Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεκινούν αγροτικές κινητοποιήσεις

Η αρχή θα γίνει με συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στη Φαρκαδώνα Τρικάλων, ενώ προγραμματίζεται και πανθεσσαλική κινητοποίηση για τις 9 Οκτώβρη

Ξεκινούν στη Θεσσαλία νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της νέας ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε, πριν λίγες μέρες, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Το Σάββατο, 13 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Φαρκαδώνα Τρικάλων και θ' ακολουθήσουν κι άλλες συγκεντρώσεις σε αγροτικές περιφέρειες των θεσσαλικών νομών, ενώ για τις 9 Οκτώβρη προγραμματίζεται πανθεσσαλική κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Στη χτεσινή σύσκεψη της Γραμματείας Τρικάλων της ΠΑΣΥ, στην οποία παραβρέθηκε ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας, έγινε συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, τρία χρόνια από την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, στον αγροτικό κόσμο, και όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η μικρομεσαία αγροτιά και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου, βιώνουν τραγικές καταστάσεις, καθώς το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Και επισημάνθηκε ότι η κατάργηση της εγγυημένης τιμής στα αγροτικά προϊόντα αφήνει τους παραγωγούς έρμαια στα χέρια μιας χούφτας εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι καθορίζουν τις τιμές που αγοράζουν τα προϊόντα κατά πως τους συμφέρει, με αποτέλεσμα αυτές να πέφτουν συνεχώς για να αυξάνονται διαρκώς τα κέρδη τους. Πλήγμα στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει φέρει και η μείωση των επιδοτήσεων, όπως και η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση ανήκει στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εφαρμόζει, με προκλητική αναλγησία, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ., που τη στηρίζουν.

Ευθύνες, όμως, έχουν και οι συμβιβασμένες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ και των Δευτεροβάθμιων Συνεταιριστικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, που, όχι μόνο στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική, αλλά εμφανίζονται και σαν «λαγοί» των νέων αντιαγροτικών μέτρων που προωθούνται.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, φέτος, οι παραγωγοί σιτηρών και καλαμποκιού, λόγω των χαμηλότερων, σε σχέση με πέρσι, τιμών παραγωγού που διαμορφώνονται και, βεβαίως, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και της χαμηλής τιμής του γάλακτος και του κρέατος, οδηγούνται σε μαζική χρεοκοπία και βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γελαδοτρόφων Τρικάλων, Γ. Βουτσελάς, οι μικροί και οι μεσαίοι κτηνοτρόφοι είναι στο έλεος των Καρτέλ του γάλακτος και των μεγαλεμπόρων των ζωοτροφών. Το εισόδημα - είπε - μικραίνει, τα χρέη μεγαλώνουν και πολλοί κτηνοτρόφοι για να μπορέσουν να ζήσουν ζητούν από τους «γαλατάδες» προκαταβολές για το γάλα που θα παραδώσουν, όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2009, ακόμα και το 2010. Μ' αυτόν τον τρόπο, όμως, γίνονται «όμηροι των γαλατάδων», οι οποίοι μπορούν και τους εκβιάζουν για ακόμα πιο χαμηλές τιμές. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η «προθυμία» των «γαλατάδων» να «δανείσουν» κτηνοτρόφους για ν' αγοράσουν πρόβατα, ζητώντας τους να ξεπληρώσουν το χρέος με την παράδοση του γάλακτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ