Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Σε παλιό κτίριο με τρύπια σκεπή από αμίαντο οι διασωθέντες

Στην επικαιρότητα ξανά το αίτημα συνδικάτων και λαϊκών φορέων για σύγχρονες υποδομές

Eurokinissi

Το πάγιο αίτημα που έχει εκφραστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, από εργατικά συνδικάτα και λαϊκούς φορείς της Καλαμάτας, για δημιουργία αξιοπρεπούς, προσωρινού χώρου φιλοξενίας μεταναστών, μετά και τα απανωτά συμβάντα που έχουν απασχολήσει την πόλη, έρχεται να επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά και μάλιστα με τον πιο τραγικό τρόπο.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τις τραγικές ελλείψεις που επικρατούν σε επίπεδο υποδομών, για την αντιμετώπιση ακόμη και έκτακτων άλλων αναγκών, όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και γενικότερα.

Οσοι κατάφεραν να διασωθούν απ' τον πνιγμό στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, φιλοξενούνταν μέχρι και χτες το απόγευμα σε κτίριο στο λιμάνι της Καλαμάτας, κατασκευασμένο πριν το 1970. Πρόκειται για αποθήκη του Λιμενικού Ταμείου (Μεσσηνίας τότε), με σκεπή απ' το υλικό του καρκινογόνου αμίαντου, που σε πολλά σημεία έχει τρύπες, εμφανείς ακόμη και απέξω, ενώ και χτες το πρωί στην πόλη άρχισε να βρέχει...

Πολλά απ' τα τζάμια του κτιρίου είναι σπασμένα, ενώ δεν υπάρχουν τουαλέτες, μπάνια, όπως επίσης και κρεβάτια. Πρόκειται για χώρο που αποτελούσε «σταθμό» εμπορευμάτων και αποθήκη κατασχεμένων ειδών, από παράνομο εμπόριο, δεκαετιών πριν.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι η πόλη αποτελεί «επιλογή» για να φιλοξενούνται κατατρεγμένοι μετανάστες που ναυαγούν σε διάφορα σημεία του Ιονίου και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, με τον δήμαρχο της πόλης Θ. Βασιλόπουλο να σημειώνει χτες πως προ μηνών αίτημα υπήρξε και για τη μεταφορά εκεί ναυαγών μεταναστών απ' τα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι υποδομές παραμένουν ανεπαρκείς για τις ανάγκες, θέμα που έχει τεθεί επανειλημμένα και απ' τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, Ερώτηση κατέθεσε και το ΚΚΕ στη Βουλή, επαναφέροντας το θέμα ξανά, ενώ στην τραγική κατάσταση αναφέρθηκε με αφορμή και τα γεγονότα η ΤΕ Μεσσηνίας, απαιτώντας άμεσα με ευθύνη του κράτους να δημιουργηθεί αξιοπρεπής δομή προσωρινής φιλοξενίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ