ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Αναπτύσσει»... τις αναπτυξιακές

Τέσσερις δομές στήριξης «έριξε» χτες ο υπουργός Γεωργίας στον «επικοινωνιακό αγώνα» για την ανάπτυξη της υπαίθρου... Ανακοίνωσε πως υπέγραψε τις αποφάσεις με τις οποίες ανατίθεται σε τέσσερις εταιρίες η υλοποίηση προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ για τα επόμενα έξι χρόνια. Οι εταιρίες αυτές, δηλαδή οι αναπτυξιακές, λέγονται τώρα δομές στήριξης, ενώ στο Β' ΚΠΣ λέγονταν ενδιάμεσοι φόροι. Μάλλον... το ενδιάμεσοι δημιουργούσε διάφορους ανεπιθύμητους συνειρμούς και έτσι άλλαξε η ονομασία σε κάτι πιο αποτελεσματικό και αθώο, επικοινωνιακώς.

Ετσι, μετά την περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας, αποκτούν δομές στήριξης και η κεντρική Μακεδονία (Αναπτυξιακή Εταιρία Θεσσαλονίκης ΑΕ), η Θεσσαλία (Θεσσαλία - Περιφερειακή Εταιρία Αγροτικής Ανάπτυξης - Αστική Εταιρία μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα), η Κρήτη (Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΕ) και το Νότιο Αιγαίο (Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου ΑΕ). Οι τέσσερις αυτές αναπτυξιακές, όπως και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, θα αναλάβουν με το αζημίωτο, την ευθύνη επιλογής και αξιολόγησης των δικαιούχων για την ένταξή τους στα λεγόμενα ολοκληρωμένα προγράμματα του αγροτικού χώρου.

Μόνο που όμως τα προγράμματα αυτά δεν αφορούν τη στήριξη και την ανάπτυξη της γεωργίας, ούτε καν τους ίδιους τους αγρότες, αποκλειστικά. Αφορούν υποτίθεται όλους τους κατοίκους στις αγροτικές περιοχές, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης της υπαίθρου. Και η πραγματικότητα θα δείξει τελικά ποιοι θα επιλεγούν για να «επωφεληθούν» αυτών των προγραμμάτων. Αν δηλαδή θα είναι μικρομεσαίοι, άνεργοι ή και μικροεπιχειρηματίες. Και θα φανεί επίσης το πόσο θα επιτευχθεί μια πραγματική και ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα «αναπτυχθούν» οι αναπτυξιακές και θα γνωρίσουν περαιτέρω οικονομική ευρωστία διάφοροι μελετητές, μελετητικά γραφεία, αξιολογητές και άλλοι τέτοιοι και φυσικά οι έχοντες και κατέχοντες μεγαλοεπιχειρηματίες και οι εταιρίες τους.

«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
«Κοινωνικός διάλογος» κυβέρνησης - ΣΕΒ

Οι μεγαλοβιομήχανοι αναγγέλλουν για λογαριασμό της κυβέρνησης τα πρώτα μέτρα, όπως νέες ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών και τεκμηρίων διαβίωσης

Οι μεγαλοβιομήχανοι ανέλαβαν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τις «αλλαγές» που μεθοδεύει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της λεγόμενης αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος της χώρας. Ετσι, από Δελτίο Τύπου που απέστειλε ο ΣΕΒ, μαθαίνουμε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Κανελλόπουλος, σε «ενδιαφέρουσα και ζωηρή συζήτηση» που έχει με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, αναφέρθηκε «στο χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών από σήμερα έως και τις αρχές του 2003» και σε «ενδεικτικά σε μέτρα που πρόκειται να συμπεριληφθούν άμεσα», τα οποία είναι:

  • Κατάργηση των εκπτώσεων και των τεκμηρίων διαβίωσης, όπως δηλαδή «προτάθηκε» στο διαβόητο πόρισμα που παράγγειλε η κυβέρνηση από την «επιτροπή Γεωργακόπουλου.
  • Απλοποίηση φορολογικών ελέγχων, προφανώς για τη μείωση του σχετικού κόστους.
  • Σύντμηση «φορολογικής μνήμης» και 5ετής παραγραφή. Το «εύρημα» ανήκει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και πρωτοειπώθηκε όταν εφαρμοζόταν τα αναδρομικό χαράτσωμα των ΕΒΕ ακόμη και για το έτος 1992.
  • Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, η οποία για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι στάχτη στα μάτια καθώς θα καρατομηθούν οι διάφορες εκπτώσεις δαπανών.

Για το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του κυβερνητικού παράγοντα με τους μεγαλοβιομηχάνους μαθαίνουμε (πάλι από το Δελτίο Τύπου του ΣΕΒ) ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ «εξήρε το έργο του (γγ του υπουργείου Οικονομίας) ως Προέδρου της Επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος καθώς και τη συμβολή του στην προώθηση του κοινωνικού διαλόγου» (!).

Είναι φανερό ότι τέτοια επίπεδα «αβροφροσύνης» μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έταξε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης για τους μεγαλοβιομηχάνους. Αλλωστε στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης προλείανε το έδαφος για το τι θα επακολουθήσει καθώς έφτασε στο σημείο να απαλλάξει τους βιομηχάνους από κάθε φόρο μεταβίβασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους...

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΗΛΙΟΥ
Δυο χρονιές ζημιές και καμία αποζημίωση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε πλήρη απόγνωση και οικονομικά αδιέξοδα έχουν οδηγηθεί οι παραγωγοί του Πηλίου, αφού για δεύτερη χρονιά, απανωτές καταστροφές πλήττουν την παραγωγή των οπωροφόρων δέντρων, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο του χειμώνα και οι έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη. Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, «στο Πήλιο επί το πλείστον καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα - μηλιές, αχλαδιές, κερασιές - και σε ορισμένες περιοχές όπως η Ζαγορά, Πουρί, Ανήλιο, Μακρυράχη, Δράκεια, Αγ. Λαυρέντης, Μούρεσι κά η μηλιά και η αχλαδιά είναι μονοκαλλιέργεια. Την περσινή χρονιά η παραγωγή μήλων, αχλαδιών και κερασιών ήταν μειωμένη κατά 50-60% με αποτέλεσμα οι παραπάνω παραγωγοί να περάσουν οικονομικά δύσκολη χρονιά. Επειδή οι αγρότες παραγωγοί πρέπει να μείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους, η κυβέρνηση μέσω των ΠΣΕΑ οφείλει να καλύψει το εισόδημα που έχασαν, δεδομένου ότι για τις περσινές ζημιές δε δόθηκε ούτε δεκάρα. Η φετινή αφορία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, κατά τις εκτιμήσεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου - Β. Σποράδων, θα είναι πάνω από το 50% της παραγωγής. Είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού, ώστε να προχωρήσουν στην καταγραφή και εξατομίκευση έγκαιρα των ζημιών σε μήλα, αχλάδια, κεράσια κ.ά. και να δοθεί η αναλογούσα αποζημίωση στους πληγέντες».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, γιατί δε δόθηκε αποζημίωση για την περσινή χρονιά, καθώς και τι μέτρα θα πάρει για την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών της φετινής χρονιάς, ώστε να εισπράξουν οι παραγωγοί μέρος του χαμένου εισοδήματός τους;

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο τριετές δάνειο με 4,33%

Με επιτόκια, πολύ πάνω από αυτά που ισχύουν για τα άλλα κράτη της ευρωζώνης, εξακολουθεί να δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο, τροφοδοτώντας έτσι την αύξησης της κερδοφορίας των μεγαλοτραπεζιτών που λυμαίνονται το δημόσιο χρέος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι «προσφορές» που υποβλήθηκαν για τα 3ετή ομόλογα, που δημοπρατήθηκαν χτες, έφτασαν σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 1,32 δισ. ευρώ που δανείστηκε το Δημόσιο με μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,33%.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δανειστεί το ποσόν των 20 δισ. ευρώ (κυρίως από ξένες τράπεζες). Με δεδομένο ότι για ολόκληρο το έτος ο δανεισμός του Δημοσίου έχει προγραμματιστεί να ανέλθει σε περίπου 29 δισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ), τα 20 δισ. ευρώ που δανείστηκε στο πρώτο εξάμηνο αποτελούν πάνω από τα 2/3 (για την ακρίβεια το 69%) του ετήσιου δανεισμού.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Καθυστερεί η υποβολή προτάσεων

Η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει και το 2003 προϋπολογισμό λιτότητας, προκαλεί δυσκολίες στα επιμέρους υπουργεία να υποβάλουν έγκαιρα τις προτάσεις τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με συνέπεια να μην υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τα ποσά που ζητούν οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα υψηλόβαθμων παραγόντων, πολλά υπουργεία (όπως το Εξωτερικών) ζητούν και νέα παράταση της προθεσμίας - μέχρι τις 30 του Ιούνη - που «κανονικά» έληγε στις 15 του Ιούνη.

Η «δυσπραγία» που εμφανίζεται φέτος, μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι τυχαία καθώς σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δόθηκαν με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει πλαφόν 2% στις δαπάνες. Η κυβερνητική εγκύκλιος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2003 προβλέπει επίσης αναφορά για τις δαπάνες που αφορούν:

  • Στους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους.
  • Στους υπαλλήλους που πρόκειται να διοριστούν μέχρι το τέλος του 2002.
  • Στις «προβλέψεις» για νέες προσλήψεις μέσα στο 2003.

Είναι φανερό ότι τα στοιχεία που ζητούνται δημιουργούν πρόσθετες «δυσκολίες» για την έγκαιρη υποβολή των σχεδίων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ