ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με μουσική και ποίηση

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα δώσει συναυλία αύριο, στις 11.30 π.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των αξιόλογων κυριακάτικων εκδηλώσεων που απευθύνονται κυρίως σε νέους και παιδιά, με στόχο την εξοικείωσή τους με τον κόσμο της μουσικής και με χαμηλό εισιτήριο (5 ευρώ για παιδιά, νέους μέχρι 18 ετών και το συνοδό παιδιών μέχρι 15 ετών, 11 ευρώ για τους άλλους ενήλικες). Με τη σύμπραξη της σοπράνο Μάτας Κατσούλη και του βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το «Ρέκβιεμ» του Φορέ και τη «Συμφωνία της Λεβεντιάς» του Μανώλη Καλομοίρη. Την ορχήστρα διευθύνει ο Ελευθέριος Καλκάνης.

  • «Διερεύνηση της μεσογειακής ταυτότητας» τιτλοφορούνται οι δύο βραδιές λόγου και μουσικής, που συνδιοργανώνουν η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στα Χανιά, σε επιμέλεια της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Τη Δευτέρα, ανήμερα της εθνικής γιορτής, στις 9 μ.μ., η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» θα παρουσιάσει μουσική του Πέτρου Περάκη και μελοποιημένη κινέζικη ποίηση για το αφήγημα του Νίκου Καββαδία «Λι». Συμμετέχουν: Πασχάλης Τσαρούχας (αφήγηση), Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι), Εμίλ Χατζίεφ (κρουστά). Την Τρίτη (9 μ.μ.), το Αρσενάλι θα πλημμυρίσει από τραγούδια των Σαββόπουλου, Λοΐζου, Κουρουπού, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, ενώ η Ι. Ηλιοπούλου θα διαβάσει αποσπάσματα από τη «Χαμένη Ανοιξη» του Στρατή Τσίρκα. Στο πιάνο, ο Γιώργος Κουρουπός. Τραγούδι: Σπύρος Σακκάς.
Ζωγραφική και φωτογραφία

Εργο του Μισέλ Φάις από την έκθεση στην αίθουσα τέχνης «24»
Εργο του Μισέλ Φάις από την έκθεση στην αίθουσα τέχνης «24»
Ο χώρος τέχνης «24» (Σπευσίππου 38) και το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνουν στις 4/11 (8 μ.μ.) εκδήλωση - εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Μισέλ Φάις με τίτλο «Η πόλη στα γόνατα». Θα παρουσιαστεί το ομότιτλο λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Στην έκθεση (διαρκεί έως τις 5/12) θα ακούγεται το ηχητικό ντοκουμέντο «Ηχος σπιτιών», σε επιμέλεια Κατερίνας Ευαγγελάκου. Συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι ηθοποιοί: Βέρα Ζαβιτσιάνου, Αλεξία Καλτσίκη, Ακύλας Καραζήσης, Υβόννη Μαλτέζου, Γιάννης Νταλιάνης, Ράνια Οικονομίδου, Μάνια Παπαδημητρίου, Ρούλα Πατεράκη, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου, Χάνος Ταξιάρχης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. Τα έσοδα θα κατατεθούν στο Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Από τις 4-23/11 (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Αδάμ» (Νεοφ. Βάμβα 5), θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Βελούδιου με τίτλο «Τρεις απόψεις». Πρόκειται για τρεις διαφορετικές ενότητες, τρία διαφορετικά νοήματα και έννοιες. Για την πρώτη ενότητα ο καλλιτέχνης αντλεί στοιχεία από την ισπανική κουλτούρα, όπως τη γνωρίζουμε από τα θεατρικά έργα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η δεύτερη είναι αναφορά στους προδρόμους της ελληνικής αφαιρετικής τέχνης, Γιάννη Σπυρόπουλο και Αλέκο Κοντόπουλο, και η τρίτη στην ελληνική παραδοσιακή ζωγραφική. Οπως σημειώνει η Νέλλη Μισιρλή στον κατάλογο της έκθεσης, «ο Μ. Βελούδιος αναζητά στα βάθη της ψυχής του συναντήσεις για προβλήματα πέρα από τα όρια της λογικής σκέψης και κινείται σε περιοχές ανεξερεύνητες και αινιγματικές. Μέσα από αυτό το πλέγμα των αναζητήσεών του πηγάζει μια ζωγραφική χωρίς στοιχεία αναφοράς στην ορατή πραγματικότητα».

Εκθεση έργων του Δημήτρη Μυταρά εγκαινιάζεται στις 30/10 (8 μ.μ.) στην «Ελληνογερμανική Αγωγή» στην Παλλήνη Αττικής. Στα εγκαίνια θα μιλήσει για το έργο του ο ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου.

Από τις 29/10 (7.30 μ.μ.) έως τις 9/11 στην γκαλερί «Δημόκριτος» (Δημοκρίτου 24) παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής της Σωτηρίας Ράλλη.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Η «Εταιρεία Φίλων του Λαού» (ιδρύθηκε το 1865 και ίδρυσε Λαϊκό Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη, Ιστορικό Αρχείο, Πινακοθήκη, μουσειακές συλλογές, εργαστήριο συντήρησης χάρτου) κυκλοφόρησε (με χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη) τη μελέτη του Γεωργίου Λαγανά «Εργογραφία Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου». Το βιβλίο καταγράφει, για πρώτη φορά, όλη τη συγγραφική εργασία του μεγάλου ιστορικού Κ. Παπαρηγόπουλου (1815-1891), τις θετικές και αρνητικές κρίσεις συγχρόνων του για το έργο του και τις διαμάχες που αυτό προκάλεσε.

- Παπαδήμας: Μπέρνχαρντ Ζίμερμαν «Η αρχαία ελληνική κωμωδία» (μετάφραση Ηλία Τσιριγκάκη, επιμέλεια Δανιήλ Ιακώβ. Μελέτη για τα έργα του αρχαίου κωμωδιογράφου, κυρίως αυτά που έχουν θέμα την ειρήνη). Μενέλαος Χριστόπουλος «Δεύτερη Σοφιστική (Η πνευματική παραγωγή των αυτοκρατορικών χρόνων), (μελέτη για τη σοφιστική και την ελληνόγλωσση λογοτεχνία των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων - 1ος, 2ος, 3ος μ.Χ. αιώνας). Στίβεν Ράνσιμαν «Η άλωση της Κωνσταντινούπολης» (μετάφραση - επιμέλεια Νίκου Νικολούδη. Ιστορική μελέτη). Διονύσης Χατζόπουλος «Ο τελευταίος Βενετο-οθωμανικός πόλεμος (1714-1718)» (μελέτη, εικονογραφημένη με οκτώ έγχρωμες εικόνες εκτός κειμένου).

- Τα «Επτανησιακά Φύλλα» κυκλοφόρησαν έναν τόμο με ποιήματα του Σωκράτη Καψάσκη με τίτλο «Διαδρομή». Ο Σ. Καψάσκης, άνθρωπος που υπηρετούσε με πάθος τον ποιοτικό κινηματογράφο, βραβευμένος για τη μετάφραση του «Οδυσσέα» τον Τζ. Τζόις, με πολυάριθμα βιβλία στο ενεργητικό του, καταθέτει ένα ακόμη ποιοτικό βιβλίο του. Πρόκειται για ποιήματα των χρόνων 1953-1996.

- «Ολκός»: Ονορέ ντε Μπαλζάκ «Ελ Βερδούγο» (μετάφραση, επίμετρο, σημειώσεις Φοίβου Ι. Πιομπίνου. Νουβέλα του μέγιστου συγγραφέα, που αναφέρεται σε ένα αιματηρό επεισόδιο της γαλλικής εκστρατείας στην Ισπανία το 1808). Ράινερ - Μαρία Ρίλκε» Ημερολόγιο Βεστερβέντε - Παρίσι 1902» (ημερολογιακές σημειώσεις του μεγάλου ποιητή, που υπήρξε γραμματέας και βιογράφος του κορυφαίου γλύπτη Ωγκύσι Ροντέν). Πιερ Μπλαν «Ο διαμελισμός της Κύπρου (Η γεωπολιτική ενός διχασμένου νησιού)» (ενδιαφέρουσα ιστορικοπολιτική μελέτη. Μετάφραση Νίκης Μολφέτα).

- «Κοχλίας»: Κώστα Στεφ. Τσίπηρα «Μικρές πατρίδες (25 οδοιπορικά στο ελληνικό τοπίο)». (Οδοιπορικά στην ιστορία και τον πολιτισμό διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, με εικονογράφηση της Αγγελικής Μάνδραλη).

- Γαβριηλίδης: Θοδωρής Καλλιφατίδης «Μια νέα πατρίδα έξω απ' το παράθυρό μου» (ένα ακόμα πεζογραφικό βιβλίο του μετανάστη στη Σουηδία Θ. Καλλιφατίδη). Χρίστος Λάσκαρης «Δωμάτιο για έναν» (ποίηση). Αλκμήνη Μοσχοβίτη «Υπονέφελος θίασος» (ποίηση). Αλέκος Ε. Φλωράκης «Στους αντίποδες ή περί αντιστροφής» (ποίηση). Τζούλιαν οφ Νόργουιτς «αποκαλύψεις θείου έρωτος» (επιλογή, μετάφραση, σχόλια Βασίλη Αδραχτά) Κομπογιάσι Ισα «Μύγες και Βούδες» (μετάφραση, επίλογος Γιώργος Μπλάνας. Ποιητικές ρήσεις του Ιάπωνα ποιητή του 18ου αιώνα). Στην ποιητική σειρά «εκ νέου» κυκλοφόρησαν: «Τεύκρος Ανθίας (Μια παρουσίαση από τον Κώστα Νικολαΐδη») και «Ζήσης Οικονόμου (Μια παρουσίαση από τον Γιάννη Δάλλα)». Στην ποιητική επίσης σειρά «Πρώτη γραφή» κυκλοφόρησαν: Δημήτρης Οικονομίδης «Η πυξίδα που έδειχνε νότο» και Ανδρέας Κουραμάνης «Δύο».

- Παπαζήσης: Βασιλείου Γ. Πανάγου - Κωνσταντίνου Σ. Τσούντα «Διακρατική και υπερεθνική συνεργασία (Το οικονομικό και το ευρωπαϊκό πλαίσιο)» (μελέτη για το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία). Ηρώ Νικολακοπούλου - Στεφάνου «Πολιτικές φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. (Ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου» (μελέτη).

- «Εστία»: Γεώργιος Χριστοδούλου «Ελ Αλαμέιν, Μέση Ανατολή, Μπάρντια (Η ιστορία ενός Αιγυπτιώτη Ελληνα στρατιώτη 1915-1966)» (μαρτυρία).

- Σαββάλας: Παύλος Ν. Αδαμόπουλος «Δυσλεξία (Πώς να προστατέψετε το παιδί από την απειλή της)» (δίτομη μελέτη). «Εφηβεία, έρωτας και σεξουαλικότητα» (δίτομη, συλλογική μελέτη για την εφηβική ηλικία αγοριών και κοριτσιών, σε μετάφραση Αννας βεργανελάκη και Αναστασίας Βαφειάδου).

- Πατάκης: Κάρελ Χλάστρα Βαν Λόον «Ο καρπός του πάθους» (μετάφραση Ιωάννη Ν. Αρβανίτη - Αριάδνης Βέστερκαμπ, μυθιστόρημα), Ντέμπορα Ελις «Στον αγώνα για το ψωμί» (μυθιστόρημα για παιδιά, μετάφραση Λίας Χατζοπούλου - Καραβία).

- Μπουκουμάνης: Ανρί Γκούγκο «Το χαμόγελο του αγγέλου» (μυθιστόρημα, μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου).

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης εμφανίζεται τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος). Θ' ακολουθήσει ένα ακόμη συναυλιακό του διήμερο, στις 4-5/11.

Με τίτλο «Ελληνικά νησιά στο φως» εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, έκθεση ζωγραφικής του Χανς Τζούργκεν Γκάουντεκ. Εως τις 22 του Νοέμβρη εκτίθενται ακουαρέλες με θέματα τοπία από την ελληνική φύση.

Εκθεση κούκλας του Τάκη Σαρρή οργανώνει το Θέατρο της Κούκλας στο εργαστήρι του (Ψαρουδάκη 34, Κάτω Πατήσια). Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 31 του Οκτώβρη και θα διαρκέσει έως τις 10 του Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ