Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επικίνδυνες αποφάσεις στην κόντρα με τη Ρωσία

Ξεκίνησε χτες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, δρομολογώντας νέες επικίνδυνες αποφάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη.

Οπως τόνισε ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, η υπουργική σύνοδος γίνεται «σε μια κρίσιμη στιγμή», καθώς «η Ουκρανία εξαπέλυσε αντεπίθεση», με «σκληρές μάχες» σε εξέλιξη. «Είναι ακόμη νωρίς», για να κρίνουμε το αποτέλεσμά τους, είπε ωστόσο επέμεινε ότι «η υποστήριξη που παρέχουν τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία εδώ και πολλούς, πολλούς μήνες, στην πραγματικότητα κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης καθώς μιλάμε».

«Επομένως», συνέχισε, «ένα από τα κύρια ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε είναι πώς να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την υποστήριξη στην Ουκρανία». Το δικαιολόγησε, λέγοντας ότι «όσο περισσότερο έδαφος μπορεί να κερδίσει η Ουκρανία μέσω αυτής της αντεπίθεσης, τόσο ισχυρότερο θα είναι το χέρι της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οσο πιο επιτυχημένη είναι η ουκρανική αντεπίθεση, τόσο πιο πιθανό είναι ο Πρόεδρος Πούτιν σε κάποιο στάδιο να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης».

Το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης των ουκρανικών δυνάμεων συζητήθηκε άλλωστε στη συνεδρίαση (η 13η στη σειρά) της υπό αμερικανική καθοδήγηση «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία», αλλά και στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας που ακολούθησε, με τη συμμετοχή και του Ουκρανού υπουργού Αμυνας Ο. Ρέζνικοφ και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Ανοίγοντας τις εργασίες στην Ομάδα Επαφής, ο Αμερικανός υπουργός Λ. Οστιν ήταν ξεκάθαρος: «Ζητώ τα μέλη αυτής της Ομάδας Επαφής να συνεχίσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα στοιχεία αντιαεροπορικής άμυνας και τα πυρομαχικά που χρειάζεται». Σημείωσε πως η ομάδα έχει ήδη δώσει αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot», IRIS-T και NASAMS, αλλά όπως είπε η Ουκρανία χρειάζεται ακόμη περισσότερα, καθώς ο πόλεμος εκεί είναι «μαραθώνιος, όχι σπριντ». Μια συζήτηση που πιάνει και το ελληνικό οπλοστάσιο, καθώς στο πλαίσιο της στρατηγικής σύμπλευσης των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πάνω και σε αυτό το ζήτημα, έχουν ήδη προωθηθεί στο Κίεβο χιλιάδες τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού και οχήματα μάχης BMP, με τη «συζήτηση» να έχει ανοίξει για κάθε σύστημα σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και για άρματα μάχης «Leopard».

«Πόλεμος φθοράς» και επικίνδυνα σχέδια

Στον ίδιο τόνο, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε στη Σύνοδο ότι «από το περασμένο φθινόπωρο, ήταν προφανές ότι πρόκειται πλέον για πόλεμο φθοράς. Και ένας πόλεμος φθοράς είναι μια μάχη υλικοτεχνικής υποστήριξης». Πρόσθεσε ότι «η παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία εξάντλησε τα αποθέματα» των κρατών - μελών σε πυρομαχικά «αποφασιστικής σημασίας», εξ ου και έβαλε θέμα «να αυξήσουμε περαιτέρω την παραγωγή» πολεμικού υλικού. Γι' αυτό χτες κανόνισαν και είχαν μια «άτυπη συνάντηση» με στελέχη βιομηχανιών του κλάδου, όπου συζήτησαν παραγγελίες και συμβόλαια χρυσοπληρωμένα από τους λαούς, «εν μέρει για να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας και εν μέρει για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη», όπως έλεγε ο Στόλτενμπεργκ.

Παραπέρα, δεν περνά απαρατήρητο ότι για δεύτερη μέρα στη σειρά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραχώρησης στο Κίεβο μαχητικών 4ης γενιάς (π.χ. F-16), λέγοντας πως «το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση μάς δίνει τη δυνατότητα να αποφασίσουμε να παραδώσουμε αεροπλάνα και τότε οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι να τα πετάξουν».

Αλωστε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, η κεντρική εισήγηση από πλευράς ΝΑΤΟ όπως την έκανε ο Στόλτενμπεργκ ήταν ότι «πρέπει να συνεχίσουμε και να αυξήσουμε την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών», προαναγγέλλοντας την υιοθέτηση, αργότερα, τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής, «ενός πολυετούς πακέτου στήριξης, με σημαντική χρηματοδότηση, για να διασφαλιστεί η Αποτροπή και Αμυνα της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση του τομέα ασφάλειας και άμυνας, η μετάβαση από τα σοβιετικά στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, και να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία μπορεί να αμυνθεί τώρα και στο μέλλον». Τονίστηκε, επίσης, ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην ευρωατλαντική οικογένεια», όπως και ότι «όλοι οι Σύμμαχοι συμφωνούν ότι θα γίνει μέλος της Συμμαχίας».

Εξάλλου, καθώς η αντιπαράθεση απλώνεται σε όλα τα πεδία, οι υπουργοί συμφώνησαν να ιδρυθεί ένα νέο Ναυτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια Κρίσιμων Υποθαλάσσιων Υποδομών (NATO Maritime Centre for the Security of Critical Undersea Infrastructure), στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM) στη Βρετανία.

Στο μεταξύ, ο Στόλτενμπεργκ φρόντισε να έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Γ. Γκιουλέρ, καθώς η Αγκυρα στο πλαίσιο του παζαρέματός της δεν έχει επικυρώσει ακόμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ούτε προχώρησε ακόμα η ένταξη της Φινλανδίας. Ο Στόλτενμπεργκ έστειλε επ' αυτού ξανά μήνυμα στην Αγκυρα ότι «η Σουηδία έπραξε όσα έπρεπε», αν και έσπευσε δημόσια να τονίσει ότι «η Τουρκία έχει κάποιες θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια. Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις».

Τέλος, σήμερα, και καθώς το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης ανεβαίνει, στο πλαίσιο της υπουργικής Συνόδου θα γίνει και συνάντηση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας οι υπουργοί θα συζητήσουν τις «πυρηνικές πτυχές του τρέχοντος περιβάλλοντος ασφαλείας» και θα εξετάσουν τη «συνεχιζόμενη προσαρμογή της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ», «σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο», όπως έλεγε ο Στόλτενμπεργκ. Τόνιζε, άλλωστε, ότι «η Ρωσία έχει επενδύσει πολλά σε νέες σύγχρονες πυρηνικές δυνατότητες και έχει επίσης αναπτύξει περισσότερες πυρηνικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, στον βορρά. Αυτό λοιπόν είναι μέρος ενός σχεδίου στο οποίο το ΝΑΤΟ έχει ήδη ανταποκριθεί αυξάνοντας την ετοιμότητα των δυνάμεών μας, την παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τι χρειάζεται και πώς το ΝΑΤΟ και η Ρωσία αλλάζουν την πυρηνική τους διάταξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ