ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Νέα βουτιά 6,06%

Παρά τις παρεμβάσεις των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση κρατικών τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων (Εθνική, ΟΤΕ κλπ. ) και το μεγάλο τζίρο (άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 160 δισ. δραχμών), η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών παρουσίασε μεγάλη πτώση

Με πτώση 6,06% έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην οδό Σοφοκλέους, σε μια συνεδρίαση που ήταν έντονα επηρεασμένη από: α) Την κρίση που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα Οτσαλάν. β) Την έντονη φημολογία για επικείμενη παραίτηση Σημίτη που μεταδόθηκε από ξένα πρακτορεία. γ) Τις σκοπιμότητες που κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις θέτουν σε εφαρμογή εκείνοι οι παράγοντες των χρηματαγορών, οι οποίοι... βρέξει -χιονίσει είναι κερδισμένοι από το χρηματιστηριακό τζόγο.

Από την αρχή της συνεδρίασης σημειώθηκε μεγάλη πτώση στις τιμές των περισσοτέρων μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης γύρω στις 12.30 "έχανε" 7,92% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Τελικά - μετά από παρέμβαση που έκαναν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κρατικές τράπεζες και μεγάλα χαρτοφυλάκια - η πτώση περιορίστηκε με αποτέλεσμα στη 1.30 ο Δείκτης να κλείσει στις 3.052 μονάδες και με ποσοστό πτώσης 6,06% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Ενδεικτικό του ιδιαίτερα άσχημου κλίματος είναι το γεγονός ότι από τις 265 μετοχές - που στη χτεσινή συνεδρίαση σημείωσαν απώλειες - οι 142 έκλεισαν με πτώση στα κατώτερα επιτρεπόμενα όρια του μείον 8%!Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και ότι 214 μετοχές έκλεισαν με ανεκτέλεστες εντολές για πωλήσεις και μόλις 37 μετοχές είχαν την ένδειξη "αγοραστές". Παρά ταύτα 17 μετοχές είχαν κέρδη, ενώ 2 μετοχές έκλεισαν στα επίπεδα της Παρασκευής. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χτεσινή μέρα στην οδό Σοφοκλέους αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 156 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι τίτλοι του δημοσίου

Ρευστοποιήσεις και στην αγορά ομολόγων παρατηρήθηκαν χτες, όπου οι συναλλαγές ανήλθαν στα 200 δισ. δραχμές, ενώ οι τιμές τους υποχώρησαν μέχρι και 1,5 δραχμή. Αντίθετα, στην αγορά συναλλάγματος δεν υπήρξε κάποια σημαντική κίνηση στις σχέσεις της δραχμής με το ΕΥΡΩ, ενώ η υποτίμησή της ως προς το δολάριο αποδίδεται στην αντίστοιχη υποτίμηση του ΕΥΡΩ - με το οποίο η δραχμή είναι συνδεδεμένη - προς το αμερικανικό νόμισμα. Στη διατραπεζική αγορά τέλος υπήρξε μικρή αύξηση των βραχυχρόνιων επιτοκίων.

Σε αντίθετη, κατά κάποιο τρόπο, κατεύθυνση, κινήθηκε η χτεσινή δημοπρασία έντοκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας διάρκειας, όπου το μεσοσταθμικό επιτόκιο υποχώρησε στο 9,20% έναντι 9,50% που είχε διαμορφωθεί στις 2/2. Το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 406,3 δισ. δραχμές, ενώ έγινε αποδεκτό ποσό ύψους 144 δισ. δραχμών.

Με ανακοίνωσή του τέλος το υπουργείο Οικονομικών κάνει γνωστό ότι στις 2 και 3 Μάρτη (αντί της 26/2 και 1/3 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά) θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό αφορολόγητα αποταμιευτικά ομόλογα διετούς διάρκειας με δημόσια εγγραφή και με σταθερό επιτόκιο 9%.

Η εικόνα που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τείνει να προσλάβει χαρακτήρα πανικού, για δεκάδες χιλιάδες νέους "παίχτες", που - υπό το βάρος της πολυδιαφημιζόμενης προοπτικής άμεσων και μεγάλων κερδών - έβαλαν τις οικονομίες τους σε αγορές κάποιων μετοχών. Η "χασούρα" για τέτοιες περιπτώσεις είναι μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι από την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο του, οι απώλειες ήδη είναι της τάξης του 12%, ενώ ουδείς μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει πώς θα κινηθεί η αγορά τις επόμενες μέρες.Με στόχο την αναστροφή αυτού του κλίματος έχουν επιστρατευτεί διάφοροι "αναλυτές", που προσπαθούν με κάθε μέσο να συγκρατήσουν τις πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα για πετυχημένη οικονομική πολιτική κλπ. Χτες, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν, μέσα από τα ερτζιανά, πως το κύριο ζήτημα των πολιτικών εξελίξεων είναι ότι... η Τουρκία βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αφού κανέναν δεν ενδιαφέρει το πώς έφτασε στα χέρια των Τούρκων ο Οτσαλάν, αλλά το ότι άνοιξε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και διάφορα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που ενώ καταλογίζουν με ευκολία ευθύνες σε επιμέρους κυβερνητικούς χειρισμούς, σπεύδουν αμέσως να ξεκαθαρίσουν ότι τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει στην πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

Τέλος, δεν πρέπει να μένει εκτός προσοχής ότι πολλοί είναι εκείνοι που "τρίβουν τα χέρια" τους από την πτώση των τιμών, αφού εδώ και πολύ καιρό δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι η αγορά έχει ανάγκη... διόρθωσης, μετά την κούρσα ανόδου που σημειώθηκε από τις αρχές του χρόνου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Προτάσεις ταυτόσημες με την κυβερνητική λογική

Αλλαγές που δε θίγουν την ουσία του ισχύοντος σήμερα αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος, διατύπωσε χτες η ηγεσία της ΠΟΕ - ΔΟΥ

Τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, ενόψει της έναρξης του "στημένου" - και ουσιαστικά προαποφασισμένης έκβασης από την κυβέρνηση - "κοινωνικού διαλόγου", διατύπωσε η ελεγχόμενη από το ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζόμενων στις εφορίες και τα δημόσια ταμεία. Αυτό είναι το στίγμα του πλαισίου των θέσεων και απόψεων που διατύπωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χτες, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Με την παραπάνω κίνηση η ηγεσία της ΠΟΕ-ΔΟΥ προσφέρει ουσιαστικά"χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση, η οποία ξεκινά διάλογο - "απάτη" με τους κοινωνικούς φορείς, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν ήδη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προαποφασιστεί και προαναγγελθεί. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι θέσεις που διατυπώθηκαν από την ΠΟΕ - ΔΟΥ, ταυτίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με τις προτάσεις που διέρρευσαν όλο το προηγούμενο διάστημα από το περιβάλλον του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για να προετοιμαστεί το έδαφος πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο υποτιθέμενος "κοινωνικός διάλογος".

Ενόψει της αυριανής έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου" για το φορολογικό σύστημα, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και αρμοδίων συμβούλων.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων η ΠΟΕ-ΔΟΥ διατύπωσε το πρωί σειρά προτάσεων για την αλλαγή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, οι οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδίας Αν. Μακρυπίδη, σημαίνουν για τον κρατικό προϋπολογισμό ένα κόστος της τάξης των 250 δισ. δρχ. (επίπεδο στο οποίο προσεγγίζει το όποιο κόστος και η καθ' ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία...).

Μεταξύ των προτάσεων που διατύπωσε στο παραπάνω πνεύμα η ΠΟΕ-ΔΟΥ είναι και οι εξής:

  • Ολα τα εισοδήματα από κάθε πηγή να αθροίζονται και να φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα.
  • Αύξηση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας, με παράλληλη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σε 40%.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 2.300.000 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και σε 2.000.000 για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
  • Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 2,5% και θέσπιση με διάταξη νόμου της υποχρέωσης της πολιτείας να αναμορφώνει τιμαριθμικά τη φορολογική κλίμακα κάθε χρόνο.
  • Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης για όσους αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις μέχρι το ύψος του αφορολόγητου ορίου.
  • Αύξηση των ποσών που μειώνουν το φόρο για τα τέκνα που βαρύνουν το φορολογούμενο.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για ιδιοκατοίκηση (σήμερα 150 τ.μ.) κατά 25 τ. μ. για καθένα προστατευόμενο τέκνο.
  • Παρακράτηση φόρου 10% επί των κερδών που προκύπτουν από πώληση μετοχών.
  • Φορολόγηση όλων των κερδών από τις χρηματιστηριακές αλλαγές. Τα κέρδη αυτά να αθροίζονται στα υπόλοιπα εισοδήματα και να φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα.
  • Κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, με παράλληλη θέσπιση νέων τρόπων υπολογισμού μίνιμουμ εισοδήματος. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνεται "μίνιμουμ" εισόδημα για τον προσδιορισμό του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη οι επαγγελματικές δαπάνες, καθώς και συνδυασμός παραμέτρων όπως επάγγελμα, ειδικότητα κλπ.
Καταναλωτικά δάνεια σε ΕΥΡΩ από την Eurobank

Καταναλωτικά δάνεια σε ΕΥΡΩ θα προσφέρει από αύριο Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999 η Eurobank. Το "ΕυρωΔάνειο", όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο νέο προϊόν καταναλωτικής πίστης, θα χορηγείται με επιτόκιο 11% για τη χρηματοδότηση κάθε μορφής καταναλωτικών δαπανών, ενώ το ποσό του μπορεί να φτάσει τα 8.000.000 δρχ. και η διάρκεια αποπληρωμής του έως και τα 7 χρόνια.

Το συγκεκριμένο δάνειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές ειδών διαρκείας, όπως εξοπλισμό κατοικίας, αγορά αυτοκινήτου, σκάφους ή μοτοσικλέτας, καθώς και δαπάνες για υπηρεσίες, όπως δίδακτρα, ιατρικά έξοδα, δαπάνες επισκευής κατοικίας ή ακόμα και δαπάνες για αναψυχή.

Ολοκληρώθηκε η αποστολή φορολογικών εντύπων

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η αποστολή των εντύπων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 1999 προς το σύνολο των 4.351.819 φορολογούμενων.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών συνιστά στους φορολογούμενους, για την καλύτερη διευκόλυνσή τους και προκειμένου να αποφύγουν το συνωστισμό που συνήθως παρατηρείται στις εφορίες τις τελευταίες μέρες υποβολής των δηλώσεων, να καταθέσουν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις και να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι σε κάθε εφορία θα λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης πολιτών,στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι φορολογούμενοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης.

Στα 946,2 δισ. τα καταναλωτικά δάνεια

Στα 946,2 δισ. δραχμές ανήλθε το υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων στο τέλος του 1998, έναντι 688,1 δισ. δραχμών το 1997. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά κατά 37,5%. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που σκιαγραφούν με το δικό τους τρόπο τη συνεχιζόμενη χρέωση των ελληνικών νοικοκυριών.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων παρουσιάζουν συνεχή αύξηση όλα τα τελευταία χρόνια: από 223,9 δισ. δραχμές το 1994, ανήλθαν σε 538,1 δισ. δραχμές το 1996 κλπ.

Η αυξανόμενη υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών οφείλεται κυρίως στις συνεχείς απώλειες των εισοδημάτων λόγω των πολιτικών λιτότητας που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις στη δεκαετία του 1990 και δευτερευόντως στη μείωση των επιτοκίων, τα οποία όμως συνεχίζουν να παραμένουν σε επίπεδα της τάξης του 20%.

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδας παρότι αναγνωρίζει ότι σε σχέση με άλλες χώρες η καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ανησυχεί από τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στον πληθωρισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ