Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Ανησυχίες» για πληθωρισμό, ελλείψεις καυσίμων και πρώτων υλών

Στους λαούς ο «λογαριασμός»...

Επιτάχυνση σε καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και ανακατατάξεις επιφέρει η ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα, με τους λαούς να πληρώνουν σε όλα τα επίπεδα τον «λογαριασμό» αυτών των εξελίξεων.

Σολτς: Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν αντίκτυπο στους Γερμανούς

Σε ένα τέτοιο φόντο, στη Γερμανία, ο καγκελάριος Ο. Σολτς παραδέχθηκε ότι οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν αντίκτυπο στη χώρα και τους πολίτες της. «Το λέω αυτό έχοντας κατά νου τη δική μας οικονομική ανάπτυξη, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις εμπορικές σχέσεις. Δεν είναι ακόμη δυνατό να το υπολογίσουμε αυτό επακριβώς, άρα είναι ακόμη πιο σημαντικό να μπορούμε να διατηρήσουμε τα μέτρα που λάβαμε μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Σολτς, μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Die Welt» για την οικονομία.

«Τώρα βιώνουμε με επώδυνο τρόπο πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τις ρωσικές πρώτες ύλες», τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γ. Νάγκελ, σε συνέντευξή του στην «Handelsblatt». «Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολιτικοί θέλουν τώρα να μειώσουν αυτή την εξάρτηση, αλλά αυτό σημαίνει μια μεγάλη, συνεχή διαδικασία αναδιάρθρωσης. Αλληλεπικαλύπτεται με την ενεργειακή μετάβαση, αλλά θα πρέπει να γίνει πολύ πιο γρήγορα», τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank.

ΗΠΑ: Αύξηση επιτοκίων από την Fed για πρώτη φορά από το 2018

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε χτες τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβρη του 2018, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του εδώ και 40 χρόνια.

Τα ρεκόρ του πληθωρισμού έσπαγαν το ένα μετά το άλλο στις ΗΠΑ για πολλούς μήνες, πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η πολεμική σύγκρουση ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις.

Η Fed αποφάσισε αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Η ομοσπονδιακή τράπεζα σημείωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση ενισχύονται, όμως παρατήρησε ότι «ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός» και η προσφορά δεν αντισταθμίζει τη ζήτηση. Η Fed προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 4,3% το 2022.

Η Επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed επισήμανε τους κινδύνους που θέτουν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις. «Βραχυπρόθεσμα, η εισβολή και τα γεγονότα που συνδέονται με αυτήν μπορεί να δημιουργήσουν αυξητική πίεση στον πληθωρισμό και να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Επίσκεψη Τζόνσον σε Σ. Αραβία και ΗΑΕ με επίκεντρο το πετρέλαιο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, επισκέφθηκε χτες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία, με το ευρωατλαντικό αίτημα για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου να βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του.

Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπου Ντάμπι σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα με το Λονδίνο, σκοπός του ταξιδιού ήταν «οι προσπάθειες βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και η μείωση της αστάθειας στις τιμές της Ενέργειας και των τροφίμων».

ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία πιέζουν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, ώστε να αντισταθμιστούν οι συνέπειες από το νέο μπαράζ κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, ειδικά η Σαουδική Αραβία τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία), η οποία προβλέπει μόνο μία σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου (κατά 400.000 βαρέλια τη μέρα κάθε μήνα, μέχρι να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα). Τα ΗΑΕ έστειλαν κάποια αντιφατικά «σήματα» τις προηγούμενες μέρες για το θέμα, για να καταλήξουν τελικά μετά από αντιδράσεις άλλων χωρών του ΟΠΕΚ να δηλώσουν ότι σέβονται τις αποφάσεις του.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία παράγει σήμερα 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τη μέρα, ενώ η πλήρης δυνατότητα παραγωγής - την οποία μπορεί να πιάσει σε διάστημα τριών μηνών - φτάνει τα 12 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές του αργού πετρελαίου, ο Μπ. Τζόνσoν απάντησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσετε στους Σαουδάραβες για αυτό. Ωστόσο, νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου».

«Μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία, μια ισχυρή βρετανική οικονομία», συμπλήρωσε, «είναι προς το συμφέρον και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε ένα ακόμα δείγμα της ευρωατλαντικής υποκρισίας περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «μάχης της δημοκρατίας εναντίον του αυταρχισμού» κ.ο.κ., η επίσκεψη Τζόνσον στο Ριάντ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την εκτέλεση 81 ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία, το περασμένο Σάββατο, στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση εδώ και δεκαετίες στη χώρα...

Εκτιμήσεις για απώλεια 3 εκατ. βαρελιών ρωσικού πετρελαίου τη μέρα

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε χτες ότι οι αγορές πετρελαίου μπορεί να χάσουν 3 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα (bpd) ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων από τον Απρίλη, υπερβαίνοντας τη μείωση της ζήτησης λόγω υψηλών τιμών, που εκτιμάται ότι θα είναι 1 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα.

«Ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων θα αυξήσει τον πληθωρισμό, θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως - με ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη», σημειώνει σε έκθεσή της η ΙΕΑ. «Η άνοδος των τιμών της Ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, μαζί με τις οικονομικές και πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναμένεται να μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ και τη ζήτηση πετρελαίου», προσθέτει.

«Βλέπουμε μείωση των συνολικών (ρωσικών) εξαγωγών κατά 2,5 εκατομμύρια bpd, εκ των οποίων το αργό αντιπροσωπεύει 1,5 εκατομμύρια bpd και τα προϊόντα 1 εκατομμύριο bpd», αναφέρει η IEA. Η Ρωσία εξάγει καθημερινά 7 με 8 εκατομμύρια βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων.

Ο IEA μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το δεύτερο έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022 κατά 1,3 εκατομμύρια bpd, ενώ αναφέρει ότι επίκειται έλλειμμα εφοδιασμού 700.000 bpd το δεύτερο τρίμηνο. Τα δε επίπεδα αποθήκευσης στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Γενάρη ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλη του 2014, σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ