιτικά, δοκιμιακά των: Λόρκα , Μπρεχτ, Φουκώ, Μπουκόφσκι, Λειβαδίτη, Ρόζας Λούξεμπουργκ, Κλάρας Τσέτκιν, Εμας Γκόλντμαν, κ.ά.). Σύλληψη - διαμόρφωση του κειμένου, σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης. Σύνθεση: Γιατράς Διονύσης. Χορογραφίες: Ζαφειροπούλου Λίλα. Παίζουν: Ανυφαντή Ειρήνη, Γεωργοσόπουλος Βασίλης, Καραμάνη Κέλλυ, Κολοκυθά Μαρία, Νταλιάνη Φάνια, Παπασπύρου Εβίτα, Σειραδάκη Κλαίρη, Τσεργάς Νίκος. Στο πιάνο: Κατσιδονιώτης Δημήτρης.
  • Στο «Τόπος Αλλού», λόγω της μεγάλης επιτυχίας του, επαναλαμβάνεται το έργο «Κόλχαας», στις 12, 19, 26/12. Η παράσταση βασίζεται στο αφήγημα «Μίκαελ Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ, σε μετάφραση, σκηνοθεσία, ερμηνεία Νίκου Αλεξίου. Πρόκειται για πραγματική ιστορία που συνέβη στη Γερμανία του 1500. Ο Κόλχαας, έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα μιας αδικίας της αυταρχικής και καταπιεστικής φεουδαρχικής εξουσίας και εξεγείρεται, συμπαρασύροντας πλήθος καταπιεσμένων λαϊκών ανθρώπων.
  • Στο «Πρόβα» παρουσιάζεται το έργο του Τζιοβάνι Βέργκα «La lupa» (1896). Ενα ιταλικό αγροτικό χωριό, με τα ήθη, τα πάθη, τα κουτσομπολιά, τη θρησκοληψία, τους καυγάδες, τις προκλήσεις, τους χορούς και τα τραγούδια του. Η Λούπα, μια γυναίκα «ηφαίστειο εν ενεργεία», φλέγεται από τα πάθη της, τυραννιέται απ' αυτά, χάνει τη λογική της και παρασύρεται σε πράξεις πέραν της ηθικής. Ξεπερνάει τα φυσικά όρια, φτάνει πέραν καλού και κακού. Μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου, σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, σκηνικά - κουστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα, μουσική Νίκου Χαριζάνου, φωτισμοί Γιάννη Μανιμανάκη. Παίζουν: Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Χρύσα Παπαδοπούλου, Σπύρος Περδίου, Σωτήρης Δούβρης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «Ματωμένος Γάμος» στο θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί» (2024-08-20 00:00:00.0)
«Κόλχαας» και «Πλούτος» (2012-01-04 00:00:00.0)
Νέες θεατρικές πρεμιέρες (2006-12-05 00:00:00.0)
Πρεμιέρες του τριημέρου (2003-02-07 00:00:00.0)
Για μεγάλους και μικρούς (2000-11-10 00:00:00.0)
Η Μακεδονία θεατρίζεται (1999-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ