Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διεργασίες και παζάρια «αποκλιμάκωσης»

Δύο μήνες μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Σαουδάραβων και Ιρανών αξιωματούχων στη Βαγδάτη, καθώς εντείνονται διπλωματικές διεργασίες για την αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών, ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν Μ. Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», χαρακτήρισε τις δύο χώρες «αδέλφια και γείτονες» που έχουν «περισσότερα κοινά παρά διαφορές». Επισήμανε πως η κόντρα ανάμεσα στις δύο χώρες «είναι επιβλαβής για τα συμφέροντα αμφοτέρων», προτείνοντας «Ριάντ και Τεχεράνη να συνεργαστούν για να διαχειριστούν την περιοχή».

Πρότεινε μάλιστα τη θέσπιση ενός περιφερειακού οργανισμού ολοκλήρωσης, αντίστοιχου με εκείνον της ΕΕ, παρατηρώντας πως υπάρχουν «διεθνείς δυνάμεις» που προσπαθούν να ελέγξουν την ευρύτερη περιοχή του Περσικού και τον πλούτο της. Ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν, που είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να συμμετάσχει ξανά στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, είχε γράψει επιστολή το περασμένο καλοκαίρι στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προτείνοντάς του να μεσολαβήσει για εκεχειρία στην Υεμένη...

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος... «αποκλιμάκωσης», ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, μετέβη στην Ντόχα του Κατάρ όπου συνάντησε τον ομόλογό του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι εκφράζοντας ικανοποίηση για τις «θετικές εξελίξεις» στις διμερείς σχέσεις μετά την υπογραφή της Διακήρυξης της Αλ Ούλα (Γενάρης 2021). Ο Σούκρι συμμετείχε επίσης στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου, που συζητούν «επιβλαβείς εξωτερικές παρεμβάσεις» σε αραβικές χώρες, την αραβική «εθνική ασφάλεια» και «περιφερειακά ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ