Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο πόλεμος είναι «μαραθώνιος» και όχι «σπριντ», διαμηνύουν ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ

Εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και στρατιωτικών, πυρομαχικά και μακρόπνοη στρατιωτική στήριξη στο επίκεντρο της «Ομάδας Επαφής»

Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ΝΑΤΟικής προετοιμασίας για μακροπρόθεσμη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη

Copyright 2023 The Associated

Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ΝΑΤΟικής προετοιμασίας για μακροπρόθεσμη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «μαραθώνιος, όχι σπριντ» και οι ΗΠΑ «θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, στη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας το βάθος και την προοπτική παραπέρα κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλή θέση για τις μελλοντικές προκλήσεις. Οι ΗΠΑ είναι περήφανες που στέκονται δίπλα σε περίπου 50 έθνη για να παρέχουν στην Ουκρανία την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό που θα τη βοηθήσουν να πετύχει στο πεδίο της μάχης», υπογράμμισε ο Οστιν.

«Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε, προσθέτοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ αντανακλάται στην υποστήριξη της ασφάλειας και της άμυνας, εννοώντας τα απανωτά στρατιωτικά πακέτα που στέλνονται κάθε βδομάδα στο Κίεβο, την εκπαίδευση χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτικών, αλλά και τη μακροχρόνια στρατιωτική υποστήριξη στη βάση του μετασχηματισμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικά πρότυπα, σε πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ.

Αυτή η ντε φάκτο μετατροπή της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟικό έδαφος όπως και οι «εγγυήσεις ασφαλείας» από ισχυρά κράτη του ΝΑΤΟ και ο δρόμος της Ουκρανίας προς πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσουν τον πυρήνα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη στο Βίλνιους.

Η «Ομάδα Επαφής» - μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ - επικεντρώθηκε χτες στην προστασία της ουκρανικής υποδομής (και των στρατιωτικών στόχων) με πρόσθετα μέσα αεράμυνας, προσαρμόζοντας τα συστήματα για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες στο έδαφος. Επίσης, συζητήθηκαν τα μελλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τον ουκρανικό στρατό.

Ουκρανοί πιλότοι άρχισαν να εκπαιδεύονται σε μαχητικά F-16, δήλωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. «Αυτό είναι σημαντικό και θα μας επιστρέψει σε μεταγενέστερο στάδιο να λάβουμε αποφάσεις να παραδώσουμε τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F-16», ανέφερε.

Ολλανδία και Δανία ενημέρωσαν τους «συμμάχους» σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των F-16. Γερμανία και Πολωνία έδωσαν πληροφορίες για τη συντήρηση των αρμάτων μάχης «Leopard» που στέλνονται στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Στόλτενμπεργκ, δίνοντας τον μακρύ ορίζοντα της γεωπολιτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά και συνολικότερα σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα, είχε σημειώσει ότι «όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει πρέπει να έχουμε διασφαλίσει πως υπάρχουν αξιόπιστες ρυθμίσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας».

Η στήριξη του ΝΑΤΟ «κάνει τη διαφορά» στο πεδίο

Στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας τόνισε ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία εδώ και πολλούς μήνες κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης, καθώς εξελίσσεται η ουκρανική αντεπίθεση.

Νορβηγία και Δανία θα στείλουν από κοινού άλλα 9.000 βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανακοίνωσε χτες το νορβηγικό υπουργείο Αμυνας. Η Νορβηγία έχει στείλει συνολικά 27.000 βλήματα πυροβολικού και άλλα 17.000 από κοινού με τη Δανία.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Δανία ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την αποστολή «αμυντικού» εξοπλισμού - συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς - στην Ουκρανία. Σε κοινή δήλωση αναφέρεται ότι θα παραδώσουν εξοπλισμό αεράμυνας «υψηλής προτεραιότητας», όπως και ότι η παράδοση έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί «μέσα σε αρκετές εβδομάδες».

Εξάλλου, οι υπουργοί Αμυνας και εκπρόσωποι της πολεμικής βιομηχανίας πρόκειται να συζητήσουν το πώς θα αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή για να αναπληρώσουν τα οπλοστάσιά τους, που τα έχουν «αδειάσει» στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα κάνει σαφές πως το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά τώρα αυτό που επείγει είναι η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ζελένσκι: Η ένταξη της Ουκρανίας «θα δυναμώσει» το ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ζήτησε για άλλη μια φορά η χώρα του να ενταχθεί στο NATO το συντομότερο δυνατό, μετά από συνομιλίες που είχε προχτές με τον Πολωνό ομόλογό του, Α. Ντούντα, για τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους.

Η Πολωνία είναι ανάμεσα στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής που ζητούν στη σύνοδο να ληφθεί συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που η ρωσική αλαζονική υπόθεση πως στο NATO φοβούνται τη Ρωσία πρέπει να κομματιαστεί τελείως», τόνισε ο Ζελένσκι, καθώς ορισμένα κράτη - μέλη εμφανίζονται πιο διστακτικά για μια συγκεκριμένη δέσμευση ένταξης προτού τερματιστεί ο πόλεμος, για να μην εμπλακούν άμεσα σε αυτόν.

Αυτή η υπόθεση «τροφοδοτεί τις επιθετικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Πρέπει και μπορούμε να τις εξουδετερώσουμε», επέμεινε και διαβεβαίωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα κάνει πιο δυνατή τη στρατιωτική «συμμαχία».

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στην προετοιμασία διεθνούς διάσκεψης στο Λονδίνο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι θέλει να αποκατασταθούν όλα όσα έχουν καταστραφεί στη χώρα.

Ακόμη, επέκρινε την ελλιπή εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αναφερόμενος σε πυραυλικό πλήγμα των ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό. Οπως ισχυρίστηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, πολλά συστατικά του πυραύλου προέρχονταν από άλλες χώρες, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν εφαρμόζονταν με συνέπεια οι ευρωατλαντικές κυρώσεις.

Ευρωκοινοβούλιο: Καλεί το ΝΑΤΟ να προετοιμάσει τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χτες ψήφισμα (με 425 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 42 αποχές), με το οποίο καλεί τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την Ουκρανία καλώντας τη χώρα να ενταχθεί στη συμμαχία, ενώ υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ φέτος.

Το ψήφισμα ζητά οι επόμενες Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ να προετοιμάσουν την πρόσκληση της Ουκρανίας για ένταξη. Τονίζει ακόμα πως αναμένει ότι «η ενταξιακή διαδικασία θα ξεκινήσει μετά το τέλος του πολέμου και θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

«Μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης ένταξη, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους ομοϊδεάτες εταίρους, πρέπει να συνεργαστούν στενά με την Ουκρανία για την ανάπτυξη ενός προσωρινού πλαισίου εγγυήσεων ασφαλείας, που πρόκειται να εφαρμοστεί αμέσως μετά τον πόλεμο», σημειώνεται.

Το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι η ένταξη της Ουκρανίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ «θα ενισχύσει την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής κοινότητας».

Η Γερμανία ενισχύει την αεράμυνά της με σύστημα από το Ισραήλ

Στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος - μαμούθ των 100 δισ. ευρώ, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου ενέκρινε προκαταβολές έως και 560 εκατ. ευρώ ενόψει της προγραμματισμένης αγοράς του ισραηλινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «Arrow-3» για σχεδόν 4 δισ. ευρώ συνολικά.

Το «Arrow-3» έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. Είναι το ανώτερο στρώμα της συστοιχίας πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, το οποίο εκτείνεται από το «Iron Dome», που αναχαιτίζει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, έως τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς του «Arrow-3» που καταστρέφουν τυχόν μη συμβατικές κεφαλές σε ασφαλές ύψος.

Το Βερολίνο σκοπεύει να συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ για την αγορά του συστήματος «Arrow-3» στο τέλος του έτους και να το λάβει στα τέλη του 2025.

Επίσης, η Γερμανία θα αγοράσει έξι συστήματα αεράμυνας IRIS-T για την αεροπορία της, με κόστος περίπου 950 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας την πρώτη μονάδα το 2024.

Το Βερολίνο αγόρασε δύο μονάδες IRIS-T που κατασκεύασε η «Diehl» για την Ουκρανία και δεσμεύτηκε να στείλει άλλες δύο στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ακόμη εξοπλίσει τις γερμανικές δυνάμεις με τα εν λόγω συστήματα.

Η Ρωσία όρισε εκλογές στις προσαρτημένες ουκρανικές περιοχές

Εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης και σφοδρότατων μαχών στα νοτιοανατολικά, η Μόσχα προχώρησε ακόμη ένα βήμα στην προσάρτηση εδαφών που έχει καταλάβει. Χτες η κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας όρισε για τις 10 Σεπτέμβρη περιφερειακές εκλογές στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), την ίδια μέρα που θα γίνουν εκλογές και σε άλλες ρωσικές περιοχές.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) θεώρησαν ότι είναι δυνατό να διεξαχθούν οι ψηφοφορίες τον Σεπτέμβρη, δήλωσε η επικεφαλής της ρωσικής Εκλογικής Επιτροπής.

Τον Σεπτέμβρη του 2022 είχαν οργανωθεί από τη Μόσχα «δημοψηφίσματα» στις περιοχές αυτές για ενσωμάτωση στη Ρωσία.

Η Ρωσία δεν ασκεί πλήρη έλεγχο στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στην ανατολική και νότια Ουκρανία και οι μάχες συνεχίζονται και στις τέσσερις.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, Ρ. Γκρόσι, έφτασε χτες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για να ενημερωθεί για την επάρκεια της υποδομής για την παροχή νερού στο εργοστάσιο, μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, που αύξησε σημαντικά τους κινδύνους για τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Ρόσι δήλωσε ότι «έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ατομικής ενέργειας της Ευρώπης».

Αγωγοί «Nord Stream»: Κράτος ή ομάδα κρατών πίσω από τις εκρήξεις

Η Ρωσία σκοπεύει να ασκήσει εκ νέου πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς αερίου «Nord Stream», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι 3 «δυτικά» μόνιμα μέλη του ΣΑ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις προσπάθειες της Ρωσίας να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή έρευνας «με διαφάνεια».

Τους τελευταίους μήνες αμερικανικές εφημερίδες, όπως η «Washington Post», οι «New York Times» και η «Wall Street Journal», ανέφεραν ότι η CIA γνώριζε σχετικά με μια ουκρανική συνωμοσία για επίθεση στους αγωγούς.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι εξετάζει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι ένα κράτος ή μια ομάδα κρατών ενδέχεται να τους ανατίναξαν.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει λόγος» η Μόσχα «να μην καταστρέψει υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας των εχθρών», δεδομένης της «συνενοχής της Δύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ