Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Νέοι περιορισμοί στις κοινωνικές δαπάνες
  • Νέους μηχανισμούς δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τον ασφυκτικό έλεγχο των κοινωνικών δαπανών, σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση. Στόχος, να «σπρώξουν τον κόσμο στις ιδιωτικές εταιρίες
  • Τα ...σπασμένα τα πληρώνουν και φέτος τα λαϊκά στρώματα, δείχνουν τα στοιχεία από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού

Στη σκληρή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση του περιορισμού των κοινωνικών δαπανών σε Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια - μισθούς - συντάξεις, κινείται και ο νέος προϋπολογισμός του 2003. Αυτό ομολόγησε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σε χθεσινές του δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο της σύσκεψης, σύμφωνα με τις δηλώσεις Χριστοδουλάκη, «τα τελικά σημεία του προϋπολογισμού του 2003, ο οποίος θα κατατεθεί την Τρίτη 19 Νοεμβρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση και εν συνεχεία, το απόγευμα της ίδιας μέρας, στη Βουλή».

Στην υλοποίηση της πολιτικής του «λιγότερου κράτους» - πολιτική, η οποία, εκτός των άλλων, έχει ανοίξει διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτική Παιδεία και Υγεία - το υπουργείο Οικονομικών από το 2003 ενισχύεται με νέους μηχανισμούς, οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί από πολλά χρόνια πριν, από τις κυβερνήσεις της Θάτσερ και του Μπλερ. Στα πλαίσια αυτά, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου, με στόχο την, όπως είπε, αξιολόγηση των δαπανών. Στο στόχαστρο τίθενται οι δαπάνες των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, των Νομαρχιών, Περιφερειών και Υπουργείων, με προοπτική επέκτασης των ελέγχων σε όλους τους επιχορηγούμενους φορείς. Στα πρότυπα ελέγχου των δαπανών του Κοινοτικού Πλαισίου, δημιουργούνται υπηρεσίες εσωτερικού ( προληπτικού) ελέγχου των δαπανών, αλλά και κατασταλτικού ελέγχου (από τα κέντρα δημοσιονομικού ελέγχου). Στόχος των υπηρεσιών, ο φυσικός έλεγχος, αλλά και η αξιολόγηση των υλοποιούμενων προγραμμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι αν η αξιολόγηση είναι αρνητική τότε θα εισηγούνται περικοπές δαπανών, περιστολή, ή ακόμα και κατάργηση προγραμμάτων.

Ολο το πλαίσιο θα κινείται κάτω από τις σιδερένιες λαβίδες των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», γεγονός που σημαίνει ότι οι τρέχουσες δαπάνες και οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους θα πρέπει να ισοσκελίζονται με τα τρέχοντα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2003. Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη μεγάλη συμπίεση των κοινωνικών δαπανών από την εποχή της εφαρμογής των προγραμμάτων «σύγκλισης» στις αρχές της δεκαετίας του '90. Σύμφωνα με τον εισηγητή της νέας λιτότητας υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, οι δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης θα αφορούν μόνον επενδυτικά προγράμματα και στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Πρόκειται για πολιτικές, οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω υπονόμευση του δημόσιου συστήματος - ό,τι τέλος πάντων έχει απομείνει από αυτό - Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Κορωνίδα των πολιτικών αυτών, βέβαια, είναι οι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες, στημένες στη γωνία, περιμένουν τους απογοητευμένους, από τα δημόσια σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, νέους πελάτες.

Η φετινή αφαίμαξη

Μεγάλες διαστάσεις πήρε φέτος η φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών, ΕΒΕ και των συνταξιούχων, κυρίως μέσω της έμμεσης φορολογίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2002, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, ο ΦΠΑ εμφανίζεται αυξημένος σε ποσοστό 11,2%, κινείται, δηλαδή, πολύ πάνω από το ρυθμό αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών. Στο ίδιο διάστημα, ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε σε ποσοστό 4,9%, έναντι μείωσης 20% που εμφανίζουν οι ειδικές κατηγορίες εσόδων. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε προς τα κάτω τη βάση σύγκρισης (έσοδα του 2001), με αποτέλεσμα να εμφανίζει φέτος υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των εσόδων, ενώ, παράλληλα, επιμένει να αναγράφει τα έσοδα από την κυκλοφορία των κερμάτων του ευρώ, που, όμως, έχουν κοπεί με απόφαση της ΕΕ.

Τα στοιχεία του υπουργείου για την εξέλιξη των εσόδων στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2002 εμφανίζουν την εξής εικόνα:

  • Το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού έφτασε σε 32,1 δισ. ευρώ με αύξηση 8,2%.
  • Ο ΦΠΑ που πληρώνεται από τη λαϊκή κατανάλωση διαμορφώθηκε σε 9,9 δισ. ευρώ (αύξηση 11,7%).
  • Ο φόρος εισοδήματος, που κατά κύριο λόγο προέρχεται και πάλι από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, έφτασε σε 9,9 δισ. ευρώ με αύξηση 4,9%.
  • Αντίθετα, ο φόρος πάνω στις χρηματιστηριακές συναλλαγές γνωρίζει κάθετη πτώση 46,1% και διαμορφώθηκε μόλις σε 74 εκατ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ