Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» δίνουμε όρκο πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση, στον πόλεμο και τον ξεριζωμό

Η κεντρική ομιλία από τον Γιάννη Αναγνώστου, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

«Το πολύνεκρο ναυάγιο δεν ήταν ένα "δυστύχημα" αλλά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα», τόνισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Προειδοποίησε δε ότι δεν θα είναι το τελευταίο έγκλημα όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι αιτίες που γεννούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. «Τι να πρωτοθυμηθούμε; Λέσβος, Σάμος, Κως, Λέρος, Κρήτη, Θάσος, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Κύθηρα, Πάρος, Φολέγανδρος, Μύκονος και ο κατάλογος συνεχίζεται», επισήμανε.

Παρουσιάζοντας τα συγκλονιστικά στοιχεία του φονικού διαρκείας ανέδειξε ότι 26.924 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο και το Αιγαίο από το 2014! «Μια ολόκληρη πόλη βρίσκεται βυθισμένη στη θάλασσα. Και υπάρχουν κι άλλοι - πόσοι άραγε; - όπως τα στοιβαγμένα γυναικόπαιδα στο αμπάρι του συγκεκριμένου αλιευτικού, που δεν καταγράφηκαν ποτέ», σχολίασε.

Να σταματήσουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας

Στη συνέχεια σημείωσε: «Κι ορισμένοι ψάχνουν ακόμα να βρουν πραγματογνώμονες, να παίξουν την "κολυκυθιά" των αρμοδιοτήτων της Frontex, του Λιμενικού, του ενός ή του άλλου υπουργείου κ.ά. Κάποιοι, μάλιστα, με κυνισμό, αναρωτιούνται: Και τι θα κάνουμε με τους ανθρώπους που σώζονται από τα ναυάγια; Δεν αντέχει η χώρα... και άλλα παρόμοια.

Ομολογούν, δηλαδή, ξεδιάντροπα και χωρίς ξετσιπωσιά ότι είναι συνειδητή εγκληματική πολιτική, ν' αφήνονται οι ξεριζωμένοι στο έλεος των δουλεμπόρων και των διακινητών, στα ναυάγια με τα σαπιοκάραβα.

Ενα ακόμα πιο αποκαλυπτικό στοιχείο: Ο αριθμός των ξεριζωμένων έφτασε παγκόσμια στο ρεκόρ των 110 εκατομμυρίων! Πάνω από το 50% των προσφύγων προέρχεται από τρεις μόλις χώρες, Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν - δηλαδή από τις χώρες που έχουν ματοκυλιστεί από τα γεράκια του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών».

Αναδεικνύοντας τις αιτίες του ξεριζωμού, της προσφυγιάς, των ναυαγίων και της ασύδοτης δράσης των απάνθρωπων κυκλωμάτων των διακινητών, ανέφερε: «Είναι ο πόλεμος, οι επεμβάσεις κάθε είδους, η διάλυση των χωρών από την άγρια εκμετάλλευση και την καταλήστευση, τα αυταρχικά καθεστώτα, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλούν τον ξεριζωμό αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων. Κανένας δεν αποφασίζει το μακρύ ταξίδι του τρόμου απλά για να κυνηγήσει μια καλύτερη τύχη. Καμιά μάνα δεν επιβιβάζεται στο σάπιο καρυδότσουφλο μαζί με το παιδί της, εάν δεν είναι απελπισμένη, εάν δεν εξαναγκάζεται, εάν δεν είναι μονόδρομος η φυγή από την κόλαση».

Το έγκλημα έχει υπογραφή

Δείχνοντας τους υπεύθυνους για το αιματοκύλισμα των λαών τόνισε: «Ας αφήσουν, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα για την τραγωδία όλοι αυτοί που έχουν βάλει την υπογραφή τους στο αιματοκύλισμα των λαών. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά (...) Η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στις επεμβάσεις και τον πόλεμο έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων. Οι ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις της χώρας δεν αμφισβητούνται από κανέναν τους, είναι το κοινό πρόγραμμα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Οι πόλεμοι γίνονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για τους δρόμους της Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής. «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας: Αυτό είναι το δίλημμα που διαπερνά κάθε πτυχή των εξελίξεων. Μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αυτό το σύνθημα δένει όλους τους εργάτες και τον λαό, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία, εθνική καταγωγή. Από τα Τέμπη, περνά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, φτάνει στη θάλασσα της Πύλου και τόσα άλλα...».

Η πολιτική ενάντια στους ξεριζωμένους, οι φράχτες, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, «από τους καταυλισμούς της Μόριας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι τις νέες υπερδομές - φυλακές που εγκαινίασε η κυβέρνηση της ΝΔ, όλα αυτά έχουν επίσης υπογραφή. Της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, των ελληνικών κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Και είναι αυτή ακριβώς η πολιτική, οι συμφωνίες και οι νόμοι τους που γίνονται ο μεγάλος χορηγός των κυκλωμάτων διακινητών, που σπρώχνουν τους ξεριζωμένους στα δίχτυα τους, για να ξεφύγουν από τις συλλήψεις, τις απελάσεις, την κράτησή τους σε hot spot διαλογής. Ολοι έχουμε ακούσει για τον Κανονισμό του Δουβλίνου, για την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Ενταση της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση, στον πόλεμο, στον ξεριζωμό

Ομως, τόνισε, «όλα αυτά δεν είναι μονόδρομος! Το εργατικό και λαϊκό κίνημα γνωρίζει καλά τι σημαίνει αλληλεγγύη και ανθρωπιά, πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και τον πόλεμο, διεκδίκηση της προστασίας των ξεριζωμένων (...) Τα δικά μας δάκρυα δεν είναι ψεύτικα. Το δικό μας πένθος δεν είναι υποκριτικό».

«Βροντοφωνάζουμε, ως εδώ! Οχι άλλα ναυάγια, όχι άλλοι νεκροί, όχι άλλα αδικοχαμένα παιδιά σε αμπάρια πλοίων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει η εγκληματική πολιτική, (...) Να καταργηθεί όλο το άδικο πλαίσιο σε βάρος των ξεριζωμένων. Να προστατευθούν τα δικαιώματά τους στο άσυλο, δηλαδή η πρόσβασή τους σε ασφαλείς συνθήκες, σε εργασία, Εκπαίδευση, Υγεία και περίθαλψη, ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου. Οχι στις στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.

(...) Στο δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", για εμάς η απάντηση είναι όρκος και υπόσχεση αγώνα, έντασης της πάλης μας ενάντια στην εκμετάλλευση, στον πόλεμο και τον ξεριζωμό!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ