Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο βωμό του ιδιωτικού κεφαλαίου

Με τη φανερή ανησυχία των ιδιωτών, που εκδηλώνονται με όλο και περισσότερες αξιώσεις, αλλά και με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της πρώτης μέρας του 7ου Εθνικού Συνεδρίου για την Ενέργεια. Για μια ακόμη φορά, οι ιδιώτες που δηλώνουν πρόθυμοι να «επενδύσουν» στον τομέα της ενέργειας, βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν κατά της κυβέρνησης, η οποία επιδεικνύει... ατολμία στον τομέα της ενίσχυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, διά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Γ. Αγραφιώτη, δήλωσε σε όλους τους τόνους, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα αποσαφηνίζουν το καθεστώς ενίσχυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον Γ. Αγραφιώτη, είναι η τροποποίηση του νόμου 2773/99 (νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού) και το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο το προσεχές διάστημα, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος αποτέλεσε την αφετηρία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την κατάργηση του ασφαλιστικού των εργαζομένων της, έχει εξαγγελθεί εδώ και μήνες. Η καθυστέρηση όμως που παρατηρείται, οφείλεται στην επεξεργασία που υφίσταται το προς κατάθεση νομοσχέδιο, στην κατεύθυνση της πλήρους εξασφάλισης των ιδιωτών που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ενέργειας. Δηλαδή, θα πρέπει να είναι - όπως σημείωσε ο πρόεδρος της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», Γ. Περιστέρης - απλό και αποτελεσματικό, να παραχωρεί εύλογη μεταβατική περίοδο στους ιδιώτες επενδυτές και να διαμορφώνει συνθήκες ίσων ευκαιριών στους ιδιώτες σε σχέση με τη ΔΕΗ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Π. Κάπρος, ο οποίος σημείωσε ότι απαιτούνται μεγάλες αποφάσεις και τόλμη, ούτως ώστε «να μην έχουμε πισωγυρίσματα και ανατροπή της πολιτικής που ακολουθείται».

Μιλώντας στο συνέδριο ο βουλευτής και συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, Γ. Σαλαγκούδης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και τις υπαναχωρήσεις σε αρκετούς τομείς, σημειώνοντας ότι «το κράτος θα πρέπει να περιορίσει το ρόλο του ως επιχειρηματίας, να εξαλείψει τις δραστηριότητές του ως εργολάβος και να αρκεστεί στη χάραξη της εθνικής ενεργειακής πολιτικής». Σημείωσε, δε, ότι οι απορροφήσεις κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ για ενεργειακά έργα είναι της τάξης του 5,75% μόλις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ