Παρασκευή 10 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Καμπανάκι» για την ασφυκτική κατάσταση λόγω των ελλείψεων

Καθημερινές οι κινητοποιήσεις και οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων

Σοβαρό πρόβλημα θα προκληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και στη λειτουργία της ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ στην Κρήτη, αφού το νοσηλευτικό της προσωπικό θα μειωθεί σημαντικά. Δεκατρείς (ειδικευόμενοι και επικουρικοί) νοσηλευτές της ΜΕΘ θα αποχωρήσουν από τη μονάδα, εκ των οποίων αρκετοί ειδικευόμενοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους (στην επείγουσα νοσηλευτική) στα ΤΕΠ, δύο - τρεις θα διοριστούν στο Βενιζέλειο, ενώ κάποιοι αποφάσισαν να μην πάρουν παράταση και να παραιτηθούν.

Μετά τις παραπάνω αποχωρήσεις, το νοσηλευτικό προσωπικό που θα απομείνει δεν είναι επαρκές, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, ειδικά σε μια περίοδο που αναμένεται μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη, ενώ τον περσινό Αύγουστο η ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ είχε φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%! Η ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ, στο αναισθησιολογικό και το χειρουργείο περιορίζει και τη δυνατότητα επαναφοράς της λειτουργίας και των 9 χειρουργικών κρεβατιών. Παράλληλα, το εναπομείναν νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα μπορεί να πάρει μέρος τουλάχιστον των συσσωρευμένων χρωστούμενων αδειών του, τις οποίες έχει ανάγκη μετά από δύο χρόνια εντατικής δουλειάς σε συνθήκες πανδημίας.

Τα παραπάνω αναδεικνύει με καταγγελία το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα λειτουργίας της ΜΕΘ και αναδεικνύοντας: «Δεν μπορεί η ΜΕΘ να λειτουργεί με συμβασιούχους, που ανακυκλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ούτε με προσωπικό που μετακινείται προσωρινά από άλλα τμήματα. Επίσης, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές οφείλουν να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου έμπειρου νοσηλευτή, δεν πρέπει να υποκαθιστούν κενά σε μόνιμο προσωπικό».

Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν σε εργαζόμενες καθαριότητας και σε μεταφορείς στη ΜΕΘ. Ενδεικτικά, στη νυχτερινή βάρδια ένας μεταφορέας καλύπτει και τις δύο μονάδες (COVID και non-COVID) και την Ογκολογική κλινική, κάποιες φορές και στην απογευματινή βάρδια υπάρχει ένας μόνο μεταφορέας και για τις δύο ΜΕΘ.

Οι διοικήσεις ΥΠΕ και ΠαΓΝΗ επαίρονται για την επέκταση της ΜΕΘ (προ έτους), ενώ το υπουργείο δεν διέθεσε κονδύλια ούτε για τις υποδομές και τον εξοπλισμό της (αξιοποιήθηκε δωρεά) ούτε καν για τη στελέχωση των νέων κλινών της με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού. Λες και είναι δυνατόν τα κρεβάτια να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό! Ακόμη και οι ελάχιστες προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών ΜΕΘ που έγιναν πρόσφατα αποτελούν ουσιαστικά αλλαγή σύμβασης (από ειδικευόμενου σε επικουρικού), χωρίς να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών.

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην αποψίλωση του Νοσοκομείου Σύρου

Με μαζική κινητοποίηση, μετά το κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, απάντησαν προχτές σωματεία και φορείς στη διαχρονική υποστελέχωση του νοσοκομείου, στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στον σχεδιασμό για το «νέο ΕΣΥ».

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Κυκλάδων, το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο και η Αιμοδοσία έμειναν μόνο με δύο γιατρούς, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες νοσούν με COVID-19, με αποτέλεσμα δύο κρίσιμα τμήματα να παραμένουν ακάλυπτα από εργαστηριακούς γιατρούς, καθιστώντας επισφαλή την αντιμετώπιση των ασθενών και αδύνατη την αποδοχή διακομιδών από άλλα νησιά.

Παράλληλα, η Καρδιολογική κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων διαθέτουν μόνο έναν καρδιολόγο, ο οποίος καλείται να εφημερεύει κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο για να καλύψει τα καρδιολογικά περιστατικά στα Επείγοντα, στην Καρδιολογική κλινική, στη Μονάδα Εμφραγμάτων, στον προεγχειρητικό έλεγχο ασθενών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Μπροστά σ' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν πορεία από την πύλη του νοσοκομείου προς το λιμάνι, όπου έγινε ολιγόλεπτη συμβολική καθυστέρηση του απόπλου του πλοίου, και στη συνέχεια κατέληξαν στην πλατεία Μιαούλη. Την κινητοποίηση στήριξαν πολλά σωματεία, σύλλογοι και φορείς του νησιού, μεταξύ των οποίων το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΠΕ Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Επίσης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης.

Στον απόηχο της κινητοποίησης, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το Νοσοκομείο Σύρου, με τον υπουργό να αντιστρέφει την πραγματικότητα ισχυριζόμενος ότι «το Νοσοκομείο Σύρου δεν υποβαθμίζεται», «λαμβάνει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή». Υποστήριξε μάλιστα ότι «ενισχύθηκε με προσλήψεις», ενώ με την ευκαιρία ...δεσμεύθηκε ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ουσιαστικά, ανακοινώνοντας «ορθολογική κατανομή του προσωπικού» και «έκτακτες μετακινήσεις με κίνητρα μόνο για την τουριστική περίοδο»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δήλωση στήριξης του ΚΚΕ από υγειονομικούς του Ηρακλείου (2023-06-23 00:00:00.0)
Στα ύψη ξανά τα κρούσματα, νέα αύξηση στις εισαγωγές ασθενών (2022-03-17 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για την υγεία του λαού εκπέμπουν οι υγειονομικοί (2021-03-02 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλείψεων και μπαλωμάτων (2020-12-01 00:00:00.0)
Αεροδιακομιδές από Δράμα και νησιά (2020-11-27 00:00:00.0)
Ολοένα και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής (2020-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ