ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες το «καθολικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου»

Παρουσιάστηκε χτες το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Eurokinissi

Σε διθυραμβικούς τόνους η κυβέρνηση παρουσίασε χτες το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, λέγοντας μάλιστα ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα καθολικής πρόσβασης σε πληθυσμιακό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου», ενώ ακόμα κι αυτό το κουτσουρεμένο πρόγραμμα θα έχει ημερομηνία λήξης.

Βέβαια η ίδια η παρουσίαση του προγράμματος ξήλωσε τις κορόνες περί «δωρεάν και καθολικής πρόσβασης», αφού η ψηφιακή μαστογραφία θα απευθύνεται σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, που ακόμα και σ' αυτήν μπαίνουν διάφοροι «κόφτες», με τον προσυμπτωματικό έλεγχο να μένει στη μέση αν δεν διαπιστωθεί κάποιο εύρημα και χωρίς να εξασφαλίζονται τα αυτονόητα: Οι ιατρικές ειδικότητες και ο εξοπλισμός που θα έπρεπε να υπάρχουν σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού αφορά μόνο τη μαστογραφία και μόνο τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών, αφήνοντας απέξω ένα σημαντικό τμήμα του γυναικείου πληθυσμού. Εκτός από τις γυναίκες κάτω των 50 και άνω των 69, αποκλείονται και όσες δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και όσες έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Θα πρέπει δε να διαπιστωθεί κάποιο εύρημα για να κάνουν στη συνέχεια κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα, και μόνο σ' αυτήν την περίπτωση θα μπορούν να επισκεφτούν γιατρό δωρεάν.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει από σήμερα σε όσες γυναίκες 50 έως 69 ετών έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνοντας μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα πρέπει να αναζητήσουν οι ίδιες και να επισκεφτούν γιατρό ή μονάδα Υγείας, για να λάβουν το παραπεμπτικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του διεκδίκησε την πατρότητα του κουτσουρεμένου και μακριά από τις ανάγκες πρόληψης προγράμματος, που θεσμοθέτησε βάσει των αντιεπιστημονικών κατευθύνσεων της ΕΕ για μείωση του «κόστους», προβλέποντας πάνω κάτω τα ίδια: «Μαστογραφία κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας 40 - 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών, ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Ακόμα κι αυτό το ξεροκόμματο όμως είναι «αδειανό πουκάμισο» όταν η δωρεάν και δημόσια ΠΦΥ είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Οταν οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες - όπως γυναικολόγοι και μαστολόγοι - είναι τεράστιες σε όλη τη χώρα και σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχουν καν. Οταν δεν αναπτύσσονται υποδομές, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών για τη στελέχωσή τους, με τον αναγκαίο εξοπλισμό τους, για να υπάρχει πλήρης και καθολική κάλυψη του πληθυσμού όλες τις ώρες της μέρας και όλο τον χρόνο σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

Οσο για το «δωρεάν» που επικαλούνται τόσο η σημερινή (ΝΔ) όσο και η προηγούμενη (ΣΥΡΙΖΑ) κυβέρνηση: Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, κάθε χρόνο οι ασφαλισμένοι πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες 740.000 ευρώ, για αξονικές τομογραφίες 6.740.000 ευρώ και για μαγνητικές τομογραφίες 13.520.000 ευρώ. Σύνολο, κοντά στα 21 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το 2016 οι ασφαλισμένοι έβαλαν από την τσέπη τους 17 εκατ. ευρώ για να πληρώσουν το 15% της συμμετοχής σε αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και μαστογραφίες. Από το 2016 έως το 2020, το 26% των μαστογραφιών έγιναν στον δημόσιο τομέα και το 74% στον ιδιωτικό. Από τις αξονικές τομογραφίες το 23% έγιναν στον δημόσιο τομέα και το 77% στον ιδιωτικό, ενώ από τις μαγνητικές τομογραφίες το 9% έγιναν στον δημόσιο τομέα και το 91% στον ιδιωτικό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Καμπανάκι» για την ασφυκτική κατάσταση λόγω των ελλείψεων

Καθημερινές οι κινητοποιήσεις και οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων

Σοβαρό πρόβλημα θα προκληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και στη λειτουργία της ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ στην Κρήτη, αφού το νοσηλευτικό της προσωπικό θα μειωθεί σημαντικά. Δεκατρείς (ειδικευόμενοι και επικουρικοί) νοσηλευτές της ΜΕΘ θα αποχωρήσουν από τη μονάδα, εκ των οποίων αρκετοί ειδικευόμενοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους (στην επείγουσα νοσηλευτική) στα ΤΕΠ, δύο - τρεις θα διοριστούν στο Βενιζέλειο, ενώ κάποιοι αποφάσισαν να μην πάρουν παράταση και να παραιτηθούν.

Μετά τις παραπάνω αποχωρήσεις, το νοσηλευτικό προσωπικό που θα απομείνει δεν είναι επαρκές, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, ειδικά σε μια περίοδο που αναμένεται μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη, ενώ τον περσινό Αύγουστο η ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ είχε φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%! Η ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ, στο αναισθησιολογικό και το χειρουργείο περιορίζει και τη δυνατότητα επαναφοράς της λειτουργίας και των 9 χειρουργικών κρεβατιών. Παράλληλα, το εναπομείναν νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα μπορεί να πάρει μέρος τουλάχιστον των συσσωρευμένων χρωστούμενων αδειών του, τις οποίες έχει ανάγκη μετά από δύο χρόνια εντατικής δουλειάς σε συνθήκες πανδημίας.

Τα παραπάνω αναδεικνύει με καταγγελία το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα λειτουργίας της ΜΕΘ και αναδεικνύοντας: «Δεν μπορεί η ΜΕΘ να λειτουργεί με συμβασιούχους, που ανακυκλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ούτε με προσωπικό που μετακινείται προσωρινά από άλλα τμήματα. Επίσης, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές οφείλουν να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου έμπειρου νοσηλευτή, δεν πρέπει να υποκαθιστούν κενά σε μόνιμο προσωπικό».

Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν σε εργαζόμενες καθαριότητας και σε μεταφορείς στη ΜΕΘ. Ενδεικτικά, στη νυχτερινή βάρδια ένας μεταφορέας καλύπτει και τις δύο μονάδες (COVID και non-COVID) και την Ογκολογική κλινική, κάποιες φορές και στην απογευματινή βάρδια υπάρχει ένας μόνο μεταφορέας και για τις δύο ΜΕΘ.

Οι διοικήσεις ΥΠΕ και ΠαΓΝΗ επαίρονται για την επέκταση της ΜΕΘ (προ έτους), ενώ το υπουργείο δεν διέθεσε κονδύλια ούτε για τις υποδομές και τον εξοπλισμό της (αξιοποιήθηκε δωρεά) ούτε καν για τη στελέχωση των νέων κλινών της με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού. Λες και είναι δυνατόν τα κρεβάτια να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό! Ακόμη και οι ελάχιστες προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών ΜΕΘ που έγιναν πρόσφατα αποτελούν ουσιαστικά αλλαγή σύμβασης (από ειδικευόμενου σε επικουρικού), χωρίς να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών.

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην αποψίλωση του Νοσοκομείου Σύρου

Με μαζική κινητοποίηση, μετά το κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, απάντησαν προχτές σωματεία και φορείς στη διαχρονική υποστελέχωση του νοσοκομείου, στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στον σχεδιασμό για το «νέο ΕΣΥ».

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Κυκλάδων, το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο και η Αιμοδοσία έμειναν μόνο με δύο γιατρούς, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες νοσούν με COVID-19, με αποτέλεσμα δύο κρίσιμα τμήματα να παραμένουν ακάλυπτα από εργαστηριακούς γιατρούς, καθιστώντας επισφαλή την αντιμετώπιση των ασθενών και αδύνατη την αποδοχή διακομιδών από άλλα νησιά.

Παράλληλα, η Καρδιολογική κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων διαθέτουν μόνο έναν καρδιολόγο, ο οποίος καλείται να εφημερεύει κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο για να καλύψει τα καρδιολογικά περιστατικά στα Επείγοντα, στην Καρδιολογική κλινική, στη Μονάδα Εμφραγμάτων, στον προεγχειρητικό έλεγχο ασθενών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Μπροστά σ' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν πορεία από την πύλη του νοσοκομείου προς το λιμάνι, όπου έγινε ολιγόλεπτη συμβολική καθυστέρηση του απόπλου του πλοίου, και στη συνέχεια κατέληξαν στην πλατεία Μιαούλη. Την κινητοποίηση στήριξαν πολλά σωματεία, σύλλογοι και φορείς του νησιού, μεταξύ των οποίων το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΠΕ Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Επίσης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης.

Στον απόηχο της κινητοποίησης, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το Νοσοκομείο Σύρου, με τον υπουργό να αντιστρέφει την πραγματικότητα ισχυριζόμενος ότι «το Νοσοκομείο Σύρου δεν υποβαθμίζεται», «λαμβάνει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή». Υποστήριξε μάλιστα ότι «ενισχύθηκε με προσλήψεις», ενώ με την ευκαιρία ...δεσμεύθηκε ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ουσιαστικά, ανακοινώνοντας «ορθολογική κατανομή του προσωπικού» και «έκτακτες μετακινήσεις με κίνητρα μόνο για την τουριστική περίοδο»!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΞΕΝΩΝΑ ΒΡΕΦΩΝ SOS» ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Το κράτος να αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη των απροστάτευτων παιδιών

Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν οι εργαζόμενες στον «Ξενώνα Βρεφών SOS», στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, ενάντια στους σχεδιασμούς για παύση της λειτουργίας του μέχρι το τέλος Ιούνη. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα λειτουργεί ύστερα από σύμπραξη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) με τα Παιδικά Χωριά SOS με χρηματοδοτήσεις, άλλοτε από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», και τώρα από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εφοπλιστών (ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ). Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα, «τα Παιδικά Χωριά SOS που προτάσσουν την ευαισθησία τους για τα παιδιά ως γνώμονα για να επενδύσουν στη "φροντίδα" τους, τώρα αποχωρούν γιατί δεν βρίσκουν χρηματοδότες. Ως εκεί που φτάνει το χρήμα, φτάνει κι η ευαισθησία τους».

Οι εργαζόμενες προειδοποιούν μάλιστα ότι δεν αποδέχονται λύσεις «μπαλωμάτων», με επικουρικούς και φθηνό εργατικό δυναμικό μέσω ΟΑΕΔ, με μετακινήσεις εργαζομένων από άλλες υποστελεχωμένες δομές. «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμιά "ελαστική" μορφή εργασίας, ούτε την υποστελέχωση του θαλάμου, δηλαδή, την υποβάθμιση του χώρου εργασίας μας που είναι ταυτόχρονα, έστω προσωρινά, σπίτι των παιδιών!», σημειώνουν, καταγγέλλοντας παράλληλα την ανάθεση της Παιδικής Προστασίας σε ιδιώτες και ΜΚΟ. Ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για σχεδιασμούς με τους οποίους, στο όνομα της «αποϊδρυματοποίησης», υλοποιείται η στρατηγική της κυβέρνησης για κλείσιμο δομών Παιδικής Προστασίας και σημειώνουν ότι «τα παιδιά χωρίς οικογένεια είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει! Οι δομές Παιδικής Προστασίας είναι απολύτως αναγκαίες και θα συνεχίσουν να είναι, μέχρι τα παιδιά αυτά να πηγαίνουν σε οικογένειες με όρους ασφάλειας για τα ίδια. Οι συνθήκες λειτουργίας τους, λοιπόν, πρέπει να είναι αξιοπρεπείς για τα ίδια και για τους εργαζόμενους, και να λειτουργούν με σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα».

Οι εργαζόμενες του «Ξενώνα Βρεφών SOS» απαιτούν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΚΚΠΠΑ, αλλά και να γίνουν μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

«Η ζωή μας και η ζωή των παιδιών δεν είναι κόστος! Οι δομές Παιδικής Προστασίας δεν είναι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματιών, αλλά ο χώρος εργασίας μας και τα σπίτια των παιδιών!», τονίζουν μεταξύ άλλων απαιτώντας από το κράτος να αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη αυτών των παιδιών.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
9 νεκροί, χιλιάδες νέα κρούσματα

Ακόμη 9 άνθρωποι με COVID-19 έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες νεκρούς, οι οποίοι πλέον ανέρχονται συνολικά σε 29.976, επιβεβαιώνοντας τον εγκληματικό χαρακτήρα της διαχρονικά εφαρμοζόμενης πολιτικής που θεωρεί «κόστος» την Υγεία και την προστασία του λαού.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 111, το 53,15% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ παρά τον ελάχιστο αριθμό τεστ που διενεργούνται, επιβεβαιώθηκαν 5.045 νέα κρούσματα, τα 545 εκ των οποίων αφορούν επαναλοιμώξεις: 2.960 εντοπίστηκαν στην Αττική, 241 στη Θεσσαλονίκη, 198 στην Κρήτη, 126 στη Ρόδο, 141 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.487.775, των επαναλοιμώξεων σε 140.146 (3,9% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ