ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
«Κάτω χώρες»!

Με σακιά από άμμο προσπαθεί η ηλικιωμένη Ιταλίδα να ανακόψει την ορμή των νερών

Associated Press

Με σακιά από άμμο προσπαθεί η ηλικιωμένη Ιταλίδα να ανακόψει την ορμή των νερών
ΒΕΡΝΗ-ΤΟΡΙΝΟ.-

Δεκαεννέα νεκροί και 11 αγνοούμενοι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει την Ιταλία. Ακόμη 5 άνθρωποι είναι νεκροί στην Ελβετία και ένας στη Γαλλία. Σχεδόν όλο το βόρειο και πιο πλούσιο μέρος της ιταλικής επικράτειας βρίσκεται κάτω από το νερό, ενώ τα σωστικά συνεργεία της χώρας σπεύδουν να βοηθήσουν στην εκκένωση ολόκληρων περιοχών. Δρόμοι, γέφυρες, συγκοινωνιακό δίκτυο, σπίτια, εργοστάσια, καλλιέργειες ήδη έχουν δεχτεί τις ολέθριες συνέπειες των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν τη χώρα από το Σαββατοκύριακο ενώ πια σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται και τα αρχαιολογικά μέρη της βόρειας επικράτειας. Την ίδια στιγμή τα νέα από τη μετεωρολογική υπηρεσία είναι δυσοίωνα: Το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί δριμύτερα και σε ευρύτερη κλίμακα, «μετακομίζοντας» και προς το νότο!

Πάντως, σύμφωνα με το χτεσινό απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, δεκατέσσερις άνθρωποι πέθαναν και έξι αγνοούνται μόνο στην περιοχή της κοιλάδας της Αόστης, ενώ στο Πιεμόντε έχουν καταμετρηθεί δύο νεκροί και πέντε αγνοούμενοι. Τέλος ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί στη Λιγουρία έφτασαν τους τρεις. Παράλληλα, πάνω από 38 χιλιάδες πολίτες απομακρύνθηκαν από τις πόλεις τους λόγω των φόβων υπερχείλισης του ποταμού Πάδου. Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα στρέφονται στην κοιλάδα ανάμεσα στους ποταμούς Πάδο και Τιτσίνο, όπου η υπερχείλισή τους απειλεί να καταστρέψει ακόμη περισσότερο τις ήδη πλημμυρισμένες πόλεις του Τορίνο, της ιστορικής Παβία, της Πατσέντζα και του Μιλάνου.

Δρόμοι που έχουν χαθεί σε περιοχές της Ελβετίας

Associated Press

Δρόμοι που έχουν χαθεί σε περιοχές της Ελβετίας
Συγκεκριμένα, στο Τορίνο που έχει μεταμορφωθεί σε Βενετία, η καταστροφή είναι τεράστια, τόσο στην ίδια την πόλη όσο και στις γύρω βιομηχανικές περιοχές. Ενας από τους γίγαντες, η αυτοκινητοβιομηχανία Φίατ ήδη έχει κλείσει τρία από τα εργοστάσιά της εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν από τις πλημμύρες, ενώ όλα παραμένουν κλειστά, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη κηρύξει τις περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία εξακολουθεί να ισχύει, ενώ χτες ανακοίνωσε άμεση έκτακτη οικονομική βοήθεια για τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών. Πάντως, η κατάσταση είναι και παραμένει δραματική, με τον ουρανό να φέρνει ακόμη χειρότερα μαντάτα.

Λίγο βορειότερα και στην περιοχή των Αλπεων οι κατολισθήσεις, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών συνεχίζονται με φρενήρη ρυθμό. Ετσι, στην Ελβετία επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πέντε ανθρώπων, ενώ την ίδια στιγμή τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ερευνούν για τυχόν επιζώντες -οι αγνοούμενοι είναι έντεκα- στις λάσπες και στα ερείπια που προκλήθηκαν από τις μεγάλες πλημμύρες στο χωριό Γκοντό στο νότιο τμήμα της Ελβετίας, κοντά στα ιταλικά σύνορα.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ο πρόεδρος πρωταγωνιστής σκανδάλου διαφθοράς

ΜΑΝΙΛΑ.-

Το σκάνδαλο δωροδοκίας του προέδρου Τζόζεφ Εστράντα από τη «βιομηχανία» των στοιχημάτων εξελίσσεται στο μοναδικό πολιτικό θέμα για τη χώρα: ήδη, η αντιπολίτευση ζητεί επιμόνως την παραίτησή του, ενώ ως προς το ίδιο αίτημα τη φωνή τους υψώνουν πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες των Φιλιππίνων, αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Associated Press» και « Reuters».

Ωστόσο ο ίδιος ο Εστράντα απαντά με δηλώσεις («με καταδικάσατε δίχως δίκη») που... θυμίζουν την εποχή του ως κινηματογραφικού αστέρα ταινιών δράσης, όπως γράφουν οι τοπικές εφημερίδες. Είναι μάλλον επειδή έχει πολλούς ακόμη φίλους στο Κογκρέσο, από όπου θα πρέπει να περάσει μια πιθανή διαδικασία έρευνας με το ερώτημα της αποπομπής του - αν περάσει πρώτα από τον Οίκο των Αντιπροσώπων.

Η κατηγορία εναντίον του Εστράντα είναι ότι έλαβε «μερτικό» από τα έσοδα των παράνομων στοιχημάτων, κυρίως από το παιχνίδι που είναι γνωστό ως jueteng. Το ποσό, σύμφωνα με έναν τοπικό κυβερνήτη, που επίσης ενέχεται στο σκάνδαλο, ήταν περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια...

Στις φωνές που διαβλέπουν την πιθανή αποτυχία των διαδικασιών αποπομπής και καλούν για παραίτηση του Εστράντα συμπεριλαμβάνεται και αυτή της Κορασόν Ακίνο, η οποία ντυμένη στα κίτρινα (το χρώμα - σήμα κατατεθέν της εξέγερσης κατά του Φερντινάντο Μάρκος) δήλωσε ότι «διακυβεύεται το μέλλον της χώρας».

Η πολιτική αναταραχή συμπίπτει με μια σοβαρή οικονομική κρίση, που άλλοι αναλυτές χαρακτηρίζουν αίτιο και άλλοι αιτιατό της. Ηδη η χώρα δηλώνει ότι δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τους όρους βάσει των οποίων δανειοδοτήθηκε από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με προχθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας « Manila Times».

Ο Εστράντα πάντως δε φαίνεται σε μειονεκτική θέση: αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ανέφερε ανάλυση της εφημερίδας « New York Times», ο πρόεδρος μπορεί να βασιστεί στους στρατηγούς. Εξ άλλου αυτός τους έδωσε την ευκαιρία που ήθελαν να αρχίσουν τον πόλεμο κατά των μουσουλμάνων στο Μιντανάο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ακροδεξιός εξελέγη πρόεδρος της Βουλής

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Ομέρ Ιζγκί, 60 χρόνων, μέλος του ακροδεξιού κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, που συγκέντρωσε 264 ψήφους σε σύνολο 550 και ξεπέρασε τον αντίπαλό του του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μουράτ Μπασέσγκιογλου, στην τέταρτη ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου του Σώματος, είναι ο νέος πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Ιζγκί, που είχε την υποστήριξη δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (Δημοκρατική Αριστερά - Μπουλέντ Ετσεβίτ), διαδέχεται τον Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ (Κόμμα Μητέρας Πατρίδας - Μεσούτ Γιλμάζ ), η 4ετής θητεία του οποίου εξέπνευσε.

Η αντιπολίτευση (Κόμμα της Αρετής, Κόμμα Ορθού Δρόμου - Τανσού Τσιλέρ) υποστήριξαν τον υποψήφιο του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν τριβές στη συγκυβέρνηση.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Τα προβλήματα της «νέας» Βουλής

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Η πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Βουλής ήταν «σιδερόφραχτη» χτες στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα: Εκατοντάδες κομάντο του στρατού βρίσκονταν τοποθετημένοι σε καίριες θέσεις στο κτίριο του Κοινοβουλίου και γύρω από αυτό, ενώ την περιοχή επιτηρούσαν στρατιωτικά ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, στο βορρά της χώρας, όπου εδώ και 17 χρόνια διεξάγεται ένας ανελέητος εμφύλιος μεταξύ των μειονοτικών Ταμίλ και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, εννέα αντάρτες και πέντε στρατιώτες άφηναν την τελευταία τους πνοή σε σκληρές συγκρούσεις. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, η σύγκρουση ξέσπασε μετά από επίθεση των ανταρτών «Τίγρεων των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ» σε στρατόπεδο, που είναι η πρώτη από τις 10 του Οκτώβρη, όταν έγιναν οι γενικές εκλογές στη χώρα.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από την επανεκλεγείσα Πρόεδρο, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, και ο λόγος είναι ότι δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει με τα «μικρά» κόμματα ώστε να δώσουν την απαραίτητη για την εξασφάλιση επαρκούς πλειοψηφίας στη Βουλή υποστήριξη στο κόμμα της, τη Λαϊκή Συμμαχία.

Η Καμαρατούνγκα, η οποία ήλπιζε σε ευρεία πλειοψηφία για να καταφέρει να εφαρμόσει το αμφιλεγόμενο σχέδιό της για την επίτευξη «ειρήνης» στο νησί, δηλαδή να διαλύσει στρατιωτικά το κίνημα «Τίγρεις» και μετά να παραχωρήσει αυτονομία στο Βορρά, όπου οι Ταμίλ πλειοψηφούν, βλέπει τα σχέδιά της να ναυαγούν. Πλέον μιλά για μια κατάσταση «ανάλογη αυτής της Μέσης Ανατολής», που «θα πάρει αρκετές δεκαετίες» για να λυθεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ