Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εργα και ημέρες οπορτουνιστών

Στις 14/12 σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Τσίπρας σηματοδοτούσε μία «πολιτική κωλοτούμπα» ισάξια του πολιτικού καιροσκοπισμού του κόμματος που ηγείται. Δήλωσε: «Η σπασμένη βιτρίνα είναι αφορμή για να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες». Από τις 11/12 το δίδυμο των προέδρων, σε όλους τους τόνους σε όλα τα κανάλια, καταδίκαζαν τη βία και τις καταστροφές, διαχώριζαν τη θέση τους από τις «κουκούλες», συναντήθηκαν με τους αστυνομικούς για να αλλάξει λίγο η εικόνα από το «μπάτσοι - γουρούνια - δολοφόνοι». Εφτασαν στο σημείο ο ένας να ζητά συγνώμη από τον Βενιζέλο για παρανόηση των περί σχολείων δηλώσεών του ενώ ο άλλος αποκήρυττε στις κάμερες προκηρύξεις της νεολαίας του. Κατάγγειλαν σχέδιο επικοινωνιακής δυσφήμισης του ΣΥΝ, τα έβαλαν με τα φιλόξενα γι' αυτούς κανάλια, με την «ιερή συμμαχία ΚΚΕ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΝΔ», με τους δημοσκόπους.

Τι μεσολάβησε από το περιβόλι των αρχικών δηλώσεων στις 7, 8, 9, 10/12. Οι πρόεδροι, η «Αυγή», σειρά στελεχών του ΣΥΝ μέσα από τα ΜΜΕ (που τους έδωσαν άφθονο χρόνο) τις πρώτες μέρες των γεγονότων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή πρωτοστάτησαν στην επιχείρηση: Νέο κίνημα που φέρνει τα πάνω κάτω. Και τι δε δήλωσαν: Οι βιτρίνες συμβολίζουν το σύστημα γι' αυτό τις σπάνε οι νέοι, οι κουκουλοφόροι είναι το νέο Πολυτεχνείο, παρομοίασαν το '21 και το αντάρτικο με το πλιάτσικο, οι νέοι έτσι γενικώς χωρίς να απασχολεί τίνος παιδιά είναι, πού μένουν, πώς τα βγάζει πέρα η οικογένεια, καταργώντας με μια λέξη την ταξική κοινωνία, είναι οι σύγχρονοι Μάριοι του Ουγκώ.

Ενα 15χρονο αθώο - δολοφονημένο παιδί που διασκέδαζε στα Εξάρχεια έγινε λαϊκός αγωνιστής δίπλα στους Μπελογιάννη - Πέτρουλα. Ενα αθώο θύμα μιας κατασταλτικής πολιτικής, ντυμένης στα μέτρα του «ευρωμονόδρομου», παρομοιάστηκε με τον Παπαφλέσσα και τον Διάκο. Αυτή η πολιτική παρουσία συνοδεύτηκε (με την ανοιχτή στήριξη των media) με τη διοργάνωση συγκεντρώσεων, από κοινού με τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο και τις άλλες ομάδες - κινήσεις του χώρου που ονομάζουν εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Μαζί βρέθηκαν σε όλη τη χώρα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο και τις άλλες δυνάμεις. Μαζί κατεβαίνουν στις σχολές με την ανοιχτή στήριξη της ΠΑΣΠ, μαζί προσπαθούν να γκρουπάρουν μαθητές στα επονομαζόμενα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Από αυτές τις πορείες έβγαιναν, έμπαιναν, έκαιγαν - έσπαζαν οι «κουκουλοφόροι» σε πλήρη σύνθεση, μαζί με κάθε καρυδιάς καρύδι. Βεβαίως, όπως είπε και ο ανεκδιήγητος Στρατούλης, ο ΣΥΝ δεν κάνει παρελάσεις στην κόκκινη πλατεία, όμως δίνει τη δυνατότητα να καλύπτονται στα μπλοκ του όσοι θέλουν να κάψουν το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη ή να ξετυλίγονται από τη συγκέντρωσή του αυτοί που οργανωμένα έκαψαν το κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα το βράδυ. Εχει μια αξία να αναφερθούμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Παρόν» που λέει, χωρίς να έχει διαψευστεί, ότι τη Δευτέρα ο αντιαυταρχικός ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την προστασία των ΜΑΤ για τη συγκέντρωσή του από τους κουκουλοφόρους.

Τι μεσολάβησε λοιπόν για ένα τέτοιο πολιτικό σάλτο από τον ΣΥΝ, τι έγινε και από την «κοινωνική εξέγερση», τη «γενικευμένη σύγκρουση» των «χιλιάδων κουκουλοφόρων» φτάσαμε στο «έχουμε ιδεολογικό μέτωπο με τους κουκουλοφόρους γιατί η βία γεννά βία και δεν οδηγεί πουθενά»; Στο πουθενά πήγαιναν τις πρώτες μέρες και το ανακάλυψαν στην πορεία.

Η εξήγηση είναι απλή. Μιλάμε για ένα κόμμα οπορτουνιστικό, ποτισμένο μέχρι το μεδούλι με τον αντικομμουνισμό. Ενα κόμμα που άγεται και φέρεται «επικοινωνιακά», δημοσκοπικά. Κάνει πολιτική με την ατάκα και τα εφέ της τηλεοπτικής εικόνας. Εστησε μια συμμαχία με ένα συνονθύλευμα ρευμάτων - τάσεων από γερασμένους μαοϊκούς, τροτσκιστές, δικτυακούς του «χώρου», μονάδες και παρέες που έγιναν σύμμαχα κόμματα. Αυτός ο ιδεολογικοπολιτικός αχταρμάς έχει φιλοδοξίες να ηγεμονεύσει στο κίνημα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αποτελούν εμπόδιο ανυπέρβλητο. Μας βρίσκουν μπροστά τους γιατί εμείς είμαστε μέσα στο κίνημα. Στις κρίσιμες στιγμές που ένα γεγονός, όπως η εν ψυχρώ εκτέλεση ενός παιδιού, πυροδοτεί γενικευμένες διαθέσεις, δώσαμε και δίνουμε τη μάχη παντού ώστε αυτές οι διαθέσεις να μην παγιδευτούν στα σχέδια ενσωμάτωσης που θέλει το σύστημα. Στόχος μας η οργή και η αγανάκτηση να γίνει πάλη πολιτική, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στα κόμματα που την υπηρετούν. Εμείς δε μιλήσαμε ούτε μιλάμε για «εκτόνωση», όπως αρκετές φορές τόνισε ο Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου. Καλούμε τη νεολαία μαζί με την εργατική τάξη σε ένταση των αγώνων, σε γενικευμένη οργάνωση - κλιμάκωση δίνοντας περιεχόμενο στον αγώνα, στη ρήξη, στην ανατροπή.

Πού οφείλεται το σάλτο; Απέτυχε η προσπάθεια να ταυτίσουν την οργή με το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Απέτυχε η προσπάθεια να βάλουν «κουκούλα» στο κίνημα της νεολαίας. Το ΚΚΕ μίλησε ανοιχτά, καθαρά, χωρίς να σκέφτεται τις μετρήσεις και τις εντυπώσεις. Αποκάλυψε και αντιπάλεψε σχεδιασμούς, ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες του ΣΥΝ, ματαίωσε ενέργειες και στοχεύσεις. Ταυτόχρονα, μπήκε μπροστά στον οργανωμένο - περιφρουρημένο αγώνα με όλες τις μορφές, στο κίνημα της νεολαίας και τη συνάντησή του με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Δεν υποτιμάμε τους αντιπάλους μας. Βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο συντονισμένη πολύμορφη εκστρατεία χειραγώγησης της νεολαίας και του κινήματός της. Εχουμε όμως τα φόντα (πολιτική - πείρα - δυνάμεις) για να βγουν ριζοσπαστικά τμήματα της νεολαίας στην αντεπίθεση, τα παιδιά της εργατικής τάξης και της λαϊκής οικογένειας με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Του
Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ*
*Ο Νίκος Σοφιανός είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ