ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Μονοπωλίων επικράτηση

Τα εισιτήρια που «κόπηκαν» στις κινηματογραφικές αίθουσες 18 κρατών - μελών της ΕΕ το 2009 αυξήθηκαν σε 985 εκατ. από 925 εκατ. το 2008, αλλά τα μερίδια των εθνικών κινηματογραφιών 19 κρατών μειώθηκαν προς όφελος κυρίως του Χόλιγουντ.

Αυτά είναι τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου, αν και η σχετική εικόνα διαμορφώνεται από τον περασμένο Δεκέμβρη. Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί για πολλοστή φορά ότι οι πραγματικά χαμένοι της υπόθεσης είναι οι Ευρωπαίοι δημιουργοί και θεατές, αφού οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές του οπτικοακουστικού εξακολουθούν να τσεπώνουν πολύ χρήμα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας των κινηματογραφικών «προϊόντων» που ρίχνουν στην αγορά.

Σε απόλυτους αριθμούς η Γερμανία σημείωσε τη σημαντικότερη αύξηση (16,9 εκατ. επιπλέον ή 13,1%). Ακολουθούν: Γαλλία (10,9 εκατ., 5,7%), Ηνωμένο Βασίλειο (9,3 εκατ., 5,6%), Πολωνία (5,4 εκατ., 16,1%). Για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια η Ισπανία είχε αύξηση 2,8%, ενώ η Ιταλία οριακή μείωση - 0,4%. Το μερίδιο της εθνικής κινηματογραφίας μειώθηκε σε όφελος κυρίως των αμερικανικών τρισδιάστατων υπερπαραγωγών, όπως «Η εποχή των παγετώνων 3», «Αβαταρ», «Αγγελοι και δαίμονες». Η μείωση αφορά σε 19 από τις 24 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν ολοκληρωτική κυριαρχία τεσσάρων μεγαλοδιανομέων. Ενώ παρουσιάστηκε μια θεαματική γενική αύξηση κατά 30%, οι ελληνικές ταινίες έπεσαν κατά 7%. Σε πραγματικούς αριθμούς τα εισιτήρια των ελληνικών ταινιών το 2009 ανέρχονται σε 1,7 εκατ., δηλαδή πτώση κατά 200.000 θεατές έναντι του 2008. Ωστόσο, οι μεγάλοι εγχώριοι διανομείς είδαν εντυπωσιακή αύξηση των μεριδίων τους, όπως η «Audio Visual» που διένειμε έξι από τις εμπορικότερες ταινίες της χρονιάς, ενώ είχε τρεις τίτλους στην πρώτη ελληνική «δεκάδα».

Η «UIP Greece» ήρθε τέταρτη το 2009, με τη συνέχεια της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Μαδαγασκάρη», ενώ τρίτη ήρθε η «Village Films» μετά από μεγάλη πτώση κατά 43,4% το 2008. Η «Odeon» πάντως διπλασίασε το μερίδιό της, έναντι του 2008, με 3,4 εκατ. εισιτήρια και τη δεύτερη θέση.

Απώλεια για την πολιτιστική κληρονομιά

«Εφυγε» (13/2) και κηδεύτηκε χτες, από το Α' νεκροταφείο, ο 59χρονος διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου, δρ. Δημήτρης Κωνστάντιος. Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, γιατί επρόκειτο για μάχιμο επιστήμονα, αλλά και μαχόμενο πνεύμα, πρόθυμο να βοηθά τους νεότερους συναδέλφους του, να συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματά τους, να υπερασπιστεί την πολιτιστική κληρονομιά μας, από κάθε μετερίζι: σαν ανασκαφέας, διευθυντής μουσείου, μέλος πλήθους συλλογικών φορέων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Αρχαιολογία. Υπηρέτησε στην 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο Τμήμα Βυζαντινών Μουσείων της Διεύθυνσης Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Μνημείων και από το 1999 έως σήμερα διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου. Ανέπτυξε σημαντική ανασκαφική δραστηριότητα (Ιτς Καλέ κάστρου Ιωαννίνων, παλαιοχριστιανικές αρχαιότητες Δωδώνης, βυζαντινός ναός στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας, παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο στη Ναύπακτο κ.ά).

Διευθύνοντας το Βυζαντινό Μουσείο, το κατέστησε ανοιχτό πολιτιστικό επιστημονικό ίδρυμα. Ολοκλήρωσε την επισκευή και επέκταση των κτιρίων, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (αρχαιολογικές αποθήκες, κτίρια διοίκησης, περιβάλλων χώρος), την επανέκθεση των συλλογών του, διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.ά.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώνει ότι «κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη των πάντων με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την καλοσύνη του, την υποδειγματική συμπεριφορά του απέναντι στους πολίτες και στους συναδέλφους του. Βαθύτατα δημοκρατικός, με προοδευτικές ιδέες, έδωσε νέα πνοή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τελικά διαμόρφωσε το νέο υπόδειγμα του μαχόμενου αρχαιολόγου».

Συλλυπητήρια εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, ενώ, η γγ του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι την τελευταία φορά που μίλησε μαζί του ήταν όταν της ζήτησε να του επιβεβαιώσει «ότι τα εγκαίνια της συλλογής του Βυζαντινού - Χριστιανικού Μουσείου θα γίνουν στις 10 Μαρτίου». Να σημειωθεί ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Δ. Κωνστάντιος πάλευε για να εγκαινιαστεί η έκθεση, που από καιρό είναι έτοιμη. Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Διότι «έφυγε» βλέποντας το μουσείο που πολύ αγάπησε να παραμένει κλειστό από την αρχή του χρόνου, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού...

Κέφι, φαντασία, συγκίνηση

Η Αλ. Παπαρήγα με τον Σταμάτη Κραουνάκη
Η Αλ. Παπαρήγα με τον Σταμάτη Κραουνάκη
Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η «Σπείρα Σπείρα», ευφάνταστοι και απολαυστικοί, με χιούμορ, συγκίνηση και κέφι, συνεχίζουν με επιτυχία τις βραδινές τους «περιπολίες» στην ψυχή και το νου των θεατών στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, 210 3480080), με τη γιορταστική παράσταση «Festivalium - 10 χρόνια Σπείρα». Μια μουσική παράσταση με τα καλύτερα νούμερα και τραγούδια από τη δεκάχρονη θητεία της καλλιτεχνικής ομάδας στα δρώμενα του μουσικοχορευτικού θεάματος και με καινούριο υλικό.

Σ' αυτή τη γιορταστική παράσταση παραβρέθηκε το Σάββατο το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία στο τέλος της παράστασης συνεχάρη τον Σταμάτη Κραουνάκη και όλους τους συντελεστές.

Το μουσικό θέαμα «F e s t i v a l i u m 09 - 10 χρόνια Σπείρα» αντλεί τις πρώτες ύλες από την επιθεώρηση, το ροκ, το λαϊκό και τις μπαλάντες και δημιουργεί την ατμόσφαιρα, όπου ο μοναχικός μουσικός λόγος έρχεται να φωτίσει το συναίσθημα και την τρυφερότητα, τον αυθορμητισμό και τη νοσταλγία, το χιούμορ και το κέφι και απογειώνει το αίσθημα, καταλήγοντας σε μια διονυσιακή γιορτή. Δύο ώρες γεμάτες με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη από το μεγαλύτερο μέρος του μουσικού του έργου, τραγούδια που γράφτηκαν για το θέατρο, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, μαζί με ολοκαινούρια τραγούδια και πρώτες εκτελέσεις και επιτυχημένα νούμερα πρόζας από σχεδόν όλες τις παραστάσεις, που σημείωσαν επιτυχία. Ιδέα και διδασκαλία Σταμάτης Κραουνάκης. Κοστούμια Δέσποινα Χειμώνα. Φωτισμοί Γιάννης Σιδηρόπουλος. Ηχητική επιμέλεια Δημήτρης Μουρλάς. Διανομή: Πιάνο, φωνή, Σταμάτης Κραουνάκης. Παίζουν και τραγουδούν: Jerome Kaluta, Αργυρώ Καπαρού, Ελεάννα Καραντίνου, Μαρία Κοσκινά, Σταμάτης Κραουνάκης, Δάφνη Λέμπερου, Βασίλης Μοσχονάς, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Παρθένα Χοροζίδου.

Συνέδριο λογοτεχνικής μετάφρασης

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου διοργανώνει (20-21/2, 10πμ, αμφιθέατρο Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, Μασσαλίας 22) συνέδριο για τη λογοτεχνική μετάφραση, με θέμα: «Το μεταφραστικό εύρημα». Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου του ΥΠΠΟ (ΟΣΔΕΛ). Μεταξύ των εισηγητικών θεμάτων είναι και τα εξής: «Σκέψεις για την ιστορία των μεταφράσεων και των μεταφραστών στην Ελλάδα (1830-1909)», «Η διδακτική της λογοτεχνικής μετάφρασης. Πρακτική εφαρμογή και κριτική προσέγγιση», «Τα αρνητικά της μετάφρασης», «Τι είναι ποίηση; Ποίηση είναι αυτό που χάνεται στη μετάφραση», «Εικόνα και γλωσσική έκφραση», «Η μέλισσα του μεταφραστή», «Η ποιητική πραγματικότητα ως όρος για τη μετάφραση της ποίησης. Επαναπροσδιορισμός της έννοιας του "ευρήματος"», «Desencuentro - Αποτυχία (ή αδυναμία;) συνάντησης», «Μεταφραστικά προβλήματα και ευρήματα. Το παράδειγμα του marivaudage», «Ο ευφάνταστος ιδαλγός Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα: Ο ευρηματικός Θερβάντες, ο παροιμιώδης Σάντσο και η τεχναζόμενη μεταφράστρια», «Η δυναμική της έμμεσης μετάφρασης», «Ενα παράδειγμα έμμεσης μετάφρασης: Η "Μασκαράτα" του Λέρμοντοφ».

Ο Χρήστος Θηβαίος συνεχίζει την περιοδεία του στην ελληνική περιφέρεια, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του και επιλογές από αγαπημένα του τραγούδια. Οι επόμενοι «σταθμοί» του είναι: 18/2 Σέρρες («Εκκοκκιστήριο»), 19/2 Καρδίτσα («Παυσίλυπον»), 20/2 Τρίκαλα («Απαρχες»), 24/2 Φλώρινα (Δημοτικό Ωδείο), 26-28/2 Θεσσαλονίκη («Μύλος Club»). Ενορχήστρωση - πνευστά: Δημήτρης Γιαννόπουλος, Μπάσο, ακουστική κιθάρα: Πέτρος Βαρθακούρης, Τύμπανα: Γιάννης Αγγελόπουλος, Πλήκτρα, βιολί, ηλεκτρική κιθάρα: Βαγγέλης Στεφανόπουλος.

Ο Οργανισμός για τα Πνευματικά Δικαιώματα των Φωτογράφων «Φοίβος» διοργανώνει (17-28/2) στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αισθάνομαι». Στις 27/2 θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα με θέμα «Πνευματική Ιδιοκτησία και φωτογραφία στον 21ο αιώνα». Στην έκθεση συμμετέχουν με ένα έργο τους 67 σύγχρονοι φωτογράφοι, μέλη του «Φοίβου». Ανάμεσά τους οι: Κώστας Μπαλάφας, Νίκος Οικονομόπουλος, Γιάννης Μπεχράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος κ.ά.

Οι Παύλος Κοντογιαννίδης, Γιώργος Νινιός και Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος - τρεις φίλοι - ενώνουν τις δυνάμεις και το πολύπλευρο ταλέντο τους και από τις 17/2 θα εμφανίζονται στα «9/8» (Λ. Αλεξάνδρας 40, Πεδίον Αρεως, τηλ. 210.8235841-210.8221095). «Ανδρες σε απόγνωση» τιτλοφορείται το πρόγραμμα διασκέδασης που ετοίμασαν οι τρεις καλλιτέχνες και θα παρουσιάζουν κάθε Τετάρτη (11μμ) και που θα φθάνει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες... Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Κοντογιαννίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ