Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΡΜΗΣ
Χρονίζουν τα προβλήματα από τη συνειδητή υποβάθμιση της ΠΦΥ

Περιοδεία στον χώρο πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Στολτίδης

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες μιας τεράστιας γεωγραφικά περιοχής, χωρίς ουσιαστικά προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τρίτη κλιμάκιο του ΚΚΕ, μαζί με τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη.

Στη διάρκεια της περιοδείας μοιράστηκε η Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα προς τον υπουργό Υγείας, απαιτώντας κάλυψη όλων των αναγκών για τη λειτουργία του ΚΥ με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού. Τα στελέχη του ΚΚΕ ενημερώθηκαν για επιπλέον προβλήματα που προέκυψαν στη λειτουργία του ΚΥ και ανέδειξαν την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνολικά των δημόσιων δομών.

Το ΚΥ εξυπηρετεί την περιοχή της Θέρμης (με πληθυσμό πάνω από 65.000 κατοίκους), καθώς και άλλους όμορους δήμους, όπως της Καλαμαριάς, Πυλαίας - Χορτιάτη, ακόμα και της ΠΕ Χαλκιδικής. Επιπλέον, στην ευθύνη του έχει τα Περιφερειακά Ιατρεία αεροδρομίου «Μακεδονία», Κάτω Σχολαρίου, Τριλόφου, Καρδίας, Μεσημερίου, Βασιλικών, Λακκιάς, Περιστεράς, Λιβαδίου, Σουρωτής, Αγ. Αντωνίου, Μονοπήγαδου, Ταγαράδων και Νέου Ρυσίου.

Χρέη νυχτοφύλακα εκτελούν οι γιατροί και νοσηλευτές!

Πρόκειται για υγειονομική μονάδα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Στα ήδη εντοπισμένα προβλήματα προστέθηκε και η έλλειψη πληρώματος για τη λειτουργία του ασθενοφόρου, καθώς απέμεινε ένα άτομο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ούτε νυχτοφύλακας, και χρέη φύλακα εκτελούν νοσηλευτές και γιατροί!

Για την καθαριότητα του ΚΥ απασχολούνται δύο εργαζόμενες, η μία επικουρική 12 ώρες τη βδομάδα και η άλλη μέσω εργολάβου 16 ώρες τη βδομάδα, οπότε η καθαριότητα γίνεται καθημερινά για περίπου 3 ώρες το πρωί. Τις υπόλοιπες ώρες οι ανάγκες που προκύπτουν καλύπτονται και πάλι από το νοσηλευτικό κ.ά. προσωπικό. Δεν επαρκεί ούτε το προσωπικό της Γραμματείας (τρία άτομα) που καθημερινά χρειάζεται να διεκπεραιώνει μεγάλο όγκο δουλειάς.

Μια φορά τη βδομάδα πηγαίνουν γυναικολόγος και ακτινολόγος, ενώ η μοναδική μικροβιολόγος που είχε τοποθετηθεί στο ΚΥ, μετακινήθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης. Εξακολουθούν να λείπουν ειδικότητες γιατρών, όπως πνευμονολόγου, καρδιολόγου, οφθαλμίατρου, ορθοπεδικού, ψυχίατρου.

Αυτή την περίοδο απασχολούνται 15 νοσηλεύτριες στο ΚΥ, από τις οποίες οι 7 είναι επικουρικές, με τις συμβάσεις τους να λήγουν τέλος του έτους, και άλλες 5 απασχολούνται στο Περιφερειακό Ιατρείο του αεροδρομίου.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του ΚΥ με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού και συντήρησης των υποδομών, καθώς πρόκειται για ένα παλιό κτίριο που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα (παλιά κουφώματα, υγρασίες κ.λπ.).

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η διασύνδεση των ΚΥ με τα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις θα γλίτωνε τους ασθενείς από μεγάλη ταλαιπωρία.

Ο Λ. Στολτίδης ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι παρόλο που το ΚΚΕ έχει αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΥ Θέρμης με πολλαπλές παρεμβάσεις και στη Βουλή, αυτές παραμένουν αναπάντητες. Παρουσίασε συνοπτικά τη θέση του Κόμματος για την ΠΦΥ και τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και συνολικά για την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Ωστόσο, σημείωσε, εδώ και πολλά χρόνια «νοσεί», καθώς απαξιώνεται από την πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ, πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ