ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Επιτυχής» για το κεφάλαιο η Προεδρία Σαρκοζί

Συνέντευξη Τύπου του Γάλλου πρέσβη Christophe Farnaud

Την «επιτυχημένη», τουλάχιστον, όσον αφορά στους στόχους που είχαν τεθεί στην έναρξή της, ολοκλήρωση της 6μηνης γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ παρουσίασε, χτες, σε μια συνέντευξη Τύπου ο πρέσβης της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι μέσα από τις αποφάσεις και τις δραστηριότητές της, το λήξαν εξάμηνο, η ΕΕ «επανήλθε στο προσκήνιο» και σίγουρα «εξήλθε από μια περίοδο ακινησίας, για την οποία κατηγορούνταν». Κοινός παρονομαστής, στην όλη παρουσίαση του απολογισμού της γαλλικής προεδρίας από τον κ. Farnaud, ήταν ο τονισμός του «επιτεύγματος» της γαλλικής προεδρίας να «ληφθούν συλλογικές αποφάσεις» και να «εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων».

Ο Christophe Farnaud αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες που είχαν τεθεί: τη μετανάστευση, την κοινή αγροτική πολιτική, την ευρωπαϊκή άμυνα και την κλιματική αλλαγή. Υποστήριξε ότι και στους τέσσερις έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Κάτι το οποίο από την οπτική των συμφερόντων που εξυπηρέτησε, με τη σειρά της, η γαλλική προεδρία όντως ισχύει.

Αντίθετη οπτική, βέβαια, έχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι λαοί της Ευρώπης, στις πλάτες των οποίων εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές. Οι αγρότες, παραδείγματος χάριν, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς (ενδεικτικό είναι ότι μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, γαλλικά δημοσιεύματα μιλούσαν για μείωση κατά 13% του εισοδήματος των Γάλλων αγροτών). Επίσης, οι μετανάστες, που είδαν τη νομοθεσία που τους αφορά να γίνεται ολοένα και σκληρότερη, αυξάνοντας τις πιθανότητες «επαναπροώθησής» τους στη χώρα προέλευσής τους μάλλον δε νιώθουν την ίδια ικανοποίηση με τη γαλλική προεδρία.

Οσο για την περίφημη «ευρωπαϊκή άμυνα», ως «βήματα προόδου» αναφέρθηκαν η αστυνομικοδικαστική αποστολή στο Κόσσοβο (μια συγκαλυμμένη μορφή κατοχής, δηλαδή) ή η αποστολή πλοίων στα ανοιχτά της Σομαλίας υπό ελληνική διοίκηση. Στον τομέα, δε, του περιβάλλοντος, η Γάλλος πρέσβης υποστήριξε ότι η πρόσφατη συμφωνία αποτελεί «ιστορικό» βήμα και απέδωσε τις «πραγματικές ελλείψεις» της στο γεγονός ότι είναι «αναγκαία» η εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ πολλών «χωρών».

Ο κ. Farnaud υποστήριξε ότι το εξάμηνο αυτό η ΕΕ και η γαλλική προεδρία της κλήθηκαν ν' αντιμετωπίσουν και τρεις κρίσεις: μία «θεσμική» μετά το «Οχι» των Ιρλανδών στην Ευρωσυνθήκη, μία «πολιτικο-στρατιωτική» στη Γεωργία και μία «οικονομική» που συνεχίζεται. Εκτίμησε ότι και στις τρεις, οι επιλογές που έγιναν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Στην πρώτη, επιλέχτηκε ο διάλογος και δόθηκαν στην Ιρλανδία «κίνητρα», προκειμένου, προφανώς, να «εξαγοραστεί» η λαϊκή αγανάκτηση. Στη δεύτερη, εκτός του διαμεσολαβητικού ρόλου που διαδραμάτισε η ΕΕ, ο Γάλλος πρέσβης σημείωσε ότι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και το ότι «τηρήθηκε κοινή στάση από όλα τα μέλη της μετά από αρκετό καιρό». Οσο για την τρίτη, «ήδη με ψυχραιμία, λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα».

Ο Γάλλος πρέσβης χαρακτήρισε «μεγάλο έργο» την ίδρυση της Ευρω-μεσογειακής Ενωσης, επισημαίνοντας τον «κομβικό ρόλο» της ελληνικής κυβέρνησης. Οι φιλοφρονήσεις αυτές «απαντήθηκαν» από την κ. Παπαδημητρίου, η οποία παρευρέθηκε στη συνέντευξη ως αντιπρόεδρος της Βουλής και ως πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για τις σχέσεις Ελλάδας - ΕΕ.

Η κ. Παπαδημητρίου εξήρε το γεγονός ότι κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ υπό τον Σαρκοζί, για πρώτη φορά σε διαδικασίες και σε σχεδιασμούς συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα εθνικά κοινοβούλια. Ενας ελιγμός έμπνευσης Σαρκοζί που επιδίωξε, προφανώς, να υπερσκελίσει τις κατηγορίες περί «απομάκρυνσης του μηχανισμού των Βρυξελλών από τους λαούς», αφού λήφθηκαν υπ' όψιν οι «νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο προσκήνιο τα προβλήματα της νησιωτικής περιφέρειας

Αντιπροσωπεία εκπροσώπων μαζικών φορέων από την Ελλάδα, με πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του KKE, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και είχε συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες

Συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησε στις 9 και 10 του Δεκέμβρη ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσώπων μαζικών φορέων των νησιών της χώρας μας, που επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες με πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του KKE.

H αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Τούσσα και εκπροσώπους Εργατικών Κέντρων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών φορέων και οργανώσεων των νησιωτικών περιοχών, είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του επιτρόπου Περιβάλλοντος, Στ. Δήμα, στον οποίο και έθεσε τα εξής ζητήματα: Την καταπάτηση από ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους δασών και γενικότερα δημόσιων εκτάσεων στο Δήμο Κρανιδίου και στην ευρύτερη περιοχή, την αλλοίωση και καταστροφή του περιβάλλοντος στο «Λεόντι Κυψέλης» του Δήμου Αίγινας, στο Δήμο Αμπελακίων και γενικότερα στην περιοχή της Σαλαμίνας, καθώς και τα προβλήματα της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλοία, την ασύδοτη βιομηχανική δραστηριότητα και τη διοχέτευση ανεπεξέργαστων αποβλήτων στις θαλάσσιες περιοχές, την ουσιαστικά ανεξέλεγκτη μόλυνση από ιχθυοτροφικές μονάδες, τις σοβαρές επιπτώσεις τους για το περιβάλλον και τους κατοίκους των νησιών.

Με ιδιαίτερη έμφαση η αντιπροσωπεία ανέδειξε τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία και αυτό που αφορά στην ανακύκλωση σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων επέδωσε στον εκπρόσωπο του επιτρόπου Περιβάλλοντος το ψήφισμα Θηραίων πολιτών με χιλιάδες υπογραφές απαιτώντας:

α) Τη συνέχιση των εργασιών απορρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου του SEA DIAMOND από εξειδικευμένο συνεργείο.

β) Την άμεση απάντληση των καυσίμων.

γ) Την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου από την Καλντέρα.

Στα πλαίσια κλιμάκωσης του αγώνα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προγραμματίζει για το νέο έτος κινητοποίηση και στις Βρυξέλλες, με αγωνιστική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από τη συνάντηση έγινε για ακόμη μία φορά φανερό ότι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ δεν κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά σ' αυτή της προστασίας των συμφερόντων των εφοπλιστών και γενικότερα του κεφαλαίου. Ετσι αναδείχτηκε μέσα από τη συζήτηση και τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανέλκυσης του πλοίου και απορρύπανσης της περιοχής, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Sea Diamond» με το σχετικό κόστος.

Στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αντιπροσωπεία ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους καθώς και των νησιών με τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και τον καθοριστικό τους ρόλο για την επιβίωση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, των κατοίκων των νησιών. Κατήγγειλε την ασυδοσία των εφοπλιστών, που με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου επέβαλαν την κατάργηση του καμποτάζ με τον αντιλαϊκό κανονισμό 3577/92 της ΕΕ, με αποτέλεσμα την εκτίναξη στα ύψη των τιμών των εισιτηρίων και των ναύλων, τον παροπλισμό άνω των 40 πλοίων και τη δραστική μείωση της συχνότητας των δρομολογίων, την όξυνση στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών. H πολιτική αυτή καταδικάζει τα νησιά σε απομόνωση, πλήττει βάναυσα το βιοτικό επίπεδο των νησιωτών, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει ιλιγγιωδώς τα κέρδη των εφοπλιστών, στα οποία προστίθενται οι πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις που εισπράττουν από το δημόσιο.

Οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν στην αντιπροσωπεία ότι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠAΣOK και της ΕΕ είναι εχθρική απέναντι στους εργαζόμενους, στους κατοίκους των νησιών, στους ναυτεργάτες, συνολικά στα λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι κάτοικοι των νησιών και οι ναυτεργάτες διεκδικούν Δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που θα εξασφαλίζει καθημερινή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με φτηνά εισιτήρια, σε σύγχρονα και ασφαλή πλοία. Απαραίτητες προϋποθέσεις γι' αυτό είναι η μαζική αποδυνάμωση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, γενικότερα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, η αποφασιστική ενίσχυση του KKE. Η κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων με το ΚΚΕ ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, σε συνδυασμό με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ