Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΡΕΥΜΑ
Το «φαρμάκι ως φάρμακο» και ανηφόρα χωρίς τέλος για τον λαό

ΚΚΕ: Μέτρα - κοροϊδία ενταγμένα στη στρατηγική που φουντώνει τη φτώχεια

Eurokinissi

Αλλη μια φουρνιά από «μετρημένα» και «στοχευμένα» για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα μέτρα - κοροϊδία για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και την ακρίβεια, με βάση πάντα τις περιλάλητες «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και τη «δημοσιονομική της σταθερότητα», την ώρα που μοιράζει δεκάδες δισ. στο κεφάλαιο, στο όνομα και της «ενεργειακής αυτονόμησης» της ΕΕ, εξήγγειλε χτες το απόγευμα σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Κρύβοντας ότι οι απανωτές αυξήσεις στην Ενέργεια και σε βασικά αγαθά ως αποτέλεσμα της «πράσινης μετάβασης», των επεκτατικών μέτρων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου προϋπήρχαν και εκτοξεύτηκαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός έκλινε σε όλες τις πτώσεις τα περί «εισαγόμενων ανατιμήσεων», «διεθνούς κερδοσκοπίας που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση» κ.ο.κ., παρουσιάζοντας το «φαρμάκι ως φάρμακο» και ως δήθεν διέξοδο τις παρεμβάσεις της Κομισιόν, που επιταχύνουν αυτή την πολιτική που φουντώνει τη φτώχεια απ' όλες τις μπάντες.

Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ένταση των προσπαθειών για τις «πράσινες» μπίζνες και στην Ελλάδα με περισσότερες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αξιοποίηση πιθανών εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και μετατροπή της χώρας σε «πύλη» υγροποιημένου φυσικού αερίου κ.ά. Με λίγα λόγια, επιτάχυνση της στρατηγικής που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και που έχουν βυθίσει μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού στην ενεργειακή φτώχεια, την ίδια στιγμή που οι μονοπωλιακοί όμιλοι του ενεργειακού χώρου αποκομίζουν ανυπολόγιστα κέρδη.

Ενώ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο λαός πληρώνει και με νέες θυσίες τη συμμετοχή της αστικής τάξης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για κομμάτι από τη λεία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στη διεθνή σκακιέρα είμαστε με το μέρος της (...) Δύσης. Πιστοί στις απαιτήσεις των συμμαχιών μας αλλά κι απαιτητικοί προς τους συμμάχους μας. Κάτι που αφορά και τα εθνικά θέματα, όπου νομίζω ότι η στάση των περισσότερων δυνάμεων είναι κοινή».

Κατά τα άλλα, με όλα τα παραπάνω στο «τραπέζι», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που θα εξειδικευθούν περαιτέρω σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας, θα φτάσουν τα 1,1 δισ. ευρώ, για το επόμενο τρίμηνο, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται μάλιστα οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιδοτήσεις καυσίμων κίνησης, επιδόματα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους κ.ά. Πρόκειται για ποσό που αποδεδειγμένα, πριν ακόμα από το νέο «τσουνάμι» αυξήσεων, δεν αρκούσε για να καλύψει ούτε ένα απειροελάχιστο μέρος των μεγάλων αυξήσεων μόνο σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, πόσο μάλλον σήμερα και για τις αυξήσεις παντού. Ενώ μια απ' τα ίδια αναμένονται και οι «ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα», μέτρα που έχουν ήδη μετρηθεί και κριθεί ανεπαρκή από φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός βαφτίζοντας «λαϊκισμό» και «ανεφάρμοστες λύσεις» τα μόνα μέτρα που θα έδιναν μια έστω ανακούφιση στον λαό, όπως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης κ.λπ., ξεκαθάρισε ότι «οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: Πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες (...) Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει» και «δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας», οι οποίες αφορούν, όπως διευκρίνισε, τον στόχο της «επενδυτικής βαθμίδας», για να δανείζεται φτηνά το κεφάλαιο.

Κατάργηση φόρων, αυξήσεις στους μισθούς το ελάχιστο για να ανακουφιστεί ο λαός

Σε σχόλιό του για το διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία ο πρωθυπουργός να μιλάει για μέτρα ανακούφισης, την ώρα που οι παράγοντες και οι αιτίες που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια, τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια "ζουν και βασιλεύουν". Κανένα μέτρο που εντάσσεται σ' αυτήν τη στρατηγική δεν πρόκειται να αναπληρώσει ούτε ένα μικρό μέρος των μεγάλων ανατιμήσεων, που είναι αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και των ενεργειακών ανταγωνισμών, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και που πληρώνουν οι λαοί πολύ ακριβά.

Αν ο δρόμος παραμένει ανηφορικός για τον λαό, αυτό συμβαίνει γιατί πυξίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, αποτελούν οι λεγόμενες "αντοχές της οικονομίας", δηλαδή η υπεράσπιση των κερδών των λίγων.

Το ελάχιστο, αυτήν τη στιγμή, για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, είναι η κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους. Η πραγματική λύση βρίσκεται στον αγώνα για να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα το σύνολο των ενεργειακών πηγών της χώρας (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, ΑΠΕ κ.λπ.) προς όφελος των λαϊκών αναγκών, για να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί "εμπόρευμα".

ΥΓ: Δεν χρειάζεται ο πρωθυπουργός να μας υπενθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι με το μέρος του ευρωΝΑΤΟικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, μας το υπενθυμίζει η κλιμακούμενη, αλλά και επικίνδυνη για τον λαό ελληνική εμπλοκή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ