Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό και μαχητικό μήνυμα πάλης και αλληλεγγύης με τους ξεριζωμένους

Από το δρώμενο
Από το δρώμενο
H πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών καταγγέλθηκε από την πολύ μαζική συγκέντρωση των σωματείων, των μαζικών φορέων, της συντονιστικής επιτροπής Μαθητών και των Φοιτητικών Συλλόγων στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ένα θεατρικό δρώμενο που παρουσίασε η καλλιτεχνική ομάδα «Fireart», αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ των οποίων οι σημαίες κείτονταν σε μαύρο φόντο. Δύο γυναίκες μαυροντυμένες, ανάμεσα σε γαλάζια πανιά που συμβολίζουν τη θάλασσα απήγγειλαν το ανατριχιαστικό ποίημα της Ουαρσάν Σαΐρ, «Πατρίδα».

Η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεκίνησε με τους διαδηλωτές να αναρτούν ένα μαύρο πανό, όπου με κόκκινα γράμματα γράφτηκε το χρονολόγιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων των τελευταίων δεκαετιών από τη Γιουγκοσλαβια και το Αφγανιστάν έως τις πιο πρόσφατες, στην Υεμένη και το Σουδάν.

Με συνθήματα όπως «πνιγμένοι μετανάστες και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική» και «η θάλασσα ξεβράζει άψυχα κορμιά, μόνο τραγωδίες το σύστημα γεννά» η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στην παραλία μπροστά στην πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί, οι διαδηλωτές, στη μνήμη όλων των ξεριζωμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους στον υγρό τάφο της Μεσογείου άναψαν και άφησαν στον ουρανό φαναράκια και πέταξαν λουλούδια στη θάλασσα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη τα σωματεία και οι φορείς του κινήματος να εντείνουν την πάλη τους, για να σταματήσει το διαχρονικό αυτό έγκλημα εις βάρος των κατατρεγμένων, να προστατέψει με την πάλη του ο λαός τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους.


Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Κ. Μακεδονίας, τονίζοντας πως το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν ανέχεται τη βαρβαρότητα της μεγάλης μαύρης λίστας του νεκροταφείου αθώων ζωών της Μεσογείου, οι λαοί του κόσμου να θρηνούν για να γεμίζουν πλούτη μια χούφτα παράσιτα - δολοφόνοι. «Μόνο εμείς ξέρουμε και μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα διαρκείας! Αυτή είναι η παρακαταθήκη ενός λαού, που έχει πείρα, δύναμη, αντοχή. Που έχει αλληλεγγύη γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει προσφυγιά εδώ στη Θεσσαλονίκη, των προσφυγικών συνοικισμών, των ξεριζωμένων, των εργατών. Τώρα είναι που πρέπει να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την πάλη μας, στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων», σημείωσε.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στην πόλη.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες από σωματεία και φορείς σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Φλώρινα και Νάουσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στη μετατροπή των θαλασσών μας σε υγρά νεκροταφεία!(2024-06-14 00:00:00.0)
Προκλητική επίθεση των ΜΑΤ σε εκπροσώπους σωματείων και αγωνιστές(2024-05-22 00:00:00.0)
Αφημένοι στην εγκατάλειψη δεκάδες πρόσφυγες, μετανάστες και παιδιά(2023-09-20 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις από Οργανώσεις της ΚΝΕ(2023-06-21 00:00:00.0)
Κατεπείγουσα επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(2023-06-15 00:00:00.0)
Νέο ναυάγιο ξεριζωμένων στο Αιγαίο(2022-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ