Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Δικομματικός καυγάς για την αναγνώρισή τους

Με μια νέα τροπολογία, σε οδηγία της ΕΕ για «τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», επανέρχεται το θέμα της «αναγνώρισης» των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) ως παραρτημάτων πανεπιστημίων και αντίστοιχης «αναγνώρισης» των τίτλων που παρέχουν. Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που κατήγγειλε το θέμα, η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε προχθές στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από πρόταση ευρωβουλευτή της ΝΔ (Κ. Χατζιδάκη) και έχει ως εξής: «Οι τίτλοι εκπαίδευσης που εκδίδονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, της αναγνώρισης ή της πιστοποίησης θεωρούνται ως τίτλοι εκπαίδευσης των ιδρυμάτων που εκδίδουν το σχετικό τίτλο», δηλαδή αναγνωρίζονται ως πτυχία των αντίστοιχων πανεπιστημίων, ανεξάρτητα από το πού έχουν διεξαχθεί οι σπουδές.

Στην πραγματικότητα, αυτή η τροπολογία δεν προσθέτει τίποτα περισσότερο στις οδηγίες της ΕΕ και τα αντίστοιχα ελληνικά Προεδρικά Διατάγματα, όμως το γεγονός ότι κατατέθηκε από ευρωβουλευτή της ΝΔ έδωσε αφορμή στο υπουργείο Παιδείας να σηκώσει τους προεκλογικούς τόνους. Με σχετικό δελτίο Τύπου λοιπόν, το υπουργείο κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα πτυχία των ΚΕΣ και ότι αυτά θα είναι τελικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που οραματίζεται. Ομως, η τροπολογία δε διαφοροποιείται απ' όσα σχετικά η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει, αναγνωρίζοντας «από το παράθυρο» αυτά τα Κέντρα.

Θυμίζουμε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις πτυχίων που απονέμουν ξένα πανεπιστήμια μετά από σπουδές τουλάχιστον τριών ετών ακόμα κι αν μέρος των σπουδών έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα (σε ΚΕΣ που λειτουργούν ως παραρτήματα) αναγνωρίζονται στη χώρα μας μόνο επαγγελματικά από αρμόδιο συμβούλιο, όχι όμως ακαδημαϊκά από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Ειδικά για τους μηχανικούς όμως, απαιτείται και ακαδημαϊκή αναγνώριση, αφού για την εγγραφή στο ΤΕΕ κάποιου αποφοίτου από το εξωτερικό χρειάζεται βεβαίωση της ισοτιμίας του τίτλου του με αυτούς των ελληνικών ΑΕΙ από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Με την άρνηση «ακαδημαϊκής αναγνώρισης» σε αποφοίτους ΚΕΣ, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει το σκόπελο της ευθείας αναγνώρισης των ΚΕΣ ως παραρτημάτων πανεπιστημίων, αφού το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ