ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Η ζωή στις πόλεις τις δεκαετίες 1950 - 1970

«Οικοδομή» του Παναγιώτη Τέτση, 1964
«Οικοδομή» του Παναγιώτη Τέτση, 1964
Μια ομαδική, θεματική έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών, με τίτλο «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950 - 1970», θα φιλοξενείται από τις 21 Ιούνη στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η έκθεση φέρνει σε συνομιλία τις εικαστικές τέχνες - ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια και αφίσες - με αποσπάσματα από τον δημοφιλή ελληνικό κινηματογράφο, τις ταινίες κριτικού ρεαλισμού και τις έκκεντρες αφηγήσεις. Περιλαμβάνει 200 εικαστικά έργα, εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από τη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και τα υπόλοιπα συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση κατόπιν δανεισμού από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Στην έκθεση προβάλλονται 21 κινηματογραφικές ταινίες (αποσπάσματα από 17 ταινίες μεγάλου μήκους και 4 πλήρεις ταινίες μικρού μήκους).

Σύμφωνα με το επιμελητικό σκεπτικό, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη γίνεται το κατεξοχήν πεδίο συγκρότησης ταυτοτήτων για εσωτερικούς και εξωτερικούς μετανάστες, ενώ η κλίμακα, ο ορίζοντας και η αίσθηση αλλάζουν δραματικά με την κατασκευή πολυκατοικιών και σύγχρονων εμπορικών καταστημάτων, τη διάνοιξη δρόμων, τη δημιουργία πλατειών, την πύκνωση της κυκλοφορίας ανθρώπων και οχημάτων. Διαμορφώνονται καινούργιες σχέσεις ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο, στη συνοικία, στο προάστιο, στις προσφυγικές γειτονιές, στην εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση. Ενώ το μέσο βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται, ταυτόχρονα εμφανίζονται νέοι κοινωνικοί διαχωρισμοί και αποκλεισμοί. Οι καλλιτέχνες ερμηνεύουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο αστικό τοπίο, την ανθρωπογεωγραφία και τη διασύνδεση υλικού και έμψυχου περιβάλλοντος, παρελθόντος και παρόντος.

Δημιουργοί: Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Θεόδωρος Αδαμόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Αχιλλέας Απέργης, Μίνως Αργυράκης, Μιχάλης Αρφαράς, Αγήνωρ Αστεριάδης, Γεώργιος Βακιρτζής, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βελισσαρίδης, Λουκάς Βενετούλιας, Νικόλαος Βεντούρας, Ανδρέας Βουρλούμης, Γιάννης Γαΐτης, Δανιήλ Γουναρίδης, Γρηγόρης Γρηγορίου, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Ντίνος Δημόπουλος, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Κλεοπάτρα Δίγκα, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιώργος Ιωάννου, Μιχάλης Κακογιάννης, Λευτέρης Κανακάκις, Βλάσης Κανιάρης, Νίκη Καραγάτση, Στέλιος Κασιμάτης, Τάκης Κατσουλίδης, Νίκος Κεσσανλής, Κλέαρχος Κονιτσιώτης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Αλέκος Κοντόπουλος, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Νίκος Κούνδουρος, Πάνος Κουτρουμπούσης, Αριστέα Κριτσωτάκη, Γιώργος Λαζόγκας, Γιούλικα Λακερίδου, Κωνσταντίνος Μαλάμος, Ροβήρος Μανθούλης, Γεώργιος Μανουσάκης, Τώνια Μαρκετάκη, Δημήτρης Μεγαλίδης, Γιάννης Μιγάδης, Γιάννης Μίχας, Γιάννης Μόραλης, Χρόνης Μπότσογλου, Εύα Μπουλγουρά, Δημήτρης Μυταράς, Νίκος Νικολαΐδης, Ιρα Οικονομίδου, Κλεάνθης Παντιάς, Ρένα Παπασπύρου, Γιώργος Παραλής, Μαρία Πλυτά, Χρύσα Ρωμανού, Αλέκος Σακελλάριος, Γιώργος Σκαλενάκης, Δήμος (Δημοσθένης) Σκουλάκης, Βασίλης Σπεράντζας, Γιάννης Σπυρόπουλος, Ασπα Στασινοπούλου, Δημήτρης Σταύρακας, Παύλος Τάσιος, Τάσσος (Αλεβίζος Αναστάσιος), Παναγιώτης Τέτσης, Γιώργος Τζαβέλλας, Γεώργιος Τούγιας, Γιάννης Τσαρούχης, Αλέκος Φασιανός, Κώστας Φέρρης, Δημήτρης Χαρισιάδης, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Μαρία Χρουσάκη, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2023
Με τριήμερο για τον Κ. Θεοτόκη συνεχίζονται τα «Λογοτεχνικά Αφιερώματα»

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Με ένα τριήμερο (σήμερα Παρασκευή 9 - Κυριακή 11 Ιουνίου) αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, από τους κύριους εκφραστές της Επτανησιακής Σχολής, συνεχίζεται η ενότητα των «Λογοτεχνικών Αφιερωμάτων» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού στην Ιχθυόσκαλα, με ώρα έναρξης και τις τρεις μέρες στις 9.30 μ.μ. και είσοδο δωρεάν για το κοινό.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον συγγραφέα, όπου θα μιλήσει γι' αυτόν ο δρ. Ιστορίας Αρχαιολογίας Κώστας Σουέρεφ, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών - Μουσείου Σολωμού, με θέμα «Η πρόκληση του Κωνσταντίνου Θεοτόκη 100 χρόνια μετά».

Την εκδήλωση θα ανοίξει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη. Θα προβληθεί επίσης video με τον εγγονό του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Δημήτρη - Μάρκο Θεοτόκη, να μεταφέρει χαιρετισμό εκ μέρους της οικογένειας, και η εκδήλωση ολοκληρώνεται το βράδυ με την πραγματοποίηση συναυλίας από το κουαρτέτο του Ωδείου Πατρών.

Αύριο Σάββατο θα παιχτεί η θεατρική παράσταση «Τιμή και χρήμα», βασισμένη σε κείμενα του συγγραφέα και με θέμα μια πολύκροτη υπόθεση απόπειρας δολοφονίας, που συγκλόνισε την Κέρκυρα στις αρχές του 20ού αιώνα. Η σκηνοθεσία και διασκευή είναι του Μίλτου Νίκα. Παίζουν οι Αλέξανδρος Κουκιάς, Νικόλας Τσίχλας και Κώστας Κουτρουμπής.

Την Κυριακή θα γίνει προβολή της ταινίας «Σκλάβοι στα δεσμά τους», σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση και παραγωγή Νίκου Σέκερη. Η ταινία παραχωρήθηκε δωρεάν από τους δημιουργούς και είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα, «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους».

ΟΒΣΑ
Επίσκεψη σε έκθεση φωτογραφίας

Το ΔΣ της ΟΒΣΑ καλεί τα μέλη της Ομοσπονδίας την Κυριακή 11 Ιούνη στις 11 το πρωί να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας «Μυστήριο 139 Αποξένωση» του Βαγγέλη Γκίνη, μέλους του ΔΣ της ΟΒΣΑ.

Πρόκειται για έξι μήνες οπτικοακουστικής έρευνας, 4.755 χιλιόμετρα, 13 πόλεις, 28 συνεντεύξεις εργαζομένων, ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε μία έκθεση με ελεύθερη είσοδο. Ενα οδοιπορικό με τη ματιά του φωτογράφου Βαγγέλη Γκίνη και σε επιμέλεια του Βαγγέλη Τάτση, μια οπτικοακουστική έρευνα μέσα από την οποία ο καλλιτέχνης μελετά τον κόσμο της εργασίας με επίκεντρο την εργατική τάξη στην Ελλάδα.

Με αφετηρία την Ελευσίνα, την πόλη όπου ζει και εργάζεται, ο Βαγγέλης Γκίνης ταξίδεψε για έξι μήνες σε όλη τη χώρα, διέσχισε συνολικά 4.755 χιλιόμετρα και επισκέφτηκε 13 πόλεις της Ελλάδας για να συνομιλήσει και να φωτογραφίσει 28 εργαζόμενους από διαφορετικούς κλάδους, τους χώρους εργασίας τους αλλά και προσωπικά τους αντικείμενα.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή, από τις 18.00 έως τις 22.00 και Σάββατο και Κυριακή από τις 11.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 22.00, έως τις 18 Ιούνη.

Να δοθεί το όνομα του Ν. Καραντηνού σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

Επιστολή της Εύας Νικολαΐδου

Στις 25 Ιουνίου συμπληρώνονται δεκαπέντε χρόνια από τον θάνατο του αξέχαστου κομμουνιστή δημοσιογράφου Νίκου Καραντηνού.

Τον Φλεβάρη που μας πέρασε, η Εύα Νικολαΐδου, δημοσιογράφος και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, είχε στείλει στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επιστολή με την οποία ζητούσε να δοθεί το όνομα του Νίκου Καραντηνού σε μια αίθουσα του κτιρίου της Ενωσης Συντακτών.

Επανερχόμενη στην πρότασή της, η Εύα Νικολαΐδου έστειλε νέα επιστολή στην οποία σημειώνει: «Στις 25 Ιουνίου συμπληρώνονται δεκαπέντε χρόνια από τον θάνατό του και ίσως είναι ευκαιρία μέσα στον μήνα να αποφασίσετε για το θέμα. Γνωρίζω ότι οι περισσότερες μεγάλες αίθουσες έχουν ήδη ονόματα άλλων δημοσιογράφων, όμως, υπάρχει και η αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου υπηρέτησε με συνέπεια, με ακεραιότητα και με αφοσίωση επί πολλά χρόνια».

ΠΑΤΡΑ
Εκθεση γελοιογραφίας

Τα έργα των 5 Πατρινών καλλιτεχνών της τέχνης των comics που είχαν επιλεγεί από την ΚΕΔΗΠ - Καρναβάλι Πάτρας στο κάλεσμα που είχε απευθύνει για συμμετοχή στη δράση «Αλλαξε... στάση», στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, βρήκαν τον χώρο τους σε στεγασμένο χώρο του αίθριου του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων.

Πρόκειται για μια υπαίθρια καρναβαλική έκθεση comics που θα φιλοξενείται μόνιμα στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων και θα δίνει τη δυνατότητα, όλο τον χρόνο, παρουσίασης αντιπροσωπευτικών δημιουργιών της τέχνης των comics στον δημόσιο χώρο.

Με δεδομένη τη φιλοξενία μεγάλων ανοιχτών συναυλιών, φεστιβάλ και εκδηλώσεων στα Παλαιά Σφαγεία, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη προσέλευση κοινού, η πρωτοβουλία της ΚΕΔΗΠ - Καρναβάλι Πάτρας για την υπαίθρια έκθεση γίνεται η αιτία να «γνωριστούν» και να αλληλεπιδράσουν οι πολίτες της πόλης με τους καλλιτέχνες αυτούς, που με αυτόν τον τρόπο «ξεφεύγουν» από τα όρια των στούντιό τους. Ετσι, οι κομίστες και τα έργα τους αλλάζουν... στάση, αφήνουν τα στούντιο και εκτίθενται στον δημόσιο χώρο.

Οι 5 Πατρινοί καλλιτέχνες των οποίων τα έργα κοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο των Παλαιών Σφαγείων είναι οι Ιάκωβος Βάης, Κώστας Βούλγαρης, Κώστας Ζυγούρης, Δημήτρης Κάσδαγλης και Γιώργος Μελισσαρόπουλος.

Το Σάββατο 10 Ιούνη στις 7 το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση της έκθεσης των έργων και των καλλιτεχνών των comics, καθώς και αναλυτική αναφορά γι' αυτούς.

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου του Στ. Φώκου για τον λόρδο Μπάιρον

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Στέλιου Φώκου «Ο Λόρδος Μπάιρον στην Ελλάδα 1823 - 1824 / Ο "φιλελληνισμός" και η προσφορά του στην Επανάσταση του 1821», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οδυσσέας».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας, η Μαρία Πεσκετζή, διδάκτωρ φιλολογίας, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) και ο Γιάννης Δημητρούκας, ιστορίας, διδάκτωρ Φιλολογίας Πανεπιστημίου Μονάχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ