ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο σφυρί όλος ο ενεργειακός τομέας

Χτες συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο του πρώτου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ και «εμβάθυνσης» της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ

Η εκποίηση του συνόλου του ενεργειακού τομέα της χώρας, αλλά και ο τρόπος και ο χρόνος κατά τον οποίο θα παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ήταν το αντικείμενο της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδρίασε χτες για ζητήματα, που κατά κύριο άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης. Ετσι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί το ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Η ιδιωτικοποίηση των προαναφερθέντων δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων, που για την κυβέρνηση αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για την τόνωση των κερδών του ιδιωτικό κεφάλαιο, έχει ήδη δρομολογηθεί. Το ζήτημα είναι πότε είναι ο... καλύτερος χρόνος για να παραδοθούν στους ιδιώτες.

Ετσι, για τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται εντός του Δεκέμβρη να εισαγάγει στο χρηματιστήριο ποσοστό τουλάχιστον 10%. Η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε και με τις αναφορές για την κατακόρυφη αύξηση της κερδοφορίας της Επιχείρησης, που κατασκευάστηκε ώστε τα κέρδη που θα μοιραστούν οι ιδιώτες να είναι τα μεγαλύτερα δυνατά. Βέβαια, η εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο θα εξαρτηθεί και από το κλίμα και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Για να καταστεί ακόμα πιο δελεαστική η ΔΕΗ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να της παραχωρήσει και ένα σημαντικό τμήμα της ΔΕΠΑ, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που έχει.

Αναφορικά με τα ΕΛΠΕ, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τρεις εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού των ΕΛΠΕ. Ηδη υπάρχουν διαδοχικές επαφές με την αυστριακή OMV, τη ρωσική YOUKOS και την επίσης ρωσική LUK OIL και της «Πετρόλα» του Λάτση. Υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία κατάθεσης των ανάλογων δεσμευτικών προσφορών. Σχετικά με τη ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εκποίησή της, με την πώληση πακέτων μετοχών τόσο στην ίδια τη ΔΕΗ, που βάσει νόμου έχει δικαίωμα να αγοράσει το 35%, αλλά και άλλων ιδιωτών.

H ETBA

Βελτιωμένες προσφορές για την ΕΤΒΑ από την Αγροτική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα ζητήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Τράπεζα Πειραιώς η προσφορά της οποίας υστερεί έναντι αυτής της Αγροτικής να βελτιωθεί και να εξαγοράσει την ΕΤΒΑ. Το ιδιωτικό κεφάλαιο θεωρεί ότι η εξαγορά της ΕΤΒΑ από την Αγροτική δε συνιστά αποκρατικοποίηση, διότι η Αγροτική ελέγχεται από το δημόσιο. Γι' αυτό, παρά το ότι η προσφορά της είναι υψηλότερη, επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής των προσφορών, ελπίζοντας σε μια βελτιωμένη προσφορά της Πειραιώς.

ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Εγκαταλείπονται στο όνομα των «ελεύθερων αγορών»

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη

Στο όνομα «των ελεύθερων αγορών» η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους παραγωγούς της σταφίδας, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι φέτος μειωμένες κατά 15% σε σχέση με πέρσι και η κατάσταση αυτή να έχει οδηγήσει τους σταφιδοπαραγωγούς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Ε. Αργύρης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη είπε ότι η χώρα μας, όταν ψηφίστηκε ο σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαφώνησε με αυτήν και μειοψήφησε, ενώ δεν έχουν γίνει δεκτές ούτε οι προτάσεις που υπέβαλε για βελτίωση του κανονισμού. Υπεραμύνθηκε της καταστροφικής απόφασης για τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού λέγοντας ότι έγινε επειδή «οι δραστηριότητές του περιορίστηκαν λόγω της κατάργησης της εθνικής παρεμβατικής πολιτικής για το προϊόν της σταφίδας».

Παραδέχτηκε τη μείωση της τιμής του προϊόντος και την απέδωσε στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας που είχε αντίκτυπο στις προσφερόμενες φέτος τιμές.

Ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι συνέπεια των καταστροφικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σήμερα η χώρα μας να μην παράγει ούτε το 35% της σταφίδας που παρήγαγε πριν από μια δεκαετία και αν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς, σε πέντε ή έξι χρόνια δε θα υπάρχει καλλιέργεια σταφίδας στη χώρα μας. Οπως είπε: «όταν ο άλλος παίρνει 100.000 το στρέμμα και πουλάει 120 και 130 δραχμές το κιλό γιατί να καλλιεργήσει σταφίδα; Θα περιμένει να πάρει τα 110. Δε θα πιάνει ούτε την ελάχιστη ποσότητα και θα γίνονται όλα αυτά που γίνονται για να έρθει ώριμο φρούτο μετά την τιμωρία που θα λέει τέρμα οι επιδοτήσεις κατά στρέμμα. Φυσικά τότε δε θα υπάρχει σταφίδα για να επιδοτηθεί κανονικά η ποιότητα και η ποσότητα της παραγόμενης σταφίδας». Ο βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να περάσει άμεσα λύση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αν εκεί δεν μπορεί πρέπει να προχωρήσει σε προστασία του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών.

Επιταγές σε ευρώ δέχεται η Εφορία

Με επιταγές σε ευρώ θα μπορούν οι φορολογούμενοι να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία οι ΔΟΥ θα δέχονται επιταγές σε ευρώ, υπολογίζοντας το σχετικό ποσό σε δραχμές με βάση τη σταθερή ισοτιμία των δυο νομισμάτων (340,750 δρχ. ανά ευρώ).

Στο μεταξύ τα αρμόδια υπουργεία και οι τραπεζίτες προσπαθούν να βρουν κάποια νομική φόρμουλα προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών σε δραχμές με ημερομηνία μεταγενέστερη από την 1η Γενάρη του 2002. Κάποιες εισηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας προτείνουν να δοθεί η δυνατότητα εξαργύρωσης μεταχρονολογημένων επιταγών και μετά την 1η Γενάρη του 2002 με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη ή άλλο επίσημο έγγραφο που θα αποδεικνύει ότι η η επιταγή εκδόθηκε σε χρόνο προγενέστερο από την 1η Γενάρη του 2002.

Συμβολική κατάληψη σε Δασαρχείο

Σε συμβολική κατάληψη του Δασαρχείου Σταυρού προχώρησαν προχτές το πρωί - για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες - οι δασεργάτες της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι εργασίες που έπρεπε να ανατίθενται σε δασικούς συνεταιρισμούς δίνονται με δημοπρασία σε εργολάβους. Πάνω από 100 δασεργάτες - μέλη του Συνεταιρισμού Σταυρού απέκλεισαν από τις 8 το πρωί το Δασαρχείο, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η δημοπρασία που επρόκειτο να γίνει στις 11.00 προχτές το πρωί. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι από τη μια η κυβέρνηση περικόπτει τις πιστώσεις προς τα Δασαρχεία και από την άλλη αναθέτει τις δουλειές σε εργολήπτες δημοσίων έργων και οι δασεργάτες του συνεταιρισμού μένουν άνεργοι.

«Εχουμε φτάσει 150 οικογένειες σε οριακό σημείο, σε συνθήκες εξαθλίωσης», δηλώνει ο Αλέκος Τσουρελάκης, Γραμματέας του Δασικού Συνεταιρισμού «Η Ενωση». «Πολλές δικές μας δουλιές που αφορούν το δάσος (καθαρισμός, υλοτομία) που τις έκαναν οι συνεταιρισμοί, η κυβέρνηση τώρα τις βγάζει σε δημοπρασία. Αυτό είναι απαράδεκτο, για το λόγο αυτό κάνουμε σήμερα την κινητοποίηση σαν πρώτο βήμα για να καταγγείλουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της», προσθέτει.

Οι εργαζόμενοι στο Δασικό Συνεταιρισμό Σταυρού προειδοποιούν τους αρμόδιους ότι μετά τη συμβολική κατάληψη του Δασαρχείου Σταυρού που αποτέλεσε την απαρχή των κινητοποιήσεων τους, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, θα πραγματοποιήσουν μαζί με συναδέλφους τους των άλλων δασικών συνεταιρισμών του νομού, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ