ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Ξεχειλίζει η αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών

Η κυβέρνηση τούς οδηγεί στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα, «κλέβοντας» τους κόπους και την παραγωγή τους

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, και ειδικότερα της περιοχής του Μεσολογγίου, από τις επιπτώσεις της εφαρμογής του νέου κανονισμού της ΕΕ αλλά και γενικότερα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μια πολιτική που έχει στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς βιώνουν από πρώτο χέρι οι βαμβακοπαραγωγοί και οι οικογένειές τους, στην πεδιάδα του Αχελώου Ποταμού, η οποία περιλαμβάνει τα χωριά Κατοχή, Νεοχώρι, Λεσίνι, και στην πεδιάδα του Ευήνου, όπου είναι το Ευηνοχώρι και ο Γαλατάς.

Ο «Ρ» βρέθηκε στην περιοχή αυτή και ήρθε σε επαφή με τους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι σε συζητήσεις που έγιναν στα χωράφια και σε ένα καφενείο στην Κατοχή εξέθεσαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για την οξυμένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροί και μεσαίοι αγρότες. Περιέγραψαν ειδικά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νομό σε σχέση με την καλλιέργεια του βαμβακιού.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι παραγωγοί της περιοχής αυτής της Αιτωλοακαρνανίας: Το κόστος της παραγωγής του βαμβακιού για έναν παραγωγό κοστίζει 40.000 δρχ. το στρέμμα. Εάν νοικιάζει στρέμματα, είτε δεν έχει δικά του χωράφια, είτε επειδή έχει ανάγκη να βελτιώσει το εισόδημά του, η ενοικίαση τού κοστίζει επιπλέον 40.000 δρχ. έχοντας δικά του μηχανήματα και 50.000 δρχ. εάν δεν έχει δικά του μηχανήματα. Η τιμή φέτος μαζί με την προκαταβολή της επιδότησης ήταν 204 περίπου δρχ. το κιλό στα επιλέξιμα βαμβάκια, με 310 κιλά «πλαφόν» το στρέμμα και στα μη επιλέξιμα 50-70 δρχ. περίπου, ενώ οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες. Με έναν γρήγορο υπολογισμό οι αγρότες παίρνουν 70.000 δρχ. το στρέμμα. Τα έσοδα δηλαδή είναι λιγότερα από τα έξοδα.

Μπορεί τα χωράφια στο Δέλτα του Αχελώου να είναι από τα πιο γόνιμα, όμως η πολιτική των περιορισμών και των ποσοστώσεων έχει φέρει τους αγρότες σε απόγνωση...
Μπορεί τα χωράφια στο Δέλτα του Αχελώου να είναι από τα πιο γόνιμα, όμως η πολιτική των περιορισμών και των ποσοστώσεων έχει φέρει τους αγρότες σε απόγνωση...
Ομως όσο γόνιμο και αν είναι το χωράφι τους, όσο πλούσια και αν είναι η σοδειά στο σύνολό της, εξαναγκάζονται -- πέρα απ' το γεγονός ότι δεν μπορούν να καρπωθούν το οικονομικό όφελος που τους πρέπει -- να πληρώνουν και «τιμωρία» επειδή έχουν καλή παραγωγή, με τα λεγόμενα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Μάλιστα, για την προηγούμενη παραγωγή, ο νέος κανονισμός επιβάλλει σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς ακόμα μεγαλύτερο πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Εκτός αυτών έρχονται από κοντά και οι ολέθριες μεθοδεύσεις του υπουργείου Γεωργίας, οι οποίες επιδιώκουν να αποκρύψουν τις συνέπειες όσων αποφασίστηκαν πέρσι τον Απρίλη, σε βάρος πάλι των αγροτών. Ετσι, στην Αιτωλοακαρνανία που τα χωράφια είναι πολύ εύφορα το 40% περίπου της παραγωγής «περισσεύει» και βγήκε αυθαίρετα εκτός επιδότησης. Και για τις ποσότητες αυτές, που φτάνουν τους 5.000 τόνους, άρχισαν πρόσφατα να κόβονται τιμολόγια από τα εκκοκκιστήρια με 50-70 δραχμές το κιλό εμπορική τιμή. Ομως, και για τις ποσότητες που χαρακτηρίστηκαν επιλέξιμες δεν έχει βγει ακόμα η εξόφληση της επιδότησης. Η κυβέρνηση έταζε 300-310 δρχ. και 50 δρχ. εξόφληση. Χρήματα που οι αγρότες της περιοχής υπολόγιζαν ότι θα έχουν στη «μάχη» της επιβίωσης και της σοδειάς. Ομως, φως δε φαίνεται πουθενά και απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα και το 300άρι και το 50άρι αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Και η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής της επαρχίας Μεσολογγίου.

Μας ξεκληρίζουν

Οι ίδιοι οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν συνείδηση για το πού οδηγείται η κατάσταση με την ακολουθούμενη πολιτική ξεκληρίσματος. «Είμαστε καταχρεωμένοι», δήλωσε στο «Ρ» ο Γ. Λοΐζος, βαμβακοπαραγωγός, και πρόσθεσε: «Τα έξοδα μιας οικογένειας τρέχουν και εμείς δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας και τα χωράφια μας και να μετακινηθούμε προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου μας περιμένει η ανεργία. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης αλλά και η πολιτική που πρεσβεύει και η ΝΔ». Και συνέχισε λέγοντας: «Η κυβέρνηση μάς γέλασε. Αλλα μας υποσχέθηκε και άλλα κάνει».

Χαρακτηριστική της κατάστασης, επίσης, είναι η δήλωση του Ι. Νεστοράτου, δημάρχου του Δήμου Οινιαδών, ο οποίος μας είπε πως οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε σημείο εξαθλίωσης. «Φανταστείτε σε τι σημείο έχουμε φτάσει που πρόσφατα ήρθε κάποιος αγρότης και μου ζήτησε 10 ευρώ δανεικά!». «Είμαστε καταχρεωμένοι. Εξαντλήσαμε τα περιθώρια από τις αγροκάρτες και αρχίσαμε να δανειζόμαστε από τοκογλύφους», πρόσθεσε κάποιος άλλος. «Η μόνη πολιτική δύναμη που ήταν στο πλευρό των αγροτών ήταν το ΚΚΕ, που με την παρουσία του Σπ. Στριφτάρη, βουλευτή του ΚΚΕ, και τη δράση του γενικότερα ήταν παρόν στους αγώνες».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έντονη είναι η δυσαρέσκεια των παραγωγών από τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων του αγροτικού κινήματος (ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ), αλλά και το ρόλο των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, των Ενώσεων, δηλαδή, που έχουν μετατραπεί σε μακρύ χέρι του κεφαλαίου και των υποτακτικών του στις τσέπες των αγροτών. Εγινε μάλιστα και αναφορά από αγρότες και στα σχετικά γεγονότα με τη μηχανογράφηση των στοιχείων του ΟΣΔΕ, που όφειλε να πληρώσει η κυβέρνηση βάσει του νόμου και των κανονισμών, αλλά η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ φόρτωσε με ένα νέο χαράτσι τους αγρότες και μέσω των Ενώσεων καλούνται οι αγρότες να μοσχοπληρώσουν το ΟΣΔΕ στις Ενώσεις. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, η τοπική Ενωση κυκλοφόρησε και εξουσιοδοτήσεις για να μπορεί «ελεύθερα» να μπαίνει στα βιβλιάρια των αγροτών και να παίρνει χρήματα...

Ιδού τα αποτελέσματα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Ν. Μωραΐτης, με τη σειρά του δήλωσε στο «Ρ»: «Οι αγρότες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα αυτής της άγριας αντιαγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση κάτω από τις εντολές της ΕΕ. Μιας πολιτικής που επιτίθεται σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων που καλλιεργούνται στο νομό, όπως η καπνοκαλλιέργεια, όπου οι καπνοπαραγωγοί ζουν υπό ομηρία μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την περικοπή των επιδοτήσεων, το βαμβάκι, που φέτος μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού οι τιμές και στο νομό μας είναι αρκετά χαμηλές και δεν καλύπτεται το κόστος της παραγωγής. Διαψεύδεται, επομένως, η κυβέρνηση με την εφαρμογή του κανονισμού, η οποία έλεγε ότι οι τιμές θα είναι αρκετά υψηλές. Με την εφαρμογή του μείνανε τεράστιες ποσότητες στο νομό μας που ανέρχονται σε πάνω από 5 χιλιάδες τόνους. Αυτή η πολιτική έχει στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 6% και το πέρασμα σε όλο και λιγότερα χέρια της γης και της παραγωγής των προϊόντων, την περικοπή των επιδοτήσεων για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και του ευρωστρατού και την εισαγωγή προϊόντων όπως ο καπνός και το βαμβάκι από άλλες χώρες, ενισχύοντας τις μεγάλες βιομηχανίες».

Συνεχίζοντας ο Ν. Μωραΐτης επισήμανε: «Οι επιπτώσεις για τους αγρότες είναι καταστροφικές και για άλλες καλλιέργειες, στις οποίες έχει στραφεί μεγάλος αριθμός αγροτών για να βελτιώσει το εισόδημά του, αφού και αυτές έχουν πλαφόν και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των επιδοτήσεων. Η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαν την πλειοψηφία στις τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις οι συμβιβασμένες ηγεσίες, οι οποίες έχουν γίνει ο Δούρειος Ιππος για το πέρασμα της αντιαγροτικής πολιτικής. Τον τελευταίο χρόνο και μετά την ίδρυση της ΠΑΣΥ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, πιστή στην ιστορία και στην παράδοση των μακροχρόνιων αγώνων του νομού και ιδρυτικό μέλος της ΠΑΣΥ, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Οινιαδών. Επίσης, ξεδιπλώθηκαν στο νομό κινητοποιήσεις στα πλαίσια της ΠΑΣΥ με αιτήματα που αγγίζουν την καρδιά του προβλήματος και τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν αυτή την κατάσταση, δίνοντας παράλληλα τη διέξοδο στους ενωτικούς αγώνες, στη συστράτευση με τις συνεπείς μαζικές δυνάμεις, που με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία στο πλευρό της δοκιμαζόμενης αγροτιάς, είναι μπροστάρηδες στον αγώνα. Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας δηλώνει ότι θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση της οργάνωσης των αγώνων σε ταξική κατεύθυνση και ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών εκτιμά πως πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα απειθαρχίας στις αντιλαϊκές επιλογές, να στηριχτούν οι δυνάμεις που βρέθηκαν στο πλευρό των αγροτών και δεν αρκέστηκαν σε ανέξοδες ανακοινώσεις συμπάθειας».

Οργανωμένη αντίσταση

Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συμπαράταξης Μεσολογγίου», Π. Κατσούλης, δήλωσε πως μόνο η ενωμένη οργανωμένη αντίσταση των αγροτών της περιοχής με τη στήριξη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μέχρι σήμερα απείχε από κάθε μορφή αγωνιστικής διεκδίκησης, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, μπορεί να βάλει «φρένο» στις αντιλαϊκές επιλογές.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Τ. Παπανικολάου, είπε: «Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αγώνα των βαμβακοπαραγωγών και στήριξε επί της ουσίας τα αιτήματά τους. Ζήτησε από το ΝΣ την έμπρακτη στήριξη των αγώνων των αγροτών και πρότεινε όταν οι βαμβακοπαραγωγοί ήταν στο δρόμο τη μέρα της συνάντησής τους με τον υπουργό Γεωργίας, να κλείσει η νομαρχία και ολόκληρο το ΝΣ. Με επικεφαλής το νομάρχη να βρεθεί στο μπλόκο των αγροτών για όση ώρα διαρκούσε η συνάντηση με τον υπουργό. Δυστυχώς η πρόταση θεωρήθηκε "επαναστατική" από τους άλλους συνδυασμούς και δεν έγινε αποδεκτή. Η ΝΑΣ εκτιμά πως μονόδρομος για τους αγρότες είναι ο αγώνας και η σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν. Στις εκλογές του Οκτώβρη οι αγρότες ουσιαστικά θα πρέπει να πάρουν απόφαση αν θα αποδεχτούν ή θα δώσουν άφεση αμαρτιών στην πολιτική που χειροτερεύει τη ζωή τους ή θα την καταδικάσουν υπερψηφίζοντας τη ΝΑΣ».


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


ΛΑΔΙ
Βγήκε η «εικονική» εξόφληση

Μετά από την αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει πέρσι εκτός επιδότησης ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ελαιολάδου (της περιόδου 2000/2001), προέκυψε τώρα εκ Βρυξελλών ότι η εξόφληση της επιδότησης θα είναι 34,6 δραχμές το κιλό (0,1015 ευρώ).

Κι αφού μερικές δεκάδες χιλιάδες τόνοι υπαρκτής ποσότητας ελαιολάδου βγήκαν με το έτσι θέλω εκτός επιδότησης και χιλιάδες ενστάσεις ελαιοπαραγωγών εκκρεμούν ακόμα, η τελική παραγωγή ελαιολάδου που αναγνωρίστηκε τελικά από την ΕΕ (μαζί με πυρηνέλαιο και την ποσότητα που λογίζεται για την επιδότηση βρώσιμων ελιών) ορίστηκε στους 479.000 τόνους. Ετσι με βάση το πλαφόν των 419.000 τόνων επιβάλλεται και πρόστιμο συνυπευθυνότητας γύρω στις 95 δραχμές το κιλό.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές, οι ελαιοπαραγωγοί αντί να εισπράξουν 486 δρχ. το κιλό που είναι ολόκληρη η επιδότηση, λαμβάνουν με προκαταβολή και εξόφληση μαζί 391 δρχ., από τις οποίες βέβαια αφαιρούνται και οι παρακρατήσεις. Ομως το ποσό αυτό δεν αφορά όλη τη δηλωθείσα παραγωγή και οι ελαιοπαραγωγοί βγαίνουν επί της ουσίας ζημιωμένοι και στο θέμα της επιδότησης. Η κυβέρνηση βέβαια από την πλευρά της θα επιχειρήσει να ξαναδημιουργήσει εντυπώσεις και να πανηγυρίσει για το γεγονός ότι η «εικονική» επιδότηση της περιόδου 2000/2001 είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές. Οσο για το πότε θα καταβληθούν στους ελαιοπαραγωγούς οι 34,6 δρχ., από το υπουργείο Γεωργίας λέγεται, πως αυτό θα γίνει από τα μέσα Ιούλη και μετά.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
«Πρόστιμο» 35,9 δισ. δρχ.

Να επιστρέψει 105,5 εκατ. ευρώ (35,9 δισ. δρχ.) καλείται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο (FEOGA) για χρηματοδοτήσεις που δεν έγιναν σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές.

Πρόκειται για έναν ακόμα καταλογισμό σε βάρος της Ελλάδας, για τον οποίο ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της. Οπως ανακοινώθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τους ελέγχους που έγιναν στα πλαίσια της εκκαθάρισης των λογαριασμών των οικονομικών ετών 2000 και 2001 προκύπτει, ότι για τις ενισχύσεις που έλαβε η Ελλάδα, από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο, δεν έχει δικαιολογήσει 105,5 εκατ. ευρώ τα οποία και θα πρέπει να επιστρέψει στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για τις αδικαιολόγητες χρηματοδοτήσεις η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει: Για ανεπαρκείς ελέγχους στις αροτριαίες καλλιέργειες 103,5 εκατ. ευρώ. Για ελλείψεις στο σύστημα ελέγχων 1,7 εκατ. ευρώ. Για καθυστερήσεις πληρωμών 0,3 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ