Μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων
Δίνοντας την εικόνα που επικρατεί αυτήν την περίοδο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, για τις ελλείψεις και τα προβλήματα, η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, αναφέρει: «Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική. Η τραγική υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε μια καθημερινότητα γεμάτη προκλήσεις για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε συνθήκες πίεσης και υπερφόρτωσης.
Η 24ωρη, καθημερινή, εφημερία, με κάλυψη της Εύβοιας, μεγάλου τμήματος της Βοιωτίας και τμήματος της Αττικής, έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, με τους εργαζόμενους να αγωνίζονται για την παροχή ποιοτικής φροντίδας, ενώ οι κλινικές λειτουργούν με 100% πληρότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς συχνά περιμένουν για ώρες ή και μέρες για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Αυτές τις μέρες το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (και όχι μόνο αυτό) "στενάζει" για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες. Με το πρώτο μεγάλο κύμα ιώσεων ''φρακάρει'' και προκαλεί ατέλειωτη ταλαιπωρία σε ασθενείς και εργαζόμενους. Το παθολογικό ΤΕΠ ''γεμίζει'', ασθενείς και συνοδοί αναμένουν ώρες ολόκληρες, η μοναδική νοσηλεύτρια στη διαλογή προσπαθεί να διαχειριστεί τον όγκο, οι γιατροί ''παρακαλούν'' για κρεβάτι στις κλινικές, οι οποίες είναι γεμάτες με παθολογικά περιστατικά.
Η Μαιευτική, η Καρδιολογική, η Κλινική covid, ακόμα και η Χειρουργική έχουν παθολογικά περιστατικά. Για πάνω από 80 παθολογικά περιστατικά εφημερεύει, καθημερινά, ένας επιμελητής παθολόγος. Διευκρινίζουμε ότι τα 48 από τα παθολογικά περιστατικά είναι σε κλίνες του Παθολογικού τμήματος και τα υπόλοιπα ''διασπορά'' σε όλα, σχεδόν, τα νοσηλευτικά τμήματα. Πρόσφατα η κατάσταση χειροτέρεψε... Μετέτρεψαν τους τετράκλινους θαλάμους της Παθολογικής σε πεντάκλινους, με το ίδιο, φυσικά, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό!».
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, η συνδικαλίστρια σημειώνει: «Διοίκηση, 5η ΥΠΕ, υπουργείο περιμένουν από συνολικά 5 ειδικευμένους παθολόγους, ως δύναμη στην Παθολογική και 4 ειδικευμένους γιατρούς των Επειγόντων να διεκπεραιώσουν τόσο μεγάλο όγκο περιστατικών και οι ειδικευόμενοι νέοι γιατροί να γίνονται μπαλάκι μεταξύ Επειγόντων και Παθολογικής και να αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, πολλές φορές χωρίς την παρουσία ειδικού. Οσον αφορά το Νοσηλευτικό καλούνται 4 - 5 νοσηλευτές, στη βάρδια, στο Παθολογικό τμήμα, να διαχειριστούν 48 ασθενείς ή 57 με τις επιπλέον κλίνες και στα υπόλοιπα τμήματα 3 - 4 νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για 36 και πλέον ασθενείς!
Δυστυχώς, η κακή οργάνωση επιδεινώνει την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εργάζονται υπό συνθήκες στρες και ανασφάλειας. Η ανάγκη για άμεσα μέτρα είναι επιτακτική, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται και ότι το προσωπικό θα μπορέσει να δουλέψει σε ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον».
Αναδεικνύοντας το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτήν την κατάσταση, η πρόεδρος του Συλλόγου σημειώνει: «Χαμένοι είναι πρώτα απ' όλα οι ασθενείς. Η κακή ποιότητα της φροντίδας, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες, η έλλειψη προσωπικού και οι περιορισμένοι πόροι μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της υγείας τους και σε αυξημένο άγχος.
Επίσης, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που συχνά υποφέρουν από υπερφόρτωση, burnout και έλλειψη υποστήριξης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική τους υγεία. Χαμένη είναι συνολικά η κοινωνία, καθώς η κακή υγειονομική περίθαλψη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, αυξάνοντας το κόστος για το σύστημα Υγείας στο σύνολό του. Από την άλλη, κερδισμένοι είναι τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι προμηθευτές».
Για τη δράση και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, αλλά και την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας, μας μίλησε ο Δημήτρης Κατσαρός, γραμματέας του Συλλόγου. Οπως σημείωσε, «ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή μπήκε μπροστά για να μην εφαρμοστεί το "νέο ΕΣΥ", της παραπέρα εμπορευματοποίησης. Με κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, απεργίες, δικαστικές διεκδικήσεις, δεν το βάζουμε κάτω. Πριν από έναν χρόνο συντονιστήκαμε με την τοπική κοινωνία της Χαλκίδας και της Εύβοιας, αναδείξαμε την τραγική κατάσταση, διοργανώθηκε, με δική μας ευθύνη, πανευβοϊκό συλλαλητήριο.
Ο συντονισμός με άλλα σωματεία στην περιοχή, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, με συλλόγους, κάνει το ζήτημα της Υγείας υπόθεση του λαού! Αναδεικνύουμε σταθερά και αταλάντευτα την κατάσταση στο Νοσοκομείο!
Η δράση αυτή έχει μεγαλώσει το σωματείο μας, νέα μέλη εγγράφονται, περισσότεροι εργαζόμενοι μπαίνουν στον αγώνα, στη διεκδίκηση. Ο Σύλλογός μας επιδιώκει οι εργαζόμενοι να έχουν τον πρώτο λόγο, για μια σειρά από ζητήματα έχουμε κάνει συναντήσεις με τα τμήματα, με το προσωπικό.
Μπαίνουμε μπροστά ώστε να μη νοσηλεύονται παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά στην Καρδιολογική και στη Μαιευτική, πλάι σε καρδιοπαθείς, λεχώνες και νεογέννητα. Αναδεικνύουμε την τραγική υποστελέχωση των τμημάτων κ.ο.κ. Προτάσσουμε το να φτιαχτεί νέο οργανόγραμμα, να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό το Νοσοκομείο, να μην περάσει η σίτιση σε εργολάβο, να μονιμοποιηθεί το προσωπικό σε φύλαξη - καθαριότητα που έχουν παραδοθεί σε εργολάβο.
Σήμερα το "νέο ΕΣΥ" για να εφαρμοστεί χρειάζεται να εντατικοποιήσει τους όρους δουλειάς, να εξαντλήσει τους εργαζόμενους!».
Για τη συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της προέδρου και τη συνολικότερη στάση της διοίκησης και της κυβέρνησης απέναντι στις διεκδικήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων, ο Δ. Κατσαρός τονίζει:
«Διοίκηση, 5η ΥΠΕ και υπουργείο από τη μία θέλουν να βγάλουν εκτός δράσης το σωματείο και τις διεκδικήσεις του και από την άλλη να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, σπέρνοντας τεχνηέντως τη διχόνοια, καλλιεργώντας επιχειρήματα του τύπου "φταίνε οι γιατροί γιατί δεν διεκπεραιώνουν περιστατικά", "φταίνε οι μαίες γιατί δεν νοσηλεύουν εγκεφαλικά και χειρουργημένους", "φταίνε οι συνδικαλιστές που δεν αφήνουν το Νοσοκομείο να προχωρήσει". Ολοι φταίνε, εκτός από το υπουργείο εμπορίας της Υγείας, την πολιτική της κυβέρνησης και όσους την υλοποιούν!!!
Εφόσον βέβαια αυτά δεν πιάνουν στους εργαζόμενους αξιοποιούν το "μαστίγιο"... Δηλαδή, την τρομοκρατία. Με επακόλουθο μια σειρά μετακινήσεων - επιθέσεων απέναντι σε εργαζόμενους που αγωνίζονται, με καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, στοχευμένα σε δραστήρια μέλη του σωματείου και όχι μόνο!
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνδικαλιστική δίωξη απέναντι στην πρόεδρο του Συλλόγου, Ι. Ιωάννου. Είναι συνδικαλιστική δίωξη, που έρχεται ως επακόλουθο συνεχών μετακινήσεών της, από τμήμα σε τμήμα! Η συνδικαλιστική δίωξη γίνεται επειδή αποκαλύψαμε ως Σύλλογος τη γύμνια των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων, γιατί προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη με συγκεκριμένα στοιχεία που καλούνται να απαντήσουν.
Κατηγορούν την πρόεδρο για συκοφαντική δυσφήμηση, καταλογίζοντάς της προσωπικό συμφέρον, με μάρτυρες στο πλευρό της διοίκησης διάφορους υπέρμαχους και πρωτεργάτες των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων. Ενας απ' αυτούς, μάλιστα, είναι περιφερειακός σύμβουλος με τη ΝΔ στη Στερεά.
Δεν θα τους περάσει! Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ήδη μια σειρά από σωματεία και φορείς έβγαλαν ψηφίσματα στήριξης. Δεν το βάζουμε κάτω! Συνεχίζουμε τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και παροχές Υγείας για τον λαό!».
«Να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα επαρκές και υψηλής ποιότητας δωρεάν νερό για όλους», απαιτούν Σύλλογοι και μαζικοί φορείς του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης τη Δευτέρα 27 Γενάρη, στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου στο Αλιβέρι.
Η αποκάλυψη ότι το νερό στην πόλη του Αλιβερίου και στους οικισμούς Καράβου, Μηλακίου, Λάτα, ΟΣΜΑΝ και Ακτής Νηρέως είναι ακατάλληλο προς πόση και μαγείρεμα, και η απαγόρευση χρήσης του από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.
Η έντονη ανησυχία και η ανάγκη διεκδίκησης προστασίας της υγείας εκφράστηκαν και στη μαζική σύσκεψη, με την παρουσία δεκάδων κατοίκων της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Αλιβέρι, με πρωτοβουλία των Συνδικάτων Οικοδόμων Εύβοιας, Μετάλλου Εύβοιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύμης - Αλιβερίου, Συνταξιούχων Κύμης - Αλιβερίου, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύμης, Παραρτήματος Εύβοιας του ΠΜΣ, Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αλιβερίου, ΠΕΣ Γαβαλά, Ομάδας Γυναικών Αλιβερίου (μέλους της ΟΓΕ).
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη σύσκεψη αντιπροσωπεία των σωματείων και φορέων είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κύμης Αλιβερίου, Ν. Μπαράκο, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια δέσμευση από την πλευρά του για ικανοποίηση των αιτημάτων τους για διανομή δωρεάν νερού όλο το 24ωρο σε όλα τα σπίτια και καταστήματα, άμεση διερεύνηση των πηγών της μόλυνσης κ.ά.
Τις διεκδικήσεις των κατοίκων στηρίζει το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος Γιώργο Μαρίνο, Χρήστο Κατσώτη, Γιώργο Λαμπρούλη και Διαμάντω Μανωλάκου να έχουν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή.