Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΗΛΙΟΥ
Δυο χρονιές ζημιές και καμία αποζημίωση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε πλήρη απόγνωση και οικονομικά αδιέξοδα έχουν οδηγηθεί οι παραγωγοί του Πηλίου, αφού για δεύτερη χρονιά, απανωτές καταστροφές πλήττουν την παραγωγή των οπωροφόρων δέντρων, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο του χειμώνα και οι έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη. Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, «στο Πήλιο επί το πλείστον καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα - μηλιές, αχλαδιές, κερασιές - και σε ορισμένες περιοχές όπως η Ζαγορά, Πουρί, Ανήλιο, Μακρυράχη, Δράκεια, Αγ. Λαυρέντης, Μούρεσι κά η μηλιά και η αχλαδιά είναι μονοκαλλιέργεια. Την περσινή χρονιά η παραγωγή μήλων, αχλαδιών και κερασιών ήταν μειωμένη κατά 50-60% με αποτέλεσμα οι παραπάνω παραγωγοί να περάσουν οικονομικά δύσκολη χρονιά. Επειδή οι αγρότες παραγωγοί πρέπει να μείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους, η κυβέρνηση μέσω των ΠΣΕΑ οφείλει να καλύψει το εισόδημα που έχασαν, δεδομένου ότι για τις περσινές ζημιές δε δόθηκε ούτε δεκάρα. Η φετινή αφορία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, κατά τις εκτιμήσεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου - Β. Σποράδων, θα είναι πάνω από το 50% της παραγωγής. Είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού, ώστε να προχωρήσουν στην καταγραφή και εξατομίκευση έγκαιρα των ζημιών σε μήλα, αχλάδια, κεράσια κ.ά. και να δοθεί η αναλογούσα αποζημίωση στους πληγέντες».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, γιατί δε δόθηκε αποζημίωση για την περσινή χρονιά, καθώς και τι μέτρα θα πάρει για την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών της φετινής χρονιάς, ώστε να εισπράξουν οι παραγωγοί μέρος του χαμένου εισοδήματός τους;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ