ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου

Κάλεσμα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων και κοινής δράσης με όλους τους εργαζόμενους, ενόψει του 32ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ

Να απορρίψουν τις λογικές της συναίνεσης, να εντείνουν τους αγώνες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους και να «δυναμώσουμε το μέτωπο της συμμαχίας με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών», καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ), μέσα από την Προγραμματική της Διακήρυξη ενόψει του 32ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ. Ανάγκη που προβάλλει όλο και πιο επιτακτικά, καθώς εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της συναίνεσης στηρίζουν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές.

Στην τριετία που πέρασε συνεχίστηκε με μεγαλύτερη σφοδρότητα «η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημαίνει η ΤΑΔΗΣΥ. Λήφθηκαν μέτρα ώστε η Δημόσια Διοίκηση να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες του κεφαλαίου. Δημόσιες υπηρεσίες ιδιωτικοποιήθηκαν. Αλλες εκχωρήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα λειτουργούν ανταποδοτικά σε βάρος των πολιτών, άλλες απαξιώθηκαν και συρρικνώθηκαν. Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια εμπορευματοποιούνται. Οι μηχανισμοί καταστολής ενισχύθηκαν και οι δημοκρατικές ελευθερίες συνθλίβονται. Επίσης, τα μέτρα αυτά αποτυπώθηκαν στις αντιλαϊκές εισοδηματικές πολιτικές, τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την κατάργηση της μονιμότητας, τη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα. Την πολιτική και εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων κ.α. Παράλληλα, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ εντάθηκε, ενώ, σήμερα, «οι ντόπιοι και διεθνείς κοινωνικοοικονομικοί οργανισμοί του κεφαλαίου ακονίζουν ξανά τα αντεργατικά μαχαίρια τους».

Ολα τα παραπάνω, σημειώνει η ΤΑΔΗΣΥ, συνιστούν ευθεία επίθεση κατά του συνόλου των εργαζομένων. Τονίζοντας ότι η ΝΔ συνεχίζει απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, καλεί τους εργαζόμενους «να αντιταχθούν στον εμπαιγμό των κομμάτων του δικομματισμού και του Ευρωμονόδρομου, να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της».

Το συνδικαλιστικό κίνημα

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζει η ΤΑΔΗΣΥ, «αφού υιοθέτησε ως στρατηγικό της στόχο το στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου, την ΟΝΕ, συνέπραξε με την αντεργατική επέλαση». Οι ηγεσίες στις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) «αποτέλεσαν το κύριο στήριγμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», διαφωνώντας μόνο σε δευτερεύοντα ζητήματα. Ακόμα και όταν αναγκάστηκαν - από την πίεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ και των οξυμένων προβλημάτων - να εξαγγείλουν αγώνες για την τιμή των όπλων, τους υπονόμευαν. Για αυτό, κανένας αντιπρόσωπος που κατακρίνει την αντιλαϊκή πολιτική «δεν πρέπει να δώσει χέρι βοηθείας στις δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ».

Στην αντίπερα όχθη, η ΤΑΔΗΣΥ, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ έθεσε όλες τις δυνάμεις της στην υπηρεσία του αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των Δημοσίων Υπαλλήλων. Στην προοπτική μιας ριζικά αντίθετης από τη σημερινή, κατάστασης, όπου οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, οι δυνάμεις της ΤΑΔΗΣΥ πάλεψαν για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπερασπίστηκαν τη διατήρηση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μονιμότητα, το σταθερό ημερήσιο ωράριο. Αντιπαρατέθηκαν αποφασιστικά στις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία. Εδωσαν μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία, τη μάχη για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Καταδίκασαν έμπρακτα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την κοινωνική ασφάλιση. Η δράση αυτή αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο του ΠΑΜΕ αλλά και την αναγκαιότητα ενίσχυσής του. Το ΠΑΜΕ «είναι δύναμη στα χέρια των εργαζομένων», παλεύει για «την αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης, για να διεκδικήσει και να κατακτήσει ό,τι της ανήκει». Καταλήγοντας η ΤΑΔΗΣΥ καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, να δημιουργήσουν «επιτροπές και συσπειρώσεις στα πλαίσια του ΠΑΜΕ σε κάθε τόπο δουλιάς».

Το πλαίσιο αιτημάτων

Η ΤΑΔΗΣΥ στη Διακήρυξη παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων για το εισόδημα, τα εργασιακά, την ασφάλιση, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ενδεικτικά, παραθέτουμε μέρος αυτών των αιτημάτων.

1. Εισόδημα: Κατώτατος μισθός 1.200 ευρώ. Σύνταξη το 80% του τελευταίου μισθού. Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη διατροφής, ένδυσης, σχολικά είδη και φάρμακα. Πάγωμα των τιμών σε είδη πλατιάς κατανάλωσης. Αφορολόγητο όριο για τον άγαμο στα 15.000 ευρώ το χρόνο. Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

2. Εργασιακά: Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο (6ωρο - 30ωρο για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα). Σταθερή μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους. Αμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επαναπρόσληψη των απολυμένων, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων του Δημοσίου και να του αποδοθούν οι μέχρι τώρα ιδιωτικοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες. Χαρακτηρισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Μέτρα για την εξάλειψη ή μείωση της ανθυγιεινότητας και επικινδυνότητας των εργασιακών χώρων.

3. Ασφάλιση: Δημόσια, δωρεάν, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες στα 60 για τους άνδρες (50 και 55, αντίστοιχα, σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα). Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Πλήρης χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και Πρόνοιας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους εργοδότες.

4. Παιδεία: Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το Δημόσιο Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σύστημα. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

5. Δημόσια Διοίκηση: Αναβάθμιση των τομέων της Δημόσιας Διοίκησης που επιτελούν κοινωνικό έργο. Κατάργηση του αυταρχικού υπαλληλικού κώδικα, του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο. Αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια στις προσλήψεις και σ' όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Κατάργηση της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων στο Δημόσιο.

6. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες: Κατάργηση του τρομονόμου και του ευρωτρομονόμου, κάθε αυταρχικού μέτρου που χτυπάει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Να ξηλωθούν οι κάμερες - χαφιέδες και κάθε άλλος μηχανισμός παρακολούθησης της συλλογικής λαϊκής δράσης.


Συνεχίζουν συναινετικά

Οτι θα συνεχίσει να δρα πιστή στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής, τη στιγμή που τα προβλήματα των εργαζομένων διογκώνονται, διαβεβαίωσε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ) κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της τριτοβάθμιας οργάνωσης, ενόψει του 32ου Συνεδρίου της που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα.

Ενώ έγινε παραδεκτό ότι δεν υπήρχαν θετικά αποτελέσματα από τη δράση της πλειοψηφίας τα προηγούμενα χρόνια για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά ζητήματα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΠΑΣΚ, Σπ. Παπασπύρου, δήλωσε ότι η τακτική που θα ακολουθήσουν και στο μέλλον θα είναι αυτή των διαπραγματεύσεων σε συνδυασμό με αγωνιστικές παρεμβάσεις. Ομως από τη μέχρι σήμερα εμπειρία οι δυνάμεις αυτές όσο εύκολα προσέφυγαν στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» στηρίζοντας, τελικά, τις αντεργατικές πολιτικές, τόσο δύσκολα εξήγγειλαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις - και αυτές κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων - τις οποίες όμως υπονόμευαν.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυνατή ΔΑΣ σημαίνει δυνατό σωματείο

Καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες του συνδέσμου στις 22, 23, 24 και 25 Νοέμβρη

«Ψηφίζουμε "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία". Συνεχίζουμε την ταξική αγωνιστική πορεία. Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Δεν επιτρέπουμε το πισωγύρισμα. Να συνεχίσει το σωματείο να αποτελεί εργαλείο των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών, όπως ήταν εδώ και πολλά χρόνια». Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων στους εργαζόμενους του κλάδου ενόψει των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας που θα πραγματοποιηθούν στις 22, 23, 24 και 25 Νοέμβρη.

Ο απολογισμός δράσης του σωματείου πλούσιος. «Κάναμε, τονίζεται στη διακήρυξη της ΔΑΣ, ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, απορρίπτουμε τη λογική του εφικτού που οδήγησε τον κλάδο σε συνεχείς υποχωρήσεις, στην εξαθλίωση και τη μιζέρια. Δώσαμε αγώνες αναγκαίους, που συνέβαλαν στην ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου, στην ενημέρωση της εργατικής τάξης και την εκδήλωση της εργατικής αλληλεγγύης. Δεν ήμαστε μόνοι μας. Είχαμε στο πλευρό μας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, την υποστήριξή τους».

Την περίοδο που το σωματείο έδινε μάχη για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του κλάδου, η ΠΑΣΚΕ καλλιεργούσε την αδράνεια και το συμβιβασμό, την ανασφάλεια και το φόβο. «Η ΠΑΣΚΕ, σημειώνεται, για 15 χρόνια που είχε την πλειοψηφία του σωματείου, είχε επιβάλει την αδράνεια και την απραξία. Είχε μετατρέψει το σωματείο σε εργαλείο των εργοδοτών».

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Δυνατή ΔΑΣ σημαίνει δυνατό σωματείο για να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή πολιτική και στην επίθεση των ξενοδόχων. Δυνατή ΔΑΣ σημαίνει δυνατό σωματείο για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, για να ενισχύσουμε την ταξική μας ενότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ