ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκε 77,4%!

Κατά 77,4% αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τα δύο μόνο τελευταία χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει τη γενικότερη χειροτέρευση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας σε όλους τους τομείς, και όχι μόνο στον, ούτως ή άλλο προβληματικό, τομέα των εμπορευματικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της περιόδου Γενάρη - Απρίλη 2003 διαμορφώθηκε στα 4.330,9 εκατ. Ευρώ και είναι αυξημένο κατά 16,4% ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2002 (3.772,1 εκατ. Ευρώ) και κατά 77,4% ως προς την περίοδο βάσης του 2001 (2.241,7 εκατ. Ευρώ).

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι το διευρυμένο αυτό έλλειμμα δεν οφείλεται κυρίως στα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου, αν και τα τελευταία δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση σε υψηλά και πάντα ανησυχητικά επίπεδα. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας - πάντα κατά την περίοδο Γενάρη - Απρίλη - διαμορφώθηκε σωρευτικά στα 7.200,7 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2001, στα 7.538,5 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη το 2002 και στα 7.543,5 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2003. Εχουμε δηλαδή μια αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, στα δύο αυτά χρόνια, κατά 4,8%.

Αντίθετα η μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται κυρίως στη μεγάλη υποχώρηση των εισπράξεων από τις υπηρεσίες - τομέας ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα την περίοδο αυτή - καθώς και στη μεγάλη μείωση των εισπράξεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στον παραδοσιακά πλεονασματικό τομέα των υπηρεσιών, το σωρευτικό πλεόνασμα υποχώρησε από 2.266,8 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2001 στα 1.343,9 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2002 και στα 1.598,1 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2003. Εχουμε δηλαδή στα δύο αυτά χρόνια μια υποχώρηση του πλεονάσματος των υπηρεσιών κατά 29,5%, η οποία οφείλεται στην καταβαράθρωση των εισπράξεων από ταξιδιωτικό συνάλλαγμα. Οι σωρευτικές αυτές εισπράξεις, από 2.476,68 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2001, υποχώρησαν απότομα στα 775,2 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2002 και στα 742,8 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2003. Ο τομέας των υπηρεσιών (κυρίως τα ξενοδοχεία) δοκιμάστηκε την περίοδο αυτή από γεγονότα, που άμεσα η έμμεσα συνδέονται με την έξαρση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στον κόσμο (χτύπημα των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη και πρόσφατη επέμβαση στο Ιράκ).

Από την άλλη πλευρά, σημαντική υποχώρηση παρατηρείται και στο, επίσης πλεονασματικό, ισοζύγιο των μεταβιβάσεων. Το συσσωρευμένο πλεόνασμα, από 3,184,1 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2001, υποχώρησε στα 3.159,8 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2002 και στα 2.447,5 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2003. Παρατηρείται δηλαδή στα δύο αυτά χρόνια μια υποχώρηση του πλεονάσματος κατά 23,1%. Κύρια αιτία της υποχώρησης αυτής, οι μειωμένες εισπράξεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες από 3.096,3 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2001 και 3.370,8 εκατ. Ευρώ τον Απρίλη του 2002, φέτος εισπράχθηκαν μόνο 2.469,2 εκατ. Ευρώ, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει τα σοβαρά χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, για να αντλήσει πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Επιδείνωση εξάλλου παρουσιάζει και το ισοζύγιο εισοδημάτων, το έλλειμμα του οποίου στο τέλος Απρίλη διαμορφώθηκε στα 832,9 εκατ. Ευρώ, από 687,4 και 692 εκατ. Ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Την περίοδο Γενάρη - Απρίλη 2003, στις άμεσες (παραγωγικές) επενδύσεις στη χώρα μας σημειώθηκε εκροή 435,8 εκατ. Ευρώ, εξέλιξη η οποία οφείλεται σε επενδύσεις ύψους 303 εκατ. Ευρώ Ελλήνων κατοίκων στο εξωτερικό και στην αποεπένδυση 132,7 εκατ. Ευρώ ξένων κατοίκων στην Ελλάδα. Αντίθετα σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε στο χώρο του τζόγου, καθώς 11.364,5 εκατ. Ευρώ εισέρευσαν στην Ελλάδα και τοποθετήθηκαν σε ελληνικά ομόλογα, ενώ σημειώθηκε εκροή 4.683,9 εκατ. Ευρώ, τα οποία αποτελούν τοποθετήσεις Ελλήνων κατοίκων στο εξωτερικό (κυρίως σε ομόλογα αγορών του εξωτερικού). Εκροή άλλων 6.680 εκατ. Ευρώ σημειώθηκε από κατοίκους και μη κατοίκους στην Ελλάδα προς το εξωτερικό και αφορά τοποθετήσεις σε ρέπος και τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και την αποπληρωμή παλαιότερων κρατικών δανείων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ
Τα προβλήματα στο επίκεντρο της συνέλευσης

Τα καίρια προβλήματα του κλάδου των κρεοπωλών που δημιουργούν οι ασκούμενες πολιτικές απασχόλησαν τη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συνέλευση, η πτώση της κατανάλωσης, η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, η μετατόπιση τζίρου στις πολυεθνικές, η συνεχής λιτότητα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η γιγάντωση του παρεμπορίου, η ασκούμενη πολιτική σε βάρος του κλάδου οδηγεί μέρα με τη μέρα τους καταστηματάρχες κρεοπώλες σε αδιέξοδο και απόγνωση. Η Ομοσπονδία ζητάει μεταξύ άλλων:

  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση τα βιβλία και τον ΚΒΣ, ισονομία στους ελέγχους της Εφορίας.
  • Μείωση των δημοτικών φόρων που συντελούν στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων.
  • Εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση για την πραγματική στήριξη του κλάδου με βάση τα ελληνικά δεδομένα.
  • Ελεγχο της ασυδοσίας των πολυκαταστημάτων.
  • Ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας της αγοράς, καμία σκέψη για απελευθέρωση του ωραρίου που θα συνθλίψει την αντοχή του αυτοαπασχολούμενου.
  • Προστασία της επαγγελματικής στέγης, άρση των αντικινήτρων για συνεταιρισμούς.
  • Για το ασφαλιστικό, καθιέρωση της τριακονταπενταετίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, χωρίς μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών, καμία μείωση παροχών, καμία αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση.
  • Εξάλειψη του παρεμπορίου κρέατος οποιασδήποτε μορφής εκτός σφαγίου, ασφράγιστο και ανέλεγκτο, με την ανοχή των τοπικών ελεγκτικών υπηρεσιών.
  • Αναβάθμιση της σχολής επαγγελμάτων κρέατος.
  • Κατοχύρωση του παραδοσιακού χαρακτήρα των κρεοπωλείων.
ΚΚΕ
Παρέμβαση για το Ασφαλιστικό των ΕΒΕ

Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ, ήταν το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Τ. Τσιόγκας και Αντ. Σκυλλάκος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισήμαναν ότι «οι καπιταλιστικές - νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, με τη στήριξη της ΝΔ και την ανοχή των υποστηρικτών της ΟΝΕ και των Σταθεροποιητικών Προγραμμάτων δεν αφήνουν απ' έξω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΕΒΕ».

Στη συνέχεια της Ερώτησής τους, τόνισαν για τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Εμπόρους: «Ιδιαίτερα, πέρα από την οικονομική καχεξία που ζουν λόγω της αντιλαϊκής μονόπλευρης λιτότητας και της σκληρής φορολογικής τους επιβάρυνσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τους ωθεί στη χρεοκοπία, δέχονται επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, την Υγεία κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

- Αυξήθηκε ο χρόνος της Ασφάλισης από 35 σε 37 χρόνια.

- Αυξήθηκαν οι εισφορές (σε σχέση με πέρυσι) στον ασφαλιστικό τους φορέα κατά 32%. Παράλληλα, καταργήθηκαν κάποιες ασφαλιστικές κατηγορίες.

- Αποδυναμώθηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια, καθώς παίχτηκαν στο ΧΑΑ.

- Πέρα απ' όλα αυτά όσοι από τους ΕΒΕ έχουν διαδοχική ασφάλιση και συνταξιοδοτούνται, τους περικόπτουν έως και 25% της σύνταξης».

Οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ρώτησαν τον υπουργό: «Σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να σταματήσει η άδικη και καταχρηστική παρακράτηση ποσοστού από τη σύνταξη όσων έχουν βγει στη σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση; Να σημειωθεί ότι το ύψος των ασφαλίστρων που κατέβαλαν στο ΙΚΑ ήταν πολλαπλάσιο από αυτό του αντίστοιχου τότε ποσού στο ΤΕΒΕ».

Ψάχνονται για το «πόθεν έσχες»...

Τριβές ακόμη και ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να δημιουργούν ορισμένες από τις καραμπινάτες φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο. Μια από αυτές ήταν η διαβόητη διάταξη του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε πέρσι και προβλέπει την πλήρη κατάργηση του λεγόμενου «πόθεν έσχες» για τους διάφορους επιτήδειους. Στην πρεμούρα τους μάλιστα να δώσουν όσα περισσότερα γίνεται, περιέλαβαν και τα δάνεια ανάμεσα σε ιδιώτες. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες επιχειρούν τώρα να καταθέσουν νέα τροπολογία και να εξαιρέσουν τα δάνεια των ιδιωτών αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο τα δάνεια ανάμεσα σε επιχειρηματίες. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, η φορολογική πολιτική τους αποδείχνεται ακόμη περισσότερο κατάπτυστη και φιλομονοπωλιακή. Πρόκειται για σαφή ομολογία των δυνατοτήτων ανοιχτής φοροδιαφυγής που έδωσαν στο μεγάλο κεφάλαιο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ