ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Δικομματικός καυγάς για την αναγνώρισή τους

Με μια νέα τροπολογία, σε οδηγία της ΕΕ για «τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», επανέρχεται το θέμα της «αναγνώρισης» των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) ως παραρτημάτων πανεπιστημίων και αντίστοιχης «αναγνώρισης» των τίτλων που παρέχουν. Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που κατήγγειλε το θέμα, η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε προχθές στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από πρόταση ευρωβουλευτή της ΝΔ (Κ. Χατζιδάκη) και έχει ως εξής: «Οι τίτλοι εκπαίδευσης που εκδίδονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, της αναγνώρισης ή της πιστοποίησης θεωρούνται ως τίτλοι εκπαίδευσης των ιδρυμάτων που εκδίδουν το σχετικό τίτλο», δηλαδή αναγνωρίζονται ως πτυχία των αντίστοιχων πανεπιστημίων, ανεξάρτητα από το πού έχουν διεξαχθεί οι σπουδές.

Στην πραγματικότητα, αυτή η τροπολογία δεν προσθέτει τίποτα περισσότερο στις οδηγίες της ΕΕ και τα αντίστοιχα ελληνικά Προεδρικά Διατάγματα, όμως το γεγονός ότι κατατέθηκε από ευρωβουλευτή της ΝΔ έδωσε αφορμή στο υπουργείο Παιδείας να σηκώσει τους προεκλογικούς τόνους. Με σχετικό δελτίο Τύπου λοιπόν, το υπουργείο κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα πτυχία των ΚΕΣ και ότι αυτά θα είναι τελικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που οραματίζεται. Ομως, η τροπολογία δε διαφοροποιείται απ' όσα σχετικά η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει, αναγνωρίζοντας «από το παράθυρο» αυτά τα Κέντρα.

Θυμίζουμε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις πτυχίων που απονέμουν ξένα πανεπιστήμια μετά από σπουδές τουλάχιστον τριών ετών ακόμα κι αν μέρος των σπουδών έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα (σε ΚΕΣ που λειτουργούν ως παραρτήματα) αναγνωρίζονται στη χώρα μας μόνο επαγγελματικά από αρμόδιο συμβούλιο, όχι όμως ακαδημαϊκά από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Ειδικά για τους μηχανικούς όμως, απαιτείται και ακαδημαϊκή αναγνώριση, αφού για την εγγραφή στο ΤΕΕ κάποιου αποφοίτου από το εξωτερικό χρειάζεται βεβαίωση της ισοτιμίας του τίτλου του με αυτούς των ελληνικών ΑΕΙ από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Με την άρνηση «ακαδημαϊκής αναγνώρισης» σε αποφοίτους ΚΕΣ, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει το σκόπελο της ευθείας αναγνώρισης των ΚΕΣ ως παραρτημάτων πανεπιστημίων, αφού το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Εκλογές από τη Δευτέρα στις σχολές

Από διαμαρτυρία του Συλλόγου την περσινή χρονιά
Από διαμαρτυρία του Συλλόγου την περσινή χρονιά
«Δυνάμωσε τη φωνή σου», είναι το σύνθημα του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) Αθήνας για τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε όλες τις ιδιωτικές σχολές, οι οποίες θα ξεκινήσουν μεθαύριο Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη.

Τα μέλη του ΣΥΣΠΙΣ καλούν τους σπουδαστές «να μη μείνουν αμέτοχοι μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», αλλά να στηρίξουν το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο του Συλλόγου, να γίνουν μέλη του μοναδικού συνδικαλιστικού οργάνου στο χώρο των ιδιωτικών σχολών και να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΣΠΙΣ διεκδικεί τη μείωση των διδάκτρων με ταυτόχρονη αναβάθμιση των σπουδών, την κατάργηση καταβολής 45 ευρώ το εξάμηνο στον ΟΕΕΚ, δωρεάν υλικοτεχνική υποδομή (συγγράμματα, βιβλία, δωρεάν φωτοτυπίες και άλλα). Παράλληλα, αίτημα του Συλλόγου είναι η αναβολή στράτευσης σε όλες τις ιδιωτικές σχολές (και στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών), πάσο για όλους τους σπουδαστές, παροχή άδειας στους εργαζόμενους σπουδαστές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Απαντώντας στα «παχιά» λόγια των σχολαρχών και τις ανυπόστατες υποσχέσεις, ο ΣΥΣΠΙΣ με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει: «Η μόρφωση στοιχίζει πάνω από 1,5 εκατομμύρια δραχμές. Κι αυτό είναι το κόστος μόνο των διδάκτρων. Τα έξοδα αυξάνονται με τις φωτοτυπίες, τα βιβλία και όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή που αναγκάζεσαι να αγοράσεις. Κάθε μέρα που περνάει μαθαίνεις ότι ολοένα και περισσότερο πρέπει να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη. Τι θα κάνεις εσύ για αυτό;».

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Διεκδικούμε το αυτονόητο

Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά εκπαιδευτικών, που υπάρχουν στα σχολεία, με διορισμούς αναπληρωτών καθηγητών και να σταματήσει η πρόσληψη ωρομισθίων, είναι τα βασικά αιτήματα των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που πραγματοποίησαν χθες τρίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, μετά από κάλεσμα της ΟΛΜΕ.

Στο πλάι τους βρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που έχουν προχωρήσει για το ίδιο θέμα σε επανειλημμένα διαβήματα στο υπουργείο. Ομως, ενώ από τη Δευτέρα ξεκινάει το δεύτερο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς, συνεχίζουν να λείπουν περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί από τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας και χθες δε βρέθηκε κανένας στο υπουργείο για να απαντήσει στα αιτήματα καθηγητών και γονιών! Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ παρέδωσαν, λοιπόν, σχετικό ψήφισμα στο γραφείο του υπουργού και η πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, Βάνα Τζιατζή, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα με καλύτερο συντονισμό μαζί με τους καθηγητές και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, διεκδικώντας το αυτονόητο: Να υπάρχουν καθηγητές στα σχολεία.

6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - 5ο ΕΛ ΑΧΑΡΝΩΝ
Πληθώρα προβλημάτων σε νεόκτιστα σχολεία

Αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, είναι οι γονείς και μαθητές του 6ου Γυμνασίου και του 5ου ΕΛ Αχαρνών. Αν και τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα δύο σχολεία είναι καινούρια και λειτουργούν φέτος για πρώτη φορά, οι μαθητές τους καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν μια σειρά ελλείψεις.

«Τα παιδιά μας αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες προβλήματα. Επειδή όμως δεν τα έχουν βρει οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς, είμαστε με δανεικό νερό και φως που όπως είναι φυσικό δε θα επαρκούν μόλις πιάσουν τα κρύα», επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων.

«Οι αθλητικοί χώροι είναι ανύπαρκτοι παρά τις υποσχέσεις για κατασκευή τους. Ωστόσο τα προβλήματα υπάρχουν και έξω από τα συγκεκριμένα σχολεία, όπου συσσωρεύονται σκουπίδια και σίδερα, οι δρόμοι είναι γεμάτοι μπάζα και λογής λογής σκουπίδια που εναποθέτουν εταιρίες, ο δήμος και οι περίοικοι. Αυτό έχει συνέπεια να βρίσκουν καταφύγιο τα τρωκτικά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των 200 παιδιών άμεσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι φοιτητικές εκλογές γίνονται σήμερα στο Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου, στο Χελένικ Χάουζ του Λονδίνου. Πρόκειται για έναν ιστορικό σύλλογο με αντιδικτατορική δράση, όπου σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι Ελληνες που σπουδάζουν στην Αγγλία (από το Μάντσεστερ και νότια). Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, που πέρσι κατέβηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στις εκλογές του συλλόγου και πήρε το 8,5% των ψήφων, καλεί τους φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ