Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα σκαριά νέα φοροεισπρακτικά μέτρα

Προσαρμόζοντας την πολιτική της στις στρατηγικές της Λισαβόνας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει νέα αύξηση φόρων για μισθωτούς - συνταξιούχους αλλά και την παραπέρα «απελευθέρωση» στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα»

Νέα μέτρα στην κατεύθυνση της παραπέρα «δημοσιονομικής προσαρμογής» - στο πλαίσιο των στόχων που επιτάσσει η «Στρατηγική Λισαβόνας» - βάζει τώρα στα σκαριά η κυβέρνηση, το κόστος των οποίων θα φορτωθεί και πάλι, σταδιακά, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής με γοργούς ρυθμούς σκοπεύουν να προωθήσουν και τη λεγόμενη απελευθέρωση σε μια σειρά από κλάδους και επαγγέλματα, δίνοντας παραπέρα ώθηση στους καραδοκούντες ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Με πρόσχημα τη διεθνή κρίση και τις εμφανιζόμενες αστοχίες στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, οι κυβερνώντες έδωσαν ήδη το έναυσμα για την πρώτη δέσμη φορολογικών μέτρων, που είναι σε βάρος τόσο των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και των μικρότερων επιχειρήσεων όσο και μισθωτών που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, εμφανίζονται ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» (πληρώνονται με τα διαβόητα «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών).

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση ανακινεί και ζήτημα «αντικειμενικών κριτηρίων», προκειμένου να υπερφορολογήσει και τα εισοδήματα μισθωτών -συνταξιούχων. Για την ώρα, κρατούν σκόπιμα κλειστά τα χαρτιά τους, αποφεύγοντας να αναφέρουν τις κατηγορίες δαπανών ή τα περιουσιακά στοιχεία, πάνω στα οποία θα εφαρμόσουν τα λεγόμενα αντικειμενικά συστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε χτεσινή ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι «ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για τα τεκμήρια» και ακόμη ότι η «θέσπιση των τεκμηρίων διαβίωσης θα γίνει σε ρεαλιστική βάση και θα αφορά μόνον εκείνους που οι δηλώσεις φορολογίας των εισοδημάτων τους απέχουν σημαντικά από τα πραγματικά εισοδήματα».

Στη βάση εισηγήσεων που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση, η ένταξη στο «αντικειμενικό σύστημα» εξετάζεται - ανάμεσα σε άλλες - για τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Κύρια κατοικία: Προτείνεται η μείωση του ορίου (αρκετά κάτω από τα 200 τ.μ. που ισχύει σήμερα και αφορά το σύνολο των τετραγωνικών μαζί με τους βοηθητικούς χώρους). Ανάλογη ρύθμιση εξετάζουν και για τη δευτερεύουσα κατοικία (σήμερα στα 150 τ.μ.).
  • ΙΧ αυτοκίνητα: Εξετάζεται η εφαρμογή ενός ορισμένου πλαφόν (με βάση τα κυβικά ή την αξία) ή και την κατοχή περισσοτέρων από 1 αυτοκίνητο στο ίδιο νοικοκυριό.
  • Διάφορες δαπάνες: Στο στόχαστρο μπαίνουν δίδακτρα, πληρωμές τοκοχρεολυτικών δόσεων καταναλωτικών δανείων σε τράπεζες κ.ά.
«Κλειστά επαγγέλματα»

Η λεγόμενη απελευθέρωση για τα «κλειστά επαγγέλματα» εξαγγέλθηκε και επίσημα από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Κινούνται στη βάση των εντολών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και αξιώνει την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των «μεταρρυθμίσεων» μέχρι το 2010.

Η πολιτική αυτή έρχεται να ανακατανείμει την πίτα σε μια σειρά από κλάδους και επαγγέλματα κατά τρόπον που να υπηρετεί την παραπέρα συγκέντρωση κεφαλαίων με την είσοδο ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι στη συνέχεια θα εξοβελίσουν τους ανταγωνιστές τους. Στη βάση των επεξεργασιών της ΕΕ στο στόχαστρο μπαίνουν: Τεχνικά επαγγέλματα (μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι κ.ά.), δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, μεταφορές (ταξί, φορτηγά, υπεραστικά λεωφορεία) κ.ά.

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες αυτό που πρόκειται να χτυπήσουν είναι οι λεγόμενες «διοικητικές παρεμβάσεις», που αφορούν περιπτώσεις όπως τον αριθμό των χορηγούμενων αδειών, τον καθορισμό κατώτατων αμοιβών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ