Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Στα ύψη ξανά τα κρούσματα, νέα αύξηση στις εισαγωγές ασθενών

44 νεκροί, 354 διασωληνωμένοι, νέα αύξηση 16,55% στις εισαγωγές ασθενών

Eurokinissi

Ολο και πιο ανησυχητικά γίνονται ξανά τα στοιχεία της πανδημίας, αφού τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, σταθερά πάνω από 20.000 κάθε μέρα, ενώ τις τελευταίες μέρες παρατηρείται νέα αύξηση στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Στο μεταξύ, χτες άλλοι 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 26.730 θανάτους, στο φόντο των απελπιστικών στοιχείων του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 2 στα 3 θύματα έχασαν τη ζωή τους είτε εκτός ΜΕΘ είτε σπίτι τους, αφού δεν έφτασαν ποτέ στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσά τους έφτασε χτες το 35,88%.

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κατά 16,55% αυξήθηκαν οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας χτες τις 345, με τον μέσο όρο του 7ημέρου να είναι πλέον 303, καταρρίπτοντας κάθε προσπάθεια εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης 23.748 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 6.970 στην Αττική που εξακολουθεί να «βράζει», ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.708.610.

Εκατοντάδες ευρώ ζητούν από ασθενή που δεν «χώραγε» σε ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου!

Τα τραγικά αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας αλλά και της άρνησης της κυβέρνησης να επιταχθεί χωρίς όρους ο ιδιωτικός τομέας πληρώνουν πανάκριβα οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή στο ΠΑΓΝΗ. Πιο συγκεκριμένα, ασθενής διακομίσθηκε στο ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ στις 25 Φλεβάρη σε σοβαρή κατάσταση και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ non COVID στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο (στις 26/2), προτάθηκε στην οικογένεια η μεταφορά της ασθενούς σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου, προκειμένου να μη νοσηλευτεί διασωληνωμένη σε κοινό θάλαμο του ΠΑΓΝΗ εκτός ΜΕΘ. Μόνο που οι συγγενείς επιβαρύνθηκαν με συμμετοχή στα νοσήλια (332,12 ευρώ), με την ενοικίαση ασθενοφόρου για την επαναφορά στο ΠΑΓΝΗ μετά το εξιτήριο από την ιδιωτική κλινική (50 ευρώ), με την αμοιβή του συνοδού νοσηλευτή στο ασθενοφόρο (20 ευρώ), ακόμη και με αγορά αντιβιοτικού από το ΠΑΓΝΗ (9,5 ευρώ). Συνολικά, δηλαδή κλήθηκαν να πληρώσουν 411,62 ευρώ!

Το γεγονός καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, απαιτώντας να επιστραφούν στην οικογένεια τα παραπάνω ποσά που κατέβαλε, να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή ασθενών σε ιατρικές πράξεις, να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές Υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Το Σωματείο αναδεικνύει, με αφορμή το απαράδεκτο αυτό περιστατικό, ότι «ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών του πληθυσμού, ενώ ανεπαρκής είναι και η στελέχωσή τους σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Απόδειξη αποτελεί η αυξημένη πληρότητα στις ΜΕΘ σε κάθε πανδημικό κύμα (εκτός από το πρώτο), που αντιμετωπίστηκε με μετατροπή κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών και της αίθουσας ανάνηψης του χειρουργείου σε ΜΕΘ, με αποτέλεσμα υποβάθμιση της νοσηλείας σοβαρών καρδιολογικών/καρδιοχειρουργικών περιστατικών και περιορισμό τακτικών χειρουργείων».

Οπως εξηγεί το Σωματείο για το παραπάνω συμβάν, «είναι ενδεικτικό και της πολυδιαφημισμένης "αγαστής" συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντί για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα (όπως διεκδικούν σωματεία υγειονομικών), μεγάλοι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες κλινικών αύξησαν τα κέρδη τους, λαμβάνοντας αδρή αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση ενός μικρού ποσοστού των κλινών τους στο ΕΣΥ, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις του σε προσωπικό και υποδομές και τον περιορισμό στην πρόσβαση non COVID ασθενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας τα τελευταία 2 χρόνια».

Παρ' όλα αυτά και η σημερινή κυβέρνηση μελετά την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες (μέσω ασφαλιστικών ταμείων) πληρωμές των ασθενών και ολοένα λιγότερη κρατική χρηματοδότηση.

«Οι εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για διεύρυνση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), για μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, για απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία (με συμμετοχή 30% άμεσα από τους ασθενείς) και ο πετσοκομμένος κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία το 2022 δεν αφήνουν αμφιβολία ότι το "νέο ΕΣΥ" θα καλύπτει ένα στοιχειώδες πακέτο παροχών, ενώ για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών θα απαιτείται να βάλει βαθιά κανείς το χέρι στην τσέπη», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Ασθενείς με Covid νοσηλεύονται μαζί με ασθενείς non Covid

Σε μια ακόμα καταγγελία, εξαιρετικά επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση νοσηλείας ασθενών σε κλινικές οξέων περιστατικών του ΨΝΑ Δαφνί, καθώς - όπως υπογραμμίζει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ψυχιατρικού νοσοκομείου - αποτελεί πάγια τακτική πλέον να νοσηλεύονται περιστατικά θετικά στην Covid μαζί με αρνητικά, κάνοντας κουρελόχαρτο κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο.

«Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά καταδικάζουν σε νόσηση όλους τους ασθενείς, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους. Είναι γνωστό ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της νόσου δεν είναι σε θέση αρκετές φορές και ιδιαίτερα στην οξεία φάση να ακολουθήσουν υγειονομικά πρωτόκολλα και να εφαρμόσουν μέτρα ατομικής προστασίας», σημειώνει το Σωματείο.

Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου για τη νυχτερινή κυρίως βάρδια (πλην των ημερών εφημερίας), σημειώνει το Σωματείο. Και τονίζει: «Οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής καθημερινά εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, που λόγω και της υποστελέχωσης, αρκετές φορές ξεπερνούν τα όριά τους και τον ρόλο τους για να προσφέρουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες και ουδεμία ευθύνη φέρουν για τις επισφαλείς και επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες εργάζονται.

Δεν θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής του υπουργείου, που όλα τα ανάγει στην "ατομική ευθύνη", αλλά ούτε και τις ευθύνες της διοίκησης και των διευθύνσεων που γίνονται αρωγοί αυτής της πολιτικής και έχουν κάνει σύνθημα την "ατομική ευθύνη", οδηγώντας τους εργαζόμενους στα μονοπάτια της Δικαιοσύνης για οτιδήποτε συμβεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ