ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Οπερα, οπερέτα, πρόζα

«Ριγολέττος»
«Ριγολέττος»
Ο δημοφιλής «Ριγολέττος» του Βέρντι επιστρέφει στη Λυρική Σκηνή. Η όπερα της οποίας το λιμπρέτο βασίζεται στο θεατρικό «Ο βασιλιάς διασκεδάζει» του Β. Ουγκό, ανεβαίνει αύριο (8μμ), στο «Ολύμπια». Η σκηνοθεσία του Νίκου Πετρόπουλου τοποθετεί τη δράση στην Ιταλία του 1938. Την ορχήστρα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Παραστάσεις θα δοθούν επίσης στις 15, 17, 18, 20, 22, 26, 30/12 και 2, 3, 6/1. Τον Ριγολέττο ερμηνεύουν οι : Δημήτρης Πλατανιάς, Αλεξάντρου Αγκάκε, Κάρλος Αλμαγκέρ. Την Τζίλντα: Μαρία Μητσοπούλου, Ελενα Κελεσίδη, Βασιλική Καραγιάννη, Ζηνοβία - Μαρία Ζαφειριάδου. Παίζουν επίσης οι: Ζαν - Φρανσουά Μποράς, Ντένιζ Λεόνε, Φίλιπ Ταλμπό, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Καβράκος, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Πέτρος Μαγουλάς, Βικτώρια Ντίνα-Μαϊφάτοβα, Ειρήνη Καράγιαννη κ.ά.

  • Σήμερα (8μμ), στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9-11), η ΕΛΣ ανεβάζει την οπερέτα του Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη) «Το μικρόβιο του έρωτα». Το έργο πρωτοανέβηκε στο Βερολίνο το 1927 (τότε που ο συνθέτης ήταν μαθητής του Κουρτ Βάιλ) και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία του δημιουργού από τη Σμύρνη στη μουσική πρωτοπορία και στα καμπαρέ του Βερολίνου, καταλήγοντας στα αθηναϊκά μουσικά θέατρα και στις μεγάλες επιτυχίες του, με ερμηνευτές τους Βέμπο, Δανάη, Γούναρη. Ιστορική - μουσική έρευνα: Λάμπρος Λιάβας, μουσική επεξεργασία - ενορχήστρωση: Βασίλης Τενίδης. Διεύθυνση ορχήστρας: Χρύσανθος Αλισάφης, Παύλος Σεργίου, Γιώργος Αραβίδης. Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου - Λάμπρος Λιάβας. Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου. Παίζουν: Γιώργος Κέντρος, Νίκος Αρβανίτης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Κώστας Ζαχαράκης, Νίνα Λοτσάρη, Ευδοκία Χατζηιωάννου, Δέσποινα Σκαρλάτου, Νίκος Στεφάνου, Δημήτρης Σιγαλός, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Ιωάννα Φόρτη κ.ά. Παραστάσεις έως 28/3, καθημερινά, εκτός Δευτέρας - Τρίτης.
  • Ενας μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη «Το Μπουφάν της Χάρλεϊ ή Πάλι Καλά», με την Αννα Παναγιωτοπούλου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια παρουσιάζεται στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (κάθε Δευτέρα, Τρίτη). Μια γυναίκα, νύχτα, έξω από το κουβούκλιο του φρουρού στον Αγνωστο Στρατιώτη, στην πλατεία του Συντάγματος. Εκεί, για να προφυλαχτεί από τη βροχή, στέκεται ο εύζωνος στρατιώτης, ο γιος της. Η γυναίκα τού μιλάει. Είναι η μόνη της ευκαιρία. Οποτε προσπαθούσε να του μιλήσει, αυτός έφευγε. Αρπαζε το μπουφάν του κι ορμούσε στο δρόμο. Απόψε όμως, σκοπός ακίνητος κι αμίλητος στο μνημείο - μνήμα, δεν μπορεί να φύγει.
  • Ανανεωμένη η παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου «Βιοπαλαιστής στη στέγη» επαναλαμβάνεται στο «Θέατρον» (Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»). Πάνω στη ...στέγη ενός σπιτιού που βουλιάζει, σαν σύγχρονος «Οδυσσέας», διηγείται τα πάθη του. Από εκεί ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν του Ελληνα, στους ανθρώπους της ζωής του - τη γυναίκα του (την υποδύεται η Χρύσα Ρώπα). Ολα τα θέματα που τον έπνιγαν, που έκαναν το βίο του αβίωτο, τα όνειρά του ουτοπικά, «ξετυλίγονται» μέσα από μια καυστική, καθημερινή, χιουμοριστικά ρεαλιστική ιστορία. Η μουσική των τραγουδιών είναι του Σταμάτη Κραουνάκη, σε στίχους του Λάκη Λαζόπουλου.
Εκθεσιακές διαδρομές

Εργο της Μαρίας Πωπ
Εργο της Μαρίας Πωπ
Μια άλλη Αθήνα, μια άλλη Ελλάδα, ζωγραφισμένη από την Μαρία Πωπ, παρουσιάζει (έως 20/1) η γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που πραγματοποιείται μετά το θάνατο της ζωγράφου. Μεταξουργείο, Μοναστηράκι, Καστέλα, Υδρα, Ναύπλιο, Αίγινα - όπου η ζωγράφος ζούσε συχνά - νεοκλασικά και παραδοσιακά κτίρια, καφενεία, δρομάκια κάτω από την Ακρόπολη, παλιά σπίτια με αυλές και μνήμες από τα ταξίδια στην Ισπανία, ενέπνευσαν τα έργα της δημιουργού.

Σε επιμέλεια Δημήτρη Πόρτολου, Τίμου Τσουκαλά, Λένας Κουγέα, παρουσιάζεται (έως 21/12) στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8), ζωγραφική με τίτλο «Ελληνικά πορτρέτα 1900-1975». Οπως σημειώνει στον κατάλογο ο Δ. Πόρτολος, «η επιθυμία να παρουσιάσουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ελληνικών πορτρέτων είναι παλιά. Η διερευνητική προσπάθεια μάς αποκάλυψε μια σημαντική παραγωγή, που σηματοδοτούσε την εξελικτική πορεία της ελληνικής ζωγραφικής και πρόσφερε κορυφαία δείγματα της παραγωγής των Ελλήνων δημιουργών. Η αρχή του 20ούαιώνα αποτελεί αφετηρία μιας εποχής, που διαφοροποιείται αρκετά από τις προηγούμενες δεκαετίες».

Στην γκαλερί «Γαία» (Αλκιβιάδου 103, Πειραιάς) παρουσιάζεται (έως 17/1) έκθεση έργων των: Χρήστου Βενέτη, Κατερίνας Μερτζάνη, Ντίνας Μπαλονά, Μάριου Σπηλιόπουλου, Κώστα Τσιρώνη, Χρήστου Χαρίση.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Η Κομμουνιστική Διεθνής» (συλλογικό, πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα).
  • «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ» (συλλογικό έργο).
  • «18ο Συνέδριο ΚΚΕ» (Ντοκουμέντα).
  • Β. Ι. Λένιν: «Τι είναι οι φίλοι του λαού και πώς πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες».
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5), τη Δευτέρα (7μμ) θα τιμηθεί η μνήμη και το έργο του ποιητή και δημιουργού των εκδόσεων «Ικαρος», Νίκου Καρύδη. Μιλούν οι Κ. Γεωργουσόπουλος, Α. Δοξιάδης, Α. Ζέη, Ι. Ηλιοπούλου, Δ. Κακαβελάκης, Γ. Κοντός, Μ. Κυρτζάκη, Θ. Νιάρχος. Ποιήματα διαβάζουν οι Μ. Ναυπλιώτου, Κ. Κάππας. Ο Γ. Σπανός θα παίξει στο πιάνο μελοποιημένο ποίημα του Ν. Καρύδη, με ερμηνευτή τον Κ. Καράλη.

  • «Μηλίτσα της ανηφοριάς» τιτλοφορείται το αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, μουσικοθεατρικό δρώμενο που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα (7μμ) το 8ο Γυμνάσιο Ιλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99). 30μελής χορωδία παιδιών και ορχήστρα, με απαγγελίες και μουσικοθεατρική δράση θα παρουσιάσουν αποσπάσματα πέντε ποιητικών έργων του Ρίτσου.
  • Στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου τη Δευτέρα (12.30μμ) θα παρουσιαστούν τα νέα θεατρικά έργα του Πάρι Τακόπουλου «Θου κύριε φυλακήν (ή Η νέα θηλυκή Καμπάλα)» και «Το γαμοπίλαφο (ή Περιμένοντας την Βήτα)». Θα μιλήσουν οι Χαρά Μπακονικόλα, Βασίλης Παπαβασιλείου, Αναστασία Λαμπρία.
μια ΕΚΘΕΣΗ

Στα πλαίσια των εικαστικών εκθέσεων του Εθνικού Θεάτρου, με γενικό τίτλο «Κοινή Θέα - Σύγχρονη Τέχνη στο Εθνικό Θέατρο», από τις 19/12-28/3/2010 θα παρουσιάσει έργα των Rhona Bitner, Michel Francois, Μάρως Μιχαλακάκου, σε επιμέλεια των Ελένης Κούκου - Κατερίνας Τσέλου. Η πρώτη καλλιτέχνις παρουσιάζει φωτογραφίες χώρων του θεάτρου (σκηνή, πλατεία κλπ.). Ο δεύτερος κινείται μεταξύ γλυπτικής, εγκαταστάσεων και βίντεο. Η τρίτη παρουσιάζει μια νέα «σκηνογραφική» πρόταση (ζωγραφική, γλυπτική, ταπισερί) για το κτίριο Τσίλλερ, όπου οι θεατές μπορούν να επισκεφθούν την αίθουσα εκδηλώσεων. Το Εθνικό Θέατρο την άνοιξη του 2010 οργανώνει ένα φεστιβάλ performance, όπου Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους για τα φουαγέ και την αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Αρχόντισσά μου μάγισσα...»
«Αρχόντισσά μου μάγισσα...»
  • «Αρχόντισσά μου μάγισσα...», τιτλοφορείται η παράσταση - αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη - του Βασίλη Λέκκα και συνεργατών του, κάθε Δευτέρα, Τρίτη (9.15 μ.μ.), στο θέατρο «Ανεσις» (Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, 210-7707227). Ο τραγουδιστής ερμηνεύει συγκλονιστικά τραγούδια του μεγάλου λαϊκού δημιουργού. Σκηνοθετική επιμέλεια Γιώργου Νινιού. Ο Βασίλης Λέκκας με την Φένια Παπαδόδημα (τραγούδι) ξετυλίγουν το πρόγραμμα - διαδρομή στη δημιουργία του Τσιτσάνη. Ανάμεσα στα τραγούδια του μουσικού αφιερώματος είναι: «Αρχόντισσά μου μάγισσα τρελή», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Αχάριστη», κ.ά. Παίζουν οι μουσικοί: Αναστασόπουλος Γιώργος, Αγγελική Κουφού, Ανδρουλιδάκης Μανόλης, Ανέστης Αντώνης, Αυγερινός Αρης, Σαββίδης Στάθης.
  • Συνεχίζονται τα «Κυριακάτικα Απογεύματα» στο «Σινέ Φιλίπ» (Θάσου 11, πλ. Αμερικής, 210-8612476), που πραγματοποιεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το «Νεανικό Πλάνο», μέχρι τις 16/5/2010, με προβολές ταινιών για παιδιά και νέους, εργαστήρια, σεμινάρια, μουσική και συζητήσεις. Αύριο (4 μ.μ., με 2,50 ευρώ) παρουσιάζεται η ταινία κινουμένων σχεδίων του Γιάνικ Χάστρουπ «Ενα παραμύθι για δύο κουνουπάκια». Μια ταινία με πολύ χιούμορ! Ενα εξαιρετικό παραμύθι, γεμάτο πολύχρωμα έντομα, με ξεχωριστές προσωπικότητες!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ