ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Με αμείωτη ένταση η ακρίβεια

Στο 4,7% διαμορφώθηκε ο τιμάριθμος τον Αύγουστο, ενώ από το Σεπτέμβρη έρχεται νέο κύμα ακρίβειας. Στα υψηλά επιχειρηματικά κέρδη η αιτία της έκρηξης του πληθωρισμού

ICON

Η ακρίβεια συνέχισε την πολιορκία των λαϊκών εισοδημάτων και το μήνα Αύγουστο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο ετήσιος πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 4,7%. Πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά μήνα υψηλών πληθωριστικών επιδόσεων, καθώς το τρίμηνο Μάη, Ιούνη, Ιούλη, ο γενικός δείκτης τιμών είχε παρουσιάσει άνοδο 4,9%. Στην πραγματικότητα βέβαια, τα επίπεδα της ακρίβειας, με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, είναι κατά πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη, δεδομένου ότι οι τιμές των τροφίμων και των δαπανών συντήρησης της κατοικίας - κατηγορίες στις οποίες δαπανάται ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων - είναι σημαντικά υψηλότερες. Από τον Σεπτέμβρη εξ άλλου αναμένεται νέα αναζωπύρωση της ακρίβειας, καθώς, αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους έχουν εξαγγείλει πολλοί κλάδοι επιχειρήσεων. Οσο για την αιτία της ανόδου των τιμών, μελέτη της Εθνικής Τράπεζας που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας καταρρίπτει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί εισαγόμενου πληθωρισμού και εντοπίζει το πρόβλημα στα υψηλά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε κλάδους υπηρεσιών, κινούνται με ρυθμούς διπλάσιους της ευρωζώνης!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός (Αύγουστος 2008 προς Αύγουστο 2007) σημείωσε άνοδο 4,7%, εμφανίζοντας μικρή κάμψη από το 4,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Η μικρή αυτή υποχώρηση δικαιολογείται από τις μειώσεις των τιμών λόγω των θερινών εκπτώσεων και τη μικρή υποχώρηση της τιμής της βενζίνης. Τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλη, ο Γενικός Δείκτης Τιμών παρουσίασε μείωση 0,9%, έναντι μείωσης 0,7% που είχε παρουσιάσει την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τέλος, σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμό 4,2%, έναντι ρυθμού 2,7%, που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Από τις ομάδες των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών που συγκροτούν το Γενικό Δείκτη Τιμών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται στην ομάδα «Στέγαση» (αφορά δαπάνες ενοικίου, συντήρησης κατοικίας, ύδρευση - αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.), η οποία σημείωσε άνοδο 10,8%, ενώ ακολουθούν «Μεταφορές» (άνοδος 6,5%), «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια» (5,2%) «Εκπαίδευση» (4,6%), «Διατροφή και μη Αλκοολούχα Ποτά» (4,5%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών, που σημειώθηκαν σε ετήσια βάση και καταγράφηκαν από τη Στατιστική, είναι οι ακόλουθες:

  • Σπορέλαιο 31,5%
  • Ζυμαρικά 27,7%
  • Αλεύρι 17,3%
  • Ψωμί 17,2%
  • Καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) 16,6%
  • Αυγά 14,9%
  • Φρούτα νωπά 14%
  • Πουλερικά νωπά 11,2%
  • Ρύζι και τυριά σκληρά 11%
  • Ηλεκτρικό ρεύμα 10,6%
  • Αλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής 10,1%
  • Γάλα διατηρημένο 9,6%
Στον Πειραιά

Στο μεταξύ - και για ευνόητους λόγους δημιουργίας εντυπώσεων και πάντως αρνούμενη να παρέμβει σε ό,τι αφορά την ουσία του προβλήματος - η διοίκηση της Νομαρχίας Πειραιά έδωσε χτες στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εμφανίζονται τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές των σχολικών ειδών από κατάστημα σε κατάστημα, και περιοχή σε περιοχή της νομαρχίας, ενώ στα ίδια είδη έχουν επιβληθεί, από τις αρχές Ιούλη μέχρι σήμερα ανατιμήσεις που φτάνουν και το 75%!

Ενδεικτικά:

  • Τετράδιο 50 φύλλων στον Πειραιά πωλείται 0,50 ευρώ και στη Νίκαια 1,50 ευρώ. Απόκλιση 200 %.
  • Ντοσιέ στον Πειραιά 0,50 ευρώ και στον Ρέντη 1,49 ευρώ. Απόκλιση 198 %.
  • Απόκλιση 133,33 % διαπιστώθηκε στις γόμες, 118,75% στις ξύστρες,110% σε απλά στυλό, 79,49% σε μαρκαδόρους.

Επίσης, το 10% των καταστηματαρχών το ίδιο διάστημα προχώρησε σε αυξήσεις από 2,5% - 75%. Ενδεικτικά:

  • Γόμα, από 0,40 ευρώ τον Ιούλη, 0,70 ευρώ τον Σεπτέμβρη. Αύξηση 75 %.
  • Μπλοκ ζωγραφικής, από 0,85 ευρώ τον Ιούλη, 1,30 ευρώ το Σεπτέμβρη, αύξηση 52,9 %.
  • Μαρκαδόροι, από 2,30 ευρώ τον Ιούλη 3,50 ευρώ το Σεπτέμβριο, αύξηση 52 %.
  • Τετράδιο 2 θεμάτων, από 2,54 ευρώ τον Ιούλη 3,26 ευρώ το Σεπτέμβρη, αύξηση 28 %.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα σκαριά νέα φοροεισπρακτικά μέτρα

Προσαρμόζοντας την πολιτική της στις στρατηγικές της Λισαβόνας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει νέα αύξηση φόρων για μισθωτούς - συνταξιούχους αλλά και την παραπέρα «απελευθέρωση» στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα»

Νέα μέτρα στην κατεύθυνση της παραπέρα «δημοσιονομικής προσαρμογής» - στο πλαίσιο των στόχων που επιτάσσει η «Στρατηγική Λισαβόνας» - βάζει τώρα στα σκαριά η κυβέρνηση, το κόστος των οποίων θα φορτωθεί και πάλι, σταδιακά, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής με γοργούς ρυθμούς σκοπεύουν να προωθήσουν και τη λεγόμενη απελευθέρωση σε μια σειρά από κλάδους και επαγγέλματα, δίνοντας παραπέρα ώθηση στους καραδοκούντες ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Με πρόσχημα τη διεθνή κρίση και τις εμφανιζόμενες αστοχίες στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, οι κυβερνώντες έδωσαν ήδη το έναυσμα για την πρώτη δέσμη φορολογικών μέτρων, που είναι σε βάρος τόσο των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και των μικρότερων επιχειρήσεων όσο και μισθωτών που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, εμφανίζονται ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» (πληρώνονται με τα διαβόητα «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών).

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση ανακινεί και ζήτημα «αντικειμενικών κριτηρίων», προκειμένου να υπερφορολογήσει και τα εισοδήματα μισθωτών -συνταξιούχων. Για την ώρα, κρατούν σκόπιμα κλειστά τα χαρτιά τους, αποφεύγοντας να αναφέρουν τις κατηγορίες δαπανών ή τα περιουσιακά στοιχεία, πάνω στα οποία θα εφαρμόσουν τα λεγόμενα αντικειμενικά συστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε χτεσινή ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι «ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για τα τεκμήρια» και ακόμη ότι η «θέσπιση των τεκμηρίων διαβίωσης θα γίνει σε ρεαλιστική βάση και θα αφορά μόνον εκείνους που οι δηλώσεις φορολογίας των εισοδημάτων τους απέχουν σημαντικά από τα πραγματικά εισοδήματα».

Στη βάση εισηγήσεων που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση, η ένταξη στο «αντικειμενικό σύστημα» εξετάζεται - ανάμεσα σε άλλες - για τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Κύρια κατοικία: Προτείνεται η μείωση του ορίου (αρκετά κάτω από τα 200 τ.μ. που ισχύει σήμερα και αφορά το σύνολο των τετραγωνικών μαζί με τους βοηθητικούς χώρους). Ανάλογη ρύθμιση εξετάζουν και για τη δευτερεύουσα κατοικία (σήμερα στα 150 τ.μ.).
  • ΙΧ αυτοκίνητα: Εξετάζεται η εφαρμογή ενός ορισμένου πλαφόν (με βάση τα κυβικά ή την αξία) ή και την κατοχή περισσοτέρων από 1 αυτοκίνητο στο ίδιο νοικοκυριό.
  • Διάφορες δαπάνες: Στο στόχαστρο μπαίνουν δίδακτρα, πληρωμές τοκοχρεολυτικών δόσεων καταναλωτικών δανείων σε τράπεζες κ.ά.
«Κλειστά επαγγέλματα»

Η λεγόμενη απελευθέρωση για τα «κλειστά επαγγέλματα» εξαγγέλθηκε και επίσημα από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Κινούνται στη βάση των εντολών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και αξιώνει την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των «μεταρρυθμίσεων» μέχρι το 2010.

Η πολιτική αυτή έρχεται να ανακατανείμει την πίτα σε μια σειρά από κλάδους και επαγγέλματα κατά τρόπον που να υπηρετεί την παραπέρα συγκέντρωση κεφαλαίων με την είσοδο ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι στη συνέχεια θα εξοβελίσουν τους ανταγωνιστές τους. Στη βάση των επεξεργασιών της ΕΕ στο στόχαστρο μπαίνουν: Τεχνικά επαγγέλματα (μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι κ.ά.), δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, μεταφορές (ταξί, φορτηγά, υπεραστικά λεωφορεία) κ.ά.

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες αυτό που πρόκειται να χτυπήσουν είναι οι λεγόμενες «διοικητικές παρεμβάσεις», που αφορούν περιπτώσεις όπως τον αριθμό των χορηγούμενων αδειών, τον καθορισμό κατώτατων αμοιβών κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ