Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Ανείπωτη τραγωδία, πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα

«Γροθιά στο στομάχι» από τις εικόνες με τους συγγενείς των αγνοουμένων που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους

Copyright 2023 The Associated

«Γροθιά στο στομάχι» από τις εικόνες με τους συγγενείς των αγνοουμένων που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους
Ανείπωτη τραγωδία. Με τις ελπίδες για επιζώντες να σβήνουν, άγνωστος παρέμενε μέχρι χτες ο αριθμός των αγνοουμένων που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό. Επιζώντες κάνουν λόγο για 750 άτομα, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά, κλειδωμένοι στα αμπάρια. «Γροθιά στο στομάχι» από τις εικόνες με τους συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων να στέλνουν φωτογραφίες σε γιατρούς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας προκειμένου να μάθουν νέα τους.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών έως χτες βράδυ ήταν 78. Οι σοροί μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στο Σχιστό για νεκροτομή και ταυτοποίηση.

Από τους διασωθέντες, οι 47 είναι Σύροι, οι 43 Αιγύπτιοι, οι 12 Πακιστανοί και οι 2 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσά τους υπάρχουν και 10 ανήλικοι, 5 Αιγύπτιοι και 5 Σύροι. Μόλις η διαδικασία της προανάκρισης ολοκληρωθεί θα μεταφερθούν στη δομή της Μαλακάσας.

Εννέα Αιγύπτιοι που βρίσκονταν μεταξύ των διασωθέντων συνελήφθησαν από το Λιμενικό, καθώς, όπως προέκυψε από μαρτυρίες, φέρεται να είναι οι διακινητές. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη διακίνηση μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χρέωναν από 4 έως 7 χιλιάδες ευρώ «το κεφάλι», ενώ το μοιραίο δρομολόγιο φέρεται να ξεκίνησε από την Αίγυπτο, με ενδιάμεσο σταθμό στη Λιβύη.

Νωρίτερα, χτες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδ. Ντογιάκος, έδωσε παραγγελία για εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Γ. Οικονόμου.

«Δεν ρωτάμε αν θέλουν βοήθεια, ένα ακυβέρνητο σκάφος είναι σε κίνδυνο»

Στο μεταξύ, πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τη στάση των κρατικών αρχών, τις κρίσιμες ώρες. Θυμίζουμε ότι το πλοιάριο - ολοφάνερα μη αξιόπλοο με δεκάδες μετανάστες να κρέμονται σαν τσαμπιά - εντοπίστηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Frontex, η οποία ενημέρωσε το Λιμενικό στις 11 το πρωί της Τρίτης, ενώ το σκάφος βυθίστηκε στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, με το κρίσιμο «παράθυρο» να υπερβαίνει τις 15 ώρες.

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Ν. Αλεξίου, επισήμανε πως παρότι σε διεθνή ύδατα «δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή έχει η Ελλάδα από άποψη έρευνας και διάσωσης, δεν παίζει ρόλο εάν είναι εκεί η Frontex». Επανέλαβε δε τον ισχυρισμό ότι πέρα από την κινητοποίηση παραπλεόντων πλοίων που τους προμήθευσαν τρόφιμα και άλλα εφόδια, «επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας».

Σε ερωτήσεις γιατί δεν παρενέβη το Λιμενικό αφού φάνηκαν η κατάσταση με την οποία έπλεε το αλιευτικό και η παράνομη διακίνηση, υποστήριξε ότι «όταν ο άλλος σου αρνείται κατηγορηματικά κάθε βοήθεια, δεν μπορείς με το ζόρι να του επιβάλεις να εκτρέψει την πορεία του γιατί αυτό που θα καταφέρναμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε ένα ναυτικό ατύχημα νωρίτερα από την ώρα που συνέβη».

Την ίδια ώρα, όμως, τους ισχυρισμούς αυτούς αμφισβητούν μια σειρά άλλων αξιωματούχων. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του απόστρατου ναυάρχου του Λιμενικού Σώματος και πραγματογνώμονα Νίκου Σπανού, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «το σκάφος αυτό βρισκόταν σε κίνδυνο γιατί είναι αναξιόπλοο, οι άνθρωποι είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια και είναι και ακυβέρνητο. Αρα πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να οργανώσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, πλωτά μέσα πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να μπορέσουν να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη».

Ερωτηθείς για τις δυνατές ενέργειες του Λιμενικού στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου γίνεται λόγος για άρνηση διάσωσης, απάντησε: «Είναι σαν να μου λέτε ότι μπορώ να σας βλέπω να πνίγεστε αλλά εγώ σας αφήνω να πνίγεστε (...) Δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα σκάφος που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, αφού το σκάφος είναι ακυβέρνητο. Επρεπε να πράξουμε τα δέοντα. Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που είναι ναυαγοσωστικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ