Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Επιτυχής» για το κεφάλαιο η Προεδρία Σαρκοζί

Συνέντευξη Τύπου του Γάλλου πρέσβη Christophe Farnaud

Την «επιτυχημένη», τουλάχιστον, όσον αφορά στους στόχους που είχαν τεθεί στην έναρξή της, ολοκλήρωση της 6μηνης γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ παρουσίασε, χτες, σε μια συνέντευξη Τύπου ο πρέσβης της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι μέσα από τις αποφάσεις και τις δραστηριότητές της, το λήξαν εξάμηνο, η ΕΕ «επανήλθε στο προσκήνιο» και σίγουρα «εξήλθε από μια περίοδο ακινησίας, για την οποία κατηγορούνταν». Κοινός παρονομαστής, στην όλη παρουσίαση του απολογισμού της γαλλικής προεδρίας από τον κ. Farnaud, ήταν ο τονισμός του «επιτεύγματος» της γαλλικής προεδρίας να «ληφθούν συλλογικές αποφάσεις» και να «εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων».

Ο Christophe Farnaud αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες που είχαν τεθεί: τη μετανάστευση, την κοινή αγροτική πολιτική, την ευρωπαϊκή άμυνα και την κλιματική αλλαγή. Υποστήριξε ότι και στους τέσσερις έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Κάτι το οποίο από την οπτική των συμφερόντων που εξυπηρέτησε, με τη σειρά της, η γαλλική προεδρία όντως ισχύει.

Αντίθετη οπτική, βέβαια, έχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι λαοί της Ευρώπης, στις πλάτες των οποίων εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές. Οι αγρότες, παραδείγματος χάριν, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς (ενδεικτικό είναι ότι μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, γαλλικά δημοσιεύματα μιλούσαν για μείωση κατά 13% του εισοδήματος των Γάλλων αγροτών). Επίσης, οι μετανάστες, που είδαν τη νομοθεσία που τους αφορά να γίνεται ολοένα και σκληρότερη, αυξάνοντας τις πιθανότητες «επαναπροώθησής» τους στη χώρα προέλευσής τους μάλλον δε νιώθουν την ίδια ικανοποίηση με τη γαλλική προεδρία.

Οσο για την περίφημη «ευρωπαϊκή άμυνα», ως «βήματα προόδου» αναφέρθηκαν η αστυνομικοδικαστική αποστολή στο Κόσσοβο (μια συγκαλυμμένη μορφή κατοχής, δηλαδή) ή η αποστολή πλοίων στα ανοιχτά της Σομαλίας υπό ελληνική διοίκηση. Στον τομέα, δε, του περιβάλλοντος, η Γάλλος πρέσβης υποστήριξε ότι η πρόσφατη συμφωνία αποτελεί «ιστορικό» βήμα και απέδωσε τις «πραγματικές ελλείψεις» της στο γεγονός ότι είναι «αναγκαία» η εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ πολλών «χωρών».

Ο κ. Farnaud υποστήριξε ότι το εξάμηνο αυτό η ΕΕ και η γαλλική προεδρία της κλήθηκαν ν' αντιμετωπίσουν και τρεις κρίσεις: μία «θεσμική» μετά το «Οχι» των Ιρλανδών στην Ευρωσυνθήκη, μία «πολιτικο-στρατιωτική» στη Γεωργία και μία «οικονομική» που συνεχίζεται. Εκτίμησε ότι και στις τρεις, οι επιλογές που έγιναν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Στην πρώτη, επιλέχτηκε ο διάλογος και δόθηκαν στην Ιρλανδία «κίνητρα», προκειμένου, προφανώς, να «εξαγοραστεί» η λαϊκή αγανάκτηση. Στη δεύτερη, εκτός του διαμεσολαβητικού ρόλου που διαδραμάτισε η ΕΕ, ο Γάλλος πρέσβης σημείωσε ότι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και το ότι «τηρήθηκε κοινή στάση από όλα τα μέλη της μετά από αρκετό καιρό». Οσο για την τρίτη, «ήδη με ψυχραιμία, λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα».

Ο Γάλλος πρέσβης χαρακτήρισε «μεγάλο έργο» την ίδρυση της Ευρω-μεσογειακής Ενωσης, επισημαίνοντας τον «κομβικό ρόλο» της ελληνικής κυβέρνησης. Οι φιλοφρονήσεις αυτές «απαντήθηκαν» από την κ. Παπαδημητρίου, η οποία παρευρέθηκε στη συνέντευξη ως αντιπρόεδρος της Βουλής και ως πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για τις σχέσεις Ελλάδας - ΕΕ.

Η κ. Παπαδημητρίου εξήρε το γεγονός ότι κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ υπό τον Σαρκοζί, για πρώτη φορά σε διαδικασίες και σε σχεδιασμούς συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα εθνικά κοινοβούλια. Ενας ελιγμός έμπνευσης Σαρκοζί που επιδίωξε, προφανώς, να υπερσκελίσει τις κατηγορίες περί «απομάκρυνσης του μηχανισμού των Βρυξελλών από τους λαούς», αφού λήφθηκαν υπ' όψιν οι «νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ