ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Στη Βουλή νομοσχέδιο - έκτρωμα

Κατατέθηκε χτες από το ΥΕΝ το νομοσχέδιο που υλοποιεί την άρση του καμποτάζ, επιτρέποντας πλοία με ξένη σημαία και πλήρωμα στην ακτοπλοΐα

Σαν «ψυχροί εκτελεστές» κυβέρνηση και υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - πειθήνια όργανα των εφοπλιστών - κατέθεσαν χτες στο Βουλή το νομοσχέδιο, με το οποίο, μετατρέπουν σε «ζούγκλα» τις θαλάσσιες μεταφορές και βάζουν συνολικά «ταφόπλακα» στο δικαίωμα των ναυτεργατών στην εργασία, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στην επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα! «Πακέτο» με την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας, που υλοποιεί τον Κοινοτικό Κανονισμό άρσης του καμποτάζ, η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές προωθούν το ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας!

«Κυβέρνηση και ΥΕΝ εντείνοντας την επίθεσή τους ενάντια στους ναυτεργάτες και γενικότερα στους εργαζόμενους, παράλληλα με τα αντιασφαλιστικά μέτρα, κατέθεσαν το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ακτοπλοίας...», καταγγέλλει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες φορείς και η οποία έχει δώσει σημαντικούς αγώνες ενάντια σε αυτά τα σχέδια.

Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται: «Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές - Σύσταση Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής - Μετατροπή Λιμενικών Ταμείων σε Ανώνυμες Εταιρίες». Με βάση αυτό προβλέπεται ο μαζικός διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και η απελευθέρωση των ναύλων χωρίς πλαφόν. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Νοέμβρη του 2002, οπότε και θα ελευθερωθούν οι θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες που: «παρέχονται έναντι αμοιβής από πλοιοκτήτη κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή του ΕΟΧ ή της ΕΖΕΣ εκτός από την Ελβετία». Προβλέπει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών από πλοία που φέρουν σημαία τρίτου κράτους μη κοινοτικού! Προβλέπει ακόμα την τριχοτόμηση των συγκοινωνιών σε ελεύθερη δρομολόγηση, σε γραμμές δημοσίου συμφέροντος και επιδοτούμενες.

Οι πλοιοκτήτες θα καταθέτουν στην αρχή κάθε χρόνου αιτήσεις για τα δρομολόγια που θέλουν να εκτελέσουν. Η ετήσια δρομολογιακή περίοδος που θα ξεκινά κάθε 1η Νοέμβρη θα διαρκεί για ένα χρόνο. Για τις γραμμές που δεν παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον, θεσμοθετείται η σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας με δρομολόγηση πλοίων μετά από ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι από 3 έως 5 έτη. Για όσες από αυτές δεν παρουσιαστεί ενδιαφέρον, θα προβλέπεται επιδότηση. Ενα μέρος των εξόδων των συμβάσεων θα δίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, που θα δημιουργηθεί και στον οποίο θα κατατίθεται το ποσό του επιναύλου, οι εγγυητικές επιστολές των πλοιοκτητών και άλλα. Θεσμοθετείται, επίσης, Ρυθμιστική Αρχή Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, η οποία θα επιβλέπει τον...«υγιή ανταγωνισμό» και θα γνωμοδοτεί στον υπουργό.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου προβλέπεται η μετατροπή 11 Λιμενικών Ταμείων σε Ανώνυμες Εταιρίες. Συγκεκριμένα, σε ΑΕ μετατρέπονται τα λιμενικά Ταμεία: της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Ελευσίνας, του Ηρακλείου, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας, της Κέρκυρας, της Κυλλήνης, του Λαυρίου, των Πατρών και της Ραφήνας.

Η επιτροπή στη σχετική ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: ότι ενόψει αυτών των εξελίξεων επιβάλλεται «να κλιμακώσουμε τη δράση μας και να εμποδίσουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή. Και, ταυτόχρονα, να απαιτήσουμε τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών».

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
«Οχι » στην ιδιωτικοποίηση

Μαχητική συγκέντρωση κατοίκων και εργαζομένων που απέργησαν χτες

«Η Διώρυγα να μείνει κρατική, όχι στο κεφάλαιο χάρισμα και αυτή». Με αυτό το σύνθημα εκφράστηκε ο λαός της Κορινθίας στο μαζικό συλλαλητήριο αντίστασης ενάντια στο ξεπούλημα της Διώρυγας της Κορίνθου, που έγινε χτες το πρωί στα Ισθμια, μπροστά από τα γραφεία της «ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ», όπου μαζί με όλους τους εργαζόμενους στη Διώρυγα που βρίσκονταν σε 24ωρη απεργία, απαίτησαν να μην αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιώργος Τούσσας, ο νομάρχης Α. Μανωλάκης, ο δήμαρχος Κορίνθου Θ. Θωμαΐδης, ο δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας Π. Παύλου, καθώς και πλήθος μαζικών φορέων και εργατοϋπαλληλικών σωματείων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης εξέφρασε την ολόπλευρη στήριξη και συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Διώρυγα και τόνισε πως μόνο ο ενωμένος αγώνας μπορεί να ανατρέψει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Εξέφρασε, επίσης, την αντίρρησή του στην πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων για εκμετάλλευση της Διώρυγας σε εταιρία που θα συστήσουν η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρηματίες της Κορινθίας, καθώς το αίτημα για δημόσιο χαρακτήρα της θα αλλοιωθεί.

Μεταξύ των άλλων ομιλητών, ο πρόεδρος του σωματείου Ναυτικών Δημήτρης Πέτσας υπογράμμισε πως «η Διώρυγα της Κορίνθου είναι στρατηγικής σημασίας χώρος, με ιστορική αξία και πρέπει να παραμείνει δημόσια περιουσία» και κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε συντονισμένο αγώνα.

Τα δυο σωματεία της Διώρυγας αποχώρησαν προχτές από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΕΔΥΚ Κώστα Τσούμα, μετά το αίτημά του να υποδείξουν γραπτώς ποιοι εργαζόμενοι προτείνουν να μείνουν και ποιοι να φύγουν στα πλαίσια των εργασιακών αλλαγών - από 156 εργαζόμενους να μείνουν 90- που θέλει να επιβάλει η πολυεθνική εταιρία «SEA CONTAINERS».

ΠΑΤΡΑ
Τραμπουκισμός εναντίον κλιμακίου του ΚΚΕ

Τραμπούκικη επίθεση εναντίον κλιμακίου του ΚΚΕ έγινε στο Πετρωτό της Πάτρας προχτές το πρωί και συγκεκριμένα εναντίον του Παναγιώτη Σκιαδά, στελέχους του Κόμματος και μέλος του ΔΣ του σωματείου των Δημοτικών Υπαλλήλων, τη στιγμή που η Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μιλούσε στους εργαζόμενους συνεργείου ασφαλτόστρωσης του δήμου για τις θέσεις του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Παναγιώτης Κοτσάνος μόνιμος υπάλληλος του δήμου, κατήγγειλε πως ο επικεφαλής του συνεργείου Ασφαλτικών του δήμου Πάτρας, Παναγιώτης Παπαντωνόπουλος, είχε προχωρήσει σε αυθαίρετη παραγραφή του ονόματός του από τις καταστάσεις παρουσίας του προσωπικού. Ο Π. Σκιαδάς αμέσως επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του τμήματος για να καταγγείλει το περιστατικό. Τη στιγμή εκείνη ο Π. Παπαντωνόπουλος επιτέθηκε εναντίον του με γροθιές και βρισιές.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση και σημειώνει πως «υπόλογη γι' αυτή την εξέλιξη είναι η δημοτική αρχή της Πάτρας, με το δήμαρχό της Ευάγγελο Φλωράτο, που με κολαούζους ορισμένους "προϊστάμενούς" της και φανερά θορυβημένη από τη δράση των κομμουνιστών στο δήμο και την απήχηση των θέσεών τους παίρνει μέτρα για την τρομοκράτηση των εργαζομένων» και καταλήγει: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να σταματήσει την πολιτική του δράση. Οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται».

Στάσεις εργασίας στην ΝΤΙΑΜΑΝΤ

Με κλιμακούμενες στάσεις εργασίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι 130 εργαζόμενοι της «Ντιαμάντ Βίντερ Ελλάς», θυγατρικής του Γαλλικού πολυεθνικού ομίλου «Σεντ Κοπέν», με αίτημα και διεκδίκηση την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ετσι, οι εργαζόμενοι, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης και εξουσιοδότηση του ΔΣ του σωματείου άρχισαν χτες και συνεχίζουν σήμερα στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες. Η πολυεθνική επιδιώκει διετή ή και τριετή σύμβαση.

Απεργία στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Απεργία που θα διαρκέσει μέχρι την άλλη Παρασκευή άρχισε χτες το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας με αίτημα να στελεχωθεί το νοσοκομείο με ειδικούς γιατρούς όπως και με νοσοκομειακό προσωπικό και γενικά να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει ενεργός εφημερία σε όλα τα τμήματα. Το Νοσοκομείο λειτουργεί στο ήμισυ των δυνατοτήτων του λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού. Χαρακτηριστικά, διαθέτει 250 κλίνες αλλά λειτουργούν μόνο 120.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Αντίθεση σε σεμινάριο του ΟΜΕΔ

Απαράδεκτη θεωρεί τη διοργάνωση σεμιναρίου από τον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στο οποίο καλούνται σήμερα εργαζόμενοι και εργοδότες να συζητήσουν από κοινού για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διαπραγματεύσεις, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ).

Οπως σημειώνει σε επιστολή του το ΕΚΖ προς τον ΟΜΕΔ, «την περίοδο που τα προβλήματα της εργατικής τάξης οξύνονται όλο και περισσότερο καθώς αμφισβητούνται οι εργασιακές σχέσεις μέσα από το νόμο της κυβέρνησης και την πρακτική της εργοδοσίας, δεν είναι δυνατόν μια τέτοια συζήτηση με αυτήν τη θεματολογία να συμβάλει στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και καλεί τον ΟΜΕΔ να μην πραγματοποιήσει αυτό το σεμινάριο.

Και καταλήγει η επιστολή: «Το ΔΣ του ΕΚΖ θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη ματαίωση μιας συζήτησης αντίθετης με τα συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων της Ζακύνθου. Πιστεύουμε ότι αν πράγματι η πολιτεία ήθελε να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία και να υποχρεώσει την εργοδοσία να εφαρμόσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διαπραγματεύσεις, αυτό θα μπορούσε να το κάνει μέσα από την ισχυροποίηση της νομοθεσίας και όχι την αμφισβήτησή της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ