Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πολεμικό συμβούλιο» με την κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή

«Οι στρατηγικές συμμαχικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ταχεία απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική απειλή», λέει ο υπουργός Αμυνας

«

Πολεμικό συμβούλιο» θύμιζε η χτεσινή έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, βάζοντας στο επίκεντρο την ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας, με αλλαγές και στην ίδια τη Δομή Δυνάμεών της για προσαρμογή της στις σύγχρονες συνθήκες ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Σχετικές συζητήσεις άλλωστε αναμένονται και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη βδομάδα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούνη. Συζητήσεις και σχέδια όπου η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνιστεί, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, βυθίζοντας τον λαό ακόμα βαθύτερα σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.

Χαρακτηριστικά, πριν την έναρξη της χτεσινής Συνόδου συναντήθηκαν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν (κατόπιν θα επισκεφθεί Σλοβακία και Βουλγαρία) με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε τη βοήθεια των Αμερικανών «στις προσπάθειες να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε πραγματικά τη συλλογική μας άμυνα. Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη είναι ένα ισχυρό μήνυμα διατλαντικής ενότητας και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την υποστήριξή σας σε αυτό που κάνουμε μαζί στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας».

«Το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία. Και αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε αυξήσει την παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ισχυρίστηκε σχετικά με την ανάπτυξη κι άλλων ευρωατλαντικών δυνάμεων που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου, σημειώνοντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή».

Ακολούθησε συνεδρίαση των υπουργών του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή επίσης των ομολόγων τους από Ουκρανία, Γεωργία, Φινλανδία και Σουηδία, και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ αρμόδιου για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Ασφάλεια, Ζοζέ Μπορέλ (ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και συζήτησαν το Ουκρανικό, αλλά και την κατάσταση σε Ανατ. Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια).

Δίνοντας το υπόβαθρο της ανοιχτής εμπλοκής του ΝΑΤΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σήμερα στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, που έχει κάνει τον λαό της Ουκρανίας «σάκο του μποξ», ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «για πολλά χρόνια, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες», μαχητές που πολεμούν αυτήν τη στιγμή κόντρα στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως επίσης ότι «παρείχε μεγάλες ποσότητες κρίσιμου εξοπλισμού για να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», όπως έκανε - από τις πρώτες μάλιστα - η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στέλνοντας τυφέκια εφόδου, αντιαρματικά και άλλο υλικό, πρόσθετα και στη διάθεση όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και δυνάμεων για τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου που έκλεισε τη Σύνοδο, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την παροχή «σημαντικού οπλισμού» στην Ουκρανία, αλλά πως «είναι ενωμένοι» στο ότι δεν θα αναπτύξουν δυνάμεις στην ίδια την Ουκρανία.

«Ανταποκρινόμαστε στην κρίση με ταχύτητα και ενότητα», είπε, και δείχνοντας ξανά τις ανοιχτές προετοιμασίες ακόμα και για γενικευμένη σύγκρουση, θύμισε ότι ήδη από τις προηγούμενες βδομάδες ενεργοποίησαν τα «Σχέδια Αμυνας» του ΝΑΤΟ, αύξησαν τις ετοιμότητες των Δυνάμεών τους, ενεργοποίησαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του άρθρου της Συνθήκης του ΝΑΤΟ περί «Συλλογικής Αμυνας» τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF - περίπου 40.000 άνδρες - υπάγεται απευθείας στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ, SACEUR, Αμερικανό πτέραρχο Τ. Γουόλτερς), ενώ επιπλέον 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί ήδη στην ήπειρο, χώρια τα σχέδιά τους για μετακίνηση και άλλων από τις ΗΠΑ, με κόμβο διεκπεραίωσής τους και την Αλεξανδρούπολη. Προχωρά επίσης η σύσταση άλλου ενός Σχηματισμού Μάχης (Battlegroup) στη Ρουμανία, κοντά στους 4 που επιχειρούν ήδη στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ακόμα ότι οι χερσαίες δυνάμεις υποστηρίζονται από σημαντικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, ενώ ήδη συστοιχίες «Patriot» έχουν μετακινηθεί από άλλα κράτη - μέλη σε κράτη της λυκοσυμμαχίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου η αεράμυνα έχει επίσης ενισχυθεί, με περισσότερες πτήσεις ιπτάμενων ραντάρ και μαχητικών σε αποστολές εναέριας αστυνόμευσης.

Πτήσεις όπου μετέχουν και ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ, όπως και αμερικανικά κατασκοπευτικά που απογειώνονται από τη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα. Ενώ, θυμίζουμε, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει σχέδια και για μετακίνηση ελληνικών συστημάτων «Patriot» προς Βουλγαρία και Ρουμανία, ή έστω μετακίνηση στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικών στην αεράμυνα, στις εν λόγω χώρες.

Κίνδυνος θάνατος για τους λαούς η νέα δομή δυνάμεων

Αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο, πέρα από τις άμεσες αυτές κινήσεις, ο Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις έχουν περάσει ανεπίστρεπτα σε άλλο επίπεδο, τόνισε ότι «το περιβάλλον ασφαλείας έχει πλέον αλλάξει δραματικά». Γι' αυτό και στάθηκε στην ανάγκη η λυκοσυμμαχία «να ενισχύσει την άμυνά της τώρα και στα χρόνια που έρχονται μπροστά», να αναπροσαρμόσει στα βασικά τη Δομή Δυνάμεών της με βάση τις νέες συνθήκες, π.χ. με περισσότερες δυνάμεις και αποθήκευση υλικού στα ανατολικά, περισσότερες και μεγαλύτερες ασκήσεις κ.ο.κ.

Εξ ου και οι υπουργοί εξουσιοδότησαν χτες τους στρατιωτικούς ηγήτορες της λυκοσυμμαχίας να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το καλοκαίρι, για αναπροσαρμογές σε όλα τα πεδία: Γη, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο και Διάστημα.

Ερωτηθείς σχετικά ο Στόλτενμπεργκ έδωσε μια εικόνα για τις αλλαγές: Επανέλαβε τα περί περισσότερων χερσαίων δυνάμεων στα ανατολικά της συμμαχίας και μίλησε για περισσότερες πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης για αναπτύξεις περισσότερων αεροπλανοφόρων με τις αρμάδες συνοδείας τους, υποβρυχίων και γενικά πολεμικών πλοίων στους κρίσιμους θαλάσσιους διαύλους.

Θύμισε δε με νόημα ότι έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια στήθηκαν τέσσερα Battlegroups στην Ανατολική Ευρώπη, τριπλασιάστηκε η δύναμη της NRF, αυξήθηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις - περιγράφοντας έτσι και το πώς τα σχέδια ΝΑΤΟικής περικύκλωσης της Ρωσίας και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση δεν ξεκίνησαν στις 24 Φλεβάρη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - και πάνω σε αυτά προέβλεψε «παρόμοια εξέλιξη» τώρα.

Για να υλοποιηθούν εξάλλου όλα αυτά τα ανατριχιαστικά τους σχέδια, επέμεινε ότι χρειάζονται «μεγαλύτερες επενδύσεις» για εξοπλισμούς, καλωσορίζοντας π.χ. τις αποφάσεις της Γερμανίας και της Δανίας να δαπανήσουν άμεσα τεράστια κονδύλια και καλώντας τα κράτη - μέλη να εκπληρώνουν απαρέγκλιτα τη νόρμα (καθορισμένη ήδη από το 2014) το καθένα να δαπανά ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες.

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο ότι προειδοποίησε πως «η Ρωσία είναι μια επιβλητική στρατιωτική δύναμη. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις ικανότητες της Ρωσίας για συνεχόμενο πόλεμο και συνεχόμενες επιθέσεις κατά πόλεων, τους κινδύνους που συνεπάγονται οι στρατιωτικές της ικανότητες».

Δεν έχει ταβάνι η ελληνική εμπλοκή

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε στη Σύνοδο την «ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και τόνισε ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν πλήρως στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται από τα σχετικά σχέδια, και αρκετές στρατηγικές συμμαχικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ταχεία απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική απειλή».

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση «υποστήριξε το τεράστιο πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε από την ΕΕ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά», επισημαίνοντας «το σημαντικό οικονομικό τίμημα που θα έχουν αυτές οι κυρώσεις και στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Περαιτέρω, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «συμβάλλει συνεχώς στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ, συνεισφέροντας στις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες των Συμμάχων αλλά και με τη συνέχιση της ενεργού συμμετοχής στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντραγκομίρ Ζάκοφ, στον απόηχο ίσως των προαναφερόμενων πληροφοριών για μετακίνηση οπλισμού στη γείτονα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
40 δισ. ευρώ για το Κίεβο θα εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (2024-07-04 00:00:00.0)
Ακόμα περισσότερο «εύφλεκτο υλικό» στη Λευκορωσία και την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ (2023-06-29 00:00:00.0)
Επικίνδυνες αποφάσεις στην κόντρα με τη Ρωσία (2023-06-16 00:00:00.0)
Ανεβάζουν ταχύτητες στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα (2022-06-17 00:00:00.0)
«Πακέτο μέτρων» ενάντια στη Ρωσία (2020-02-14 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ εντείνει τη στήριξή του στην προετοιμασία ένταξης (2019-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ