ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ολοταχώς για διεύρυνση της ιδιωτικής Παιδείας
  • Σύνδεση Παιδείας κι Αγοράς ζητά και ο Πούτιν!
  • Στην καπιταλιστική Ρωσία ήδη αρχίζει να ακριβοπληρώνεται το όνειρο των γονιών να δουν τα παιδιά τους μορφωμένα!

Το δικαίωμα της δωρεάν μόρφωσης στη Ρωσία, έχει πλέον καταργηθεί. Το μέλλον του μικρού Ρώσου στην εκπαίδευση διαφαίνεται μελανό...
Το δικαίωμα της δωρεάν μόρφωσης στη Ρωσία, έχει πλέον καταργηθεί. Το μέλλον του μικρού Ρώσου στην εκπαίδευση διαφαίνεται μελανό...
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, ανακοίνωσε στην πόλη Κρασναγιάρσκ, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει και να προωθήσει μέτρα που να αφορούν τη διεύρυνση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο Ρώσος πρόεδρος επέμενε ιδιαίτερα στο ότι τα σημερινά ρωσικά ΑΕΙ δε βγάζουν εκείνους τους αποφοίτους «που να είναι αναγκαίοι στην αγορά εργασίας», όπως σημείωσε.

Αφησε επίσης να εννοηθεί πως στις νέες αλλαγές που ετοιμάζονται θα πρέπει να παρθεί υπόψη η γνωστή «διαδικασία της Μπολόνια». Πάντως, όπως ανέφερε, πρόσφατα το Κρατικό Συμβούλιο για την Επιστήμη, που εξέτασε τη διακήρυξη της Μπολόνια και τις πιθανές αναπροσαρμογές της ρωσικής εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις αυτής της συμφωνίας, διχάστηκε! Σύμφωνα με τα λόγια του Πούτιν, τα μέλη του Συμβουλίου στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν ενάντια στην προσαρμογή της ρωσικής ανώτατης εκπαίδευσης στη διαδικασία της Μπολόνια, επειδή θεωρούν ότι αν ακολουθηθούν αυτές οι αρχές που περιγράφονται σε αυτήν, τότε θα υπάρξει μια ραγδαία πτώση του επιπέδου της παρεχόμενης μόρφωσης στα ρωσικά ΑΕΙ. Ο Πούτιν, είπε ότι «βασικά συμφωνεί με αυτή τη θέση». Την ίδια ώρα όμως πρόσθεσε το εξής: «Είναι μια θέση που έχει δικαίωμα ύπαρξης. Την ίδια ώρα υπάρχει κι η άλλη πλευρά του ζητήματος που δεν πρέπει να την ξεχνάμε, αν θέλουμε οι απόφοιτοί μας να είναι χρήσιμοι και να ανοίξει μπροστά τους όχι μόνο η αγορά εργασίας της Ρωσίας, αλλά και της Ευρώπης». Ουσιαστικά παραδεχόμενος ότι οι κατευθύνσεις της Μπολόνια και οι λεγόμενες «ανάγκες της αγοράς» επιτάσσουν τη μείωση (!) του επιστημονικού επιπέδου των ρωσικών ΑΕΙ.

Η διαφθορά απειλεί να γίνει καθεστώς στη ρωσική εκπαίδευση

Στο μεταξύ στις 26 Φλεβάρη, στην Ανώτατη Σχολή Οικονομίας (ΑΣΟ), πραγματοποιήθηκε συνδιάσκεψη με θέμα «Η οικονομία στο σύστημα εκπαίδευσης». Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν, την προηγούμενη χρονιά οι πολίτες της Ρωσίας ξόδεψαν 26,4 δισεκατομμύρια ρούβλια για δωροδοκίες δασκάλων, καθηγητών πανεπιστημίου, καθώς και υπαλλήλων στο σύστημα εκπαίδευσης, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να «προχωρήσουν» με αυτό τον τρόπο τις σπουδές τους. Οπως σημειώθηκε, πλέον η διαφθορά στον τομέα της εκπαίδευσης πρακτικά έγινε συστηματικό φαινόμενο, συγκρινόμενο σε μέγεθος με το «φακελάκι», που έχει κάνει την εμφάνισή του και στο ρωσικό σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 47% των Ρώσων γονιών είναι σήμερα πρόθυμοι να «λαδώσουν» για να βοηθήσουν το παιδί τους να μπει στο πανεπιστήμιο. Την ίδια ώρα το 83% των γονιών θεωρούν πως τα παιδιά τους δε θα έχουν κανένα επαγγελματικό μέλλον, αν δεν τελειώσουν κάποια ανώτατη σχολή. Το 75% των γονιών είναι έτοιμο να πληρώσει, από το υστέρημά του, για να μπορέσουν τα παιδιά του να προετοιμαστούν καλύτερα για τις εισαγωγικές στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιζβέστια», που παρουσιάζει τα παραπάνω στοιχεία, σήμερα στη Ρωσία το 35% των Ρώσων εκπαιδευτικών και το 50% των καθηγητών του πανεπιστημίου προσπαθεί να αυξήσει το εισόδημά του κάνοντας φροντιστηριακά μαθήματα σε υποψήφιους φοιτητές.


E. B.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ