ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο βωμό του ιδιωτικού κεφαλαίου

Με τη φανερή ανησυχία των ιδιωτών, που εκδηλώνονται με όλο και περισσότερες αξιώσεις, αλλά και με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της πρώτης μέρας του 7ου Εθνικού Συνεδρίου για την Ενέργεια. Για μια ακόμη φορά, οι ιδιώτες που δηλώνουν πρόθυμοι να «επενδύσουν» στον τομέα της ενέργειας, βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν κατά της κυβέρνησης, η οποία επιδεικνύει... ατολμία στον τομέα της ενίσχυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, διά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Γ. Αγραφιώτη, δήλωσε σε όλους τους τόνους, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα αποσαφηνίζουν το καθεστώς ενίσχυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον Γ. Αγραφιώτη, είναι η τροποποίηση του νόμου 2773/99 (νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού) και το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο το προσεχές διάστημα, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος αποτέλεσε την αφετηρία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την κατάργηση του ασφαλιστικού των εργαζομένων της, έχει εξαγγελθεί εδώ και μήνες. Η καθυστέρηση όμως που παρατηρείται, οφείλεται στην επεξεργασία που υφίσταται το προς κατάθεση νομοσχέδιο, στην κατεύθυνση της πλήρους εξασφάλισης των ιδιωτών που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ενέργειας. Δηλαδή, θα πρέπει να είναι - όπως σημείωσε ο πρόεδρος της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», Γ. Περιστέρης - απλό και αποτελεσματικό, να παραχωρεί εύλογη μεταβατική περίοδο στους ιδιώτες επενδυτές και να διαμορφώνει συνθήκες ίσων ευκαιριών στους ιδιώτες σε σχέση με τη ΔΕΗ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Π. Κάπρος, ο οποίος σημείωσε ότι απαιτούνται μεγάλες αποφάσεις και τόλμη, ούτως ώστε «να μην έχουμε πισωγυρίσματα και ανατροπή της πολιτικής που ακολουθείται».

Μιλώντας στο συνέδριο ο βουλευτής και συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, Γ. Σαλαγκούδης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και τις υπαναχωρήσεις σε αρκετούς τομείς, σημειώνοντας ότι «το κράτος θα πρέπει να περιορίσει το ρόλο του ως επιχειρηματίας, να εξαλείψει τις δραστηριότητές του ως εργολάβος και να αρκεστεί στη χάραξη της εθνικής ενεργειακής πολιτικής». Σημείωσε, δε, ότι οι απορροφήσεις κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ για ενεργειακά έργα είναι της τάξης του 5,75% μόλις.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Στο 3,4% το ΑΕΠ στο εννιάμηνο

Την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του 2002, όπως αυτά καταγράφονται και ταξινομούνται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ)δημοσιοποιήθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομίας. Τα στοιχεία των λεγόμενων «εθνικών λογαριασμών» δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2002 περιορίστηκε σε 3,4% (σε σύγκριση με το 2001) έναντι αύξησης 4,3% στο πρώτο τρίμηνο και 4,0% στο δεύτερο. Καταγράφεται, δηλαδή, μια πτωτική τάση μέσα στο χρόνο, αλλά σύμφωνα με την ΕΣΥΕ και το υπουργείο Οικονομίας «ο στόχος 3,8% για το 2002 είναι απόλυτα εφικτός». Διακυμάνσεις μέσα στη διάρκεια του έτους παρουσιάζει η εξέλιξη των δαπανών (δημόσιων και ιδιωτικών) που αφορούν την τελική κατανάλωση. Στο τρίτο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση 2,2% έναντι αυξήσεων 3,6% στο πρώτο τρίμηνο και 1,6% στο πρώτο. Το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2002 δείχνει να περιορίζεται, καθώς ο ρυθμός αύξησης στο τρίτο τρίμηνο έπεσε σε 8,6% (από 11,7% στο πρώτο και 9,8% στο δεύτερο). Τέλος, σταδιακή αποθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας καταδείχνουν οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας με το εξωτερικό. Ετσι, οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση 1,7% στο τρίτο τρίμηνο (από 3,4% στο πρώτο), ενώ η αξία των εισαγωγών περιορίστηκε αντίστοιχα σε 2,8% από 4,5%.

Στα ύψη ο τζόγος με τα ομόλογα

Στα ύψη εκτινάχτηκε ο τζόγος στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά του κρατικού χρέους, εκεί όπου οι μεγαλοτραπεζίτες και άλλοι ρεντιέρηδες του χρηματεμπορίου εμπορεύονται και θησαυρίζουν από τις διάφορες εκδόσεις κρατικών χρεογράφων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσα στο μήνα Οκτώβρη έφτασαν σε αξία τα 60,3 δισ. ευρώ (20,5 τρισ. δρχ.), που αποτελεί νέο ρεκόρ τζόγου για τέταρτο κατά σειρά μήνα. Το επίπεδο τιμών υποχώρησε σε σύγκριση με το μήνα Σεπτέμβρη μέχρι και 2,9%, ενώ τα επιτόκια στα 10ετή κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν σε 4,83% (από 4,65% το Σεπτέμβρη).

Τα ΕΛΠΕ για την εξαγορά της «ΟΚΤΑ»

«Είναι προφανές ότι η πολύπλοκη διεθνής αυτή διαφορά απέχει πολύ από την τελική της επίλυση», σημειώνουν με ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ, αναφερόμενα στη δικαστική διαμάχη της Mamidoil-Jetoil με το δημόσιο της ΠΓΔΜ και το διυλιστήριο της «ΟΚΤΑ», το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου έχει εξαγοραστεί από τα ΕΛΠΕ.

Συγκεκριμένα, το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά από ανακοίνωση της Mamidoil-Jetoil ότι το Πρωτοδικείο του Λονδίνου επιδίκασε υπέρ της Mamidoil-Jetoil το ποσό των 13 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά από προσφυγή, διότι όταν τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν την «ΟΚΤΑ», καταστρατήγησαν τη συμφωνία που είχε υπογράψει η Mamidoil-Jetoil με το δημόσιο της ΠΓΔΜ για την προμήθεια αργού πετρελαίου του πρώην κρατικού διυλιστηρίου.

Τα ΕΛΠΕ σημειώνουν επίσης ότι η «πρωτόδικη απόφαση προβλέπει κατά πολύ χαμηλότερο ύψος αποζημίωσης από τις απαιτήσεις της ενάγουσας» και «οποιαδήποτε τυχόν αποζημίωση αναγνωριστεί την ευθύνη καταβολής φέρει το δημόσιο της ΠΓΔΜ βάσει της σύμβασης εξαγοράς της "ΟΚΤΑ" και δεν υφίσταται εμπλοκή της ΕΛΠΕ και της ΕΛΠΕΤ Βαλκανική».

ΕΒΕ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στήριξαν τις αγωνιστικές δυνάμεις

Η μεγάλη πλειοψηφία των ΕΒΕ στη Βορειοδυτική Ελλάδα στήριξε, στην εκλογικοαπολογιστική συνέλευση στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕEΒΔΕΝ) τις αγωνιστικές δυνάμεις. Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και στις εκλογές της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκαν στις 9 και 10 Νοέμβρη 2002, η Αγωνιστική Συσπείρωση - Συνεργασία, η παράταξη των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, που υποστηρίχτηκε από τη ΔΗΚΕΒΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις συγκέντρωσε ποσοστό 80,85% κερδίζοντας 9 έδρες στις 11 στο ΔΣ (από 6 έδρες που είχαν) της Ομοσπονδίας και 16 αντιπροσώπους (από 8 που είχαν) στην ΕΣΕΕ. Αντίθετα το κοινό ψηφοδέλτιο των δυνάμεων της ΔΑΚΜΕ και της ΠΑΣΚΕΒΕ έλαβε το 19,5%, 2 έδρες στο ΔΣ και 3 αντιπροσώπους στην ΕΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ