ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Με αντεγκλήσεις και στρατιωτική κινητικότητα συνεχίζεται η κόντρα

«Προειδοποιήσεις» του Πεκίνου για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan σε αντίστοιχη περσινή... «αποστολή ρουτίνας» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Public Domain

Το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan σε αντίστοιχη περσινή... «αποστολή ρουτίνας» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Την ετοιμότητα της Κίνας να αντιμετωπίσει όποιες «"συστημικές προκλήσεις" μας πλησιάσουν περισσότερο και να μη μείνουμε απλά θεατές» διακήρυξε η διπλωματική αντιπροσωπεία του Πεκίνου στην ΕΕ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αντίδραση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που καθόρισε ως βασική «ανησυχία» του ευρωατλαντικού μπλοκ τη ραγδαία ανέλιξη της Κίνας.

«Θα παρακολουθούμε πολύ στενά τη στρατηγική αναπροσαρμογή του ΝΑΤΟ και την πολιτική αναπροσαρμογής του απέναντι στην Κίνα», ανέφερε η κινεζική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι «η Κίνα δεν αποτελεί "συστημική πρόκληση" για κανέναν». Ακόμα, κατηγόρησε το NATO ότι επιδεικνύει «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και επιδιώκει «να δημιουργήσει τεχνητά συγκρούσεις». Προσθέτει δε ότι «κατασυκοφαντείται η ειρηνική ανάπτυξη» της Κίνας και «παρερμηνεύεται η διεθνής κατάσταση και ο ρόλος της».

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες διατύπωσε και ο Γ. Ζιετζί, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κίνας και διευθυντής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν. Ο Ζιετζί δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η «παράλογη ιστορία» των διαδόσεων περί ευθυνών της Κίνας για την έναρξη και την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ κάλεσε την Ουάσιγκτον να χειριστεί «προσεκτικά και κατάλληλα» τα ζητήματα της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ αλλά και της Σιντζιάνγκ, για τα οποία το Πεκίνο καταγγέλλει τις παρεμβάσεις και τις κυρώσεις της Δύσης ως «παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις» του.

Αμερικανική ναυτική δύναμη στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δύναμη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, με το αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan» και άλλα πολεμικά πλοία, εισήλθε χτες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), σε μια δήθεν «επιχείρηση ρουτίνας» στο πλαίσιο της περιβόητης αμερικανικής «υπεράσπισης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας» που προκαλεί σταθερά την αντίδραση του Πεκίνου.

Την ίδια ώρα, η Ταϊπέι καταγγέλλει ότι 28 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών και βομβαρδιστικών ικανών να φέρουν πυρηνικά, εμφανίστηκαν χτες πάνω από την Ταϊβάν.

Παράλληλα, αστικές τάξεις και άλλων χωρών της περιοχής συνεχίζουν το παζάρι για την ενίσχυση της θέσης τους, σε βάρος πάντα των λαών. Ενδεικτική είναι η νέα, τρίτη κατά σειρά απόφαση της κυβέρνησης Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες να αναβάλει την ακύρωση της συμφωνίας «Visiting Forces Agreement» (VFA) που «τρέχει» εδώ και σχεδόν 20 χρόνια με τις ΗΠΑ, σχετικά με τους όρους στάθμευσης αμερικανικών στρατευμάτων σε φιλιππινέζικα εδάφη.

Η κυβέρνηση Ντουτέρτε είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα αναστείλει τη συμφωνία, ωστόσο ο ΥΠΕΞ Τ. Λοκσίν είπε ότι αυτή παρατείνεται για ένα ακόμα 6μηνο, καθώς η ηγεσία της χώρας «μελετά, και οι δύο χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της, ειδικά για ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας». Οι Φιλιππίνες διατηρούν σημαντικές εδαφικές διαφορές με την Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, παράλληλα όμως επιδιώκουν «στενή συνεννόηση» μαζί της, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση Ντουτέρτε.

Στο μεταξύ, καθώς τα ισχυρότερα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα επιδιώκουν αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Περσικού, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον και της Αυστραλίας Σκ. Μόρισον ανακοίνωσαν χτες ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η συμφωνία θα εξασφαλίσει πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές πώλησης για βρετανικά αυτοκίνητα, ποτά, τρόφιμα κ.λπ.

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛ
«Διαπιστευτήρια» με το «καλημέρα» για την εγκληματική κατοχή της Παλαιστίνης

Με τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης του Ισραήλ, Ομέρ Μπαρ - Λεβ, να υπερασπίζεται το... «δημοκρατικό δικαίωμα» ακροδεξιών οργανώσεων Εβραίων να πραγματοποιήσουν χτες προκλητική διαδήλωση στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για τη λεγόμενη «Μέρα της Σημαίας», και με τις κατοχικές δυνάμεις να τραυματίζουν Παλαιστίνιους διαδηλωτές, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού που ανέλαβε την Κυριακή έδωσε με το «καλημέρα» τα «διαπιστευτήριά» της για την αταλάντευτη συνέχιση του εγκλήματος κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Σημειώνεται ότι οι ακροδεξιές εβραϊκές οργανώσεις με την εν λόγω πορεία και την πρόθεσή τους να «παρελάσουν» σε συνοικίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ «γιορτάζουν» την επέτειο του πολέμου του 1967, μέσα από τον οποίο το Ισραήλ έθεσε υπό κατοχή τον ανατολικό τομέα της πόλης.

Διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα προκλητική πορεία στην Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν από το μεσημέρι στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να ανοίγει πυρ από την άλλη μεριά των συνόρων, τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν διαδηλωτή. Η «Χαμάς» προειδοποίησε για απάντηση στην προκλητική πορεία στην Ιερουσαλήμ, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πρόκληση πυρκαγιών σε ισραηλινές μεθοριακές περιοχές από μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς που χρησιμοποίησαν μικρότερες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ζήτησε επίσης από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να ακυρώσει την πορεία των ακροδεξιών οργανώσεων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της παλαιστινιακής τηλεόρασης στη Ραμάλα, ενώ η «Φατάχ» ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να σπεύσουν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Νωρίς το απόγευμα και λίγη ώρα πριν την έναρξη της περιβόητης πορείας των ακροδεξιών, Ισραηλινοί αστυνομικοί έκαναν χρήση σφαιρών καουτσούκ ενάντια σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν 17 Παλαιστίνιοι και 3 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

  • Εντονη ήταν και η αντίδραση του Παλαιστίνιου πρέσβη στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, που κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, να σταματήσει την προκλητική πορεία και την κλιμάκωση των κατοχικών πρακτικών της στην Ιερουσαλήμ και σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΙΚΑΓΟ.-- Ισχυρές εκρήξεις στο μεγαλύτερο εργοστάσιο λιπαντικών των ΗΠΑ σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στο βόρειο Ιλινόις, κοντά στο Ρόκτον (βορειοδυτικά του Σικάγο). Μετά την πρώτη έκρηξη απομακρύνθηκαν 50 εργαζόμενοι που βρίσκονταν την ώρα του ατυχήματος στο κτίριο. Κατά τη διαδικασία αυτή τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης, ενώ στη συνέχεια διατάχθηκε η υποχρεωτική εκκένωση σπιτιών και επιχειρήσεων σε ακτίνα 3 χλμ. από τον τόπο του εργοστασίου.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Μάλι, Ελ Γασίμ Γουέιν, προειδοποίησε ότι εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας όπου δρουν τζιχαντιστές, η κρίση θα επεκταθεί ευρύτερα στη Δυτική Αφρική. Κάλεσε τη στρατιωτική κυβέρνηση να προετοιμαστεί για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Φλεβάρη του 2022. Στις 3 Ιούνη η Γαλλία είχε ανακοινώσει αναστολή των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων με τον στρατό του Μάλι κατά τζιχαντιστών, θέτοντας ως προϋπόθεση για επανέναρξή τους την αποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου του 2020. Επιπλέον η Γαλλία έχει ανακοινώσει τερματισμό της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης Barkhane, που γινόταν με τη συμμετοχή 5.000 στρατιωτών από χώρες του Σαχέλ με στόχο την αντικατάστασή της από περιφερειακή δύναμη.

ΦΟΙΝΙΞ.-- Αυστηρές προειδοποιήσεις για αποφυγή μη απαραίτητης έκθεσης στον ήλιο λόγω καύσωνα και θερμοκρασιών που φτάνουν στους 43 ή και τους 46 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της μέρας απηύθυναν χτες γιατροί στις πολιτείες Νεβάδα, Αριζόνα και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν περαιτέρω έως το Σαββατοκύριακο.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Μια ταμίας σούπερ μάρκετ στην Τζόρτζια έπεσε νεκρή από τις σφαίρες πελάτη του καταστήματος έπειτα από διαπληκτισμό για τη χρήση μάσκας προστασίας, προτού άλλοι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ο ένοπλος και ο ιδιωτικός φρουρός ασφαλείας του καταστήματος, τραυματιστούν σε ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
«Δύσκολη διαδικασία» που όμως θα συνεχιστεί

«Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, αλλά ήταν σημαντικό ότι έγινε» δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας Μ. Λάιτσακ, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλ. Κούρτι. «Οι δύο ηγέτες είχαν μια ανοιχτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων ως προς το τι περιμένουν από το (διμερή) Διάλογο» και «επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουμε, από την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», για την οποία «και δεσμεύτηκαν να εργαστούν».

Τις δυσκολίες επιβεβαίωσε και ο Βούτσιτς, που δήλωσε ότι «δεν συμφωνήσαμε σε τίποτε απολύτως. Ο άνθρωπος (σ.σ. ο Κούρτι) ήρθε να με ρωτήσει, "πότε θα αναγνωρίσετε το ανεξάρτητο Κόσοβο;". Του είπα "ποτέ" και εξερράγη». Απέδωσε στην κοσοβάρικη πλευρά «πλήρη έλλειψη ευθύνης», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «θα συνεχίσουμε τον διάλογο». Ο δε Κούρτι μίλησε επίσης για «δύσκολη» διαδικασία στην οποία όμως «θα συμμετάσχουμε», υποστηρίζοντας ότι «η συνάντηση ήταν εποικοδομητική από την πλευρά μας».

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διεργασίες και παζάρια «αποκλιμάκωσης»

Δύο μήνες μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Σαουδάραβων και Ιρανών αξιωματούχων στη Βαγδάτη, καθώς εντείνονται διπλωματικές διεργασίες για την αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών, ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν Μ. Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», χαρακτήρισε τις δύο χώρες «αδέλφια και γείτονες» που έχουν «περισσότερα κοινά παρά διαφορές». Επισήμανε πως η κόντρα ανάμεσα στις δύο χώρες «είναι επιβλαβής για τα συμφέροντα αμφοτέρων», προτείνοντας «Ριάντ και Τεχεράνη να συνεργαστούν για να διαχειριστούν την περιοχή».

Πρότεινε μάλιστα τη θέσπιση ενός περιφερειακού οργανισμού ολοκλήρωσης, αντίστοιχου με εκείνον της ΕΕ, παρατηρώντας πως υπάρχουν «διεθνείς δυνάμεις» που προσπαθούν να ελέγξουν την ευρύτερη περιοχή του Περσικού και τον πλούτο της. Ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν, που είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να συμμετάσχει ξανά στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, είχε γράψει επιστολή το περασμένο καλοκαίρι στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προτείνοντάς του να μεσολαβήσει για εκεχειρία στην Υεμένη...

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος... «αποκλιμάκωσης», ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, μετέβη στην Ντόχα του Κατάρ όπου συνάντησε τον ομόλογό του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι εκφράζοντας ικανοποίηση για τις «θετικές εξελίξεις» στις διμερείς σχέσεις μετά την υπογραφή της Διακήρυξης της Αλ Ούλα (Γενάρης 2021). Ο Σούκρι συμμετείχε επίσης στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου, που συζητούν «επιβλαβείς εξωτερικές παρεμβάσεις» σε αραβικές χώρες, την αραβική «εθνική ασφάλεια» και «περιφερειακά ζητήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ