ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανοίγει επικίνδυνα η τρύπα του όζοντος

Σημαντική μείωση του στρώματος του όζοντος, που δρα ως προστατευτικό κάλυμμα από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, σε ποσοστό ακόμα και του 50% συγκριτικά με τη δεκαετία του '80, σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια! Στην Ελλάδα, η αραίωση του στρώματος του όζοντος έφτασε ακόμα και το 15% τη διετία 1993 - '95,ενώ για το 1997 η μέση αραίωση θα αγγίξει το 4%.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χτες ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρ. Ζερεφός, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της αναθεώρησης του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ τους επόμενους μήνες, προκειμένου να μειωθούν οι ουσίες εκείνες που καταστρέφουν το όζον.Η σοβαρή βλάβη που έχει υποστεί το στρώμα του όζοντος δεν αναμένεται να αλλάξει για τα επόμενα 60 χρόνια και παρά τα περιοριστικά μέτρα του Πρωτοκόλλου, το λαθρεμπόριο των ουσιών που καταστρέφουν το όζον βρίσκεται σε έξαρση, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. "Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, θα συζητηθεί η αναθεώρηση και θα αποφασιστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου. Πέρα όμως από τις ανθρωπογενείς αιτίες, η ίδια η φύση επιδεινώνει το φαινόμενο, όπως για παράδειγμα οι εκρήξεις των ηφαιστείων. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η αραίωση θα σταθεροποιηθεί το 2070", επισήμανε ο καθηγητής, ο οποίος θα τιμηθεί από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών για τη μακρόχρονη προσφορά του στην Επιστήμη του Οζοντος.

Οσον αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ,το όζον εμφάνισε μία μέση αραίωση που είναι περίπου 3% στη δεκαετία του '80,ενώ στη δεκαετία του '90 η μέση αραίωσή του είναι περίπου 6% με ακρότατες τιμές αραίωσης το 1993 και το 1995, που πλησίασαν ακόμα και το 15%!Φέτος, το όζον δείχνει μια μικρή τάση ανάκαμψης, με μέση αραίωση μέσα στο 1997 περίπου 4%.

Σημειώνεται ότι οι τρεις κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον είναι:

- Για τους χλωροφθοράνθρακες, τον τετραχλωράνθρακα και το τριχλωριαιθάνιο μηδενική παραγωγή και κατανάλωση από 1 - 1 - 96. Μικρή μόνο δυνατότητα κατόπιν αδείας για "θεμελιώδεις χρήσεις" και μέχρι 15% των επιπέδων του 1986 για τους χλωροφθοράνθρακες και του 1989 για τα άλλα, για κάλυψη αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών.

- Για το βρωμιούχο μεθύλιο μείωση της παραγωγής - κατανάλωσης κατά 25% το 2001, κατά 50% το 2005 και εξάλειψη μετά το 2010.

- Για τους υδροχλωράνθρακες δεν ελέγχεται η παραγωγή, μόνον η κατανάλωση, με μια "οροφή" που θα μειώνεται κλιμακωτά από το 2004 μέχρι πλήρους εξαλείψεως το 2020. Ωστόσο, το λαθρεμπόριο επιβλαβών για το όζον ουσιών, καθώς και η άρνηση πολλών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ "φρενάρουν" τον περιορισμό του φαινομένου.

Τέλος, ο Χρ. Ζερεφός απηύθυνε έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να παρευρεθεί εκπρόσωπος στη συνάντηση για την αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Κι αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΧΩΔΕ τα τελευταία χρόνια απέχει από τέτοιες συναντήσεις και απλά επικυρώνει τις διεθνείς συμφωνίες...


Η ντομάτα, το ακορντεόν και οι "νεόπτωχοι"

Οι ζεστές νότες του ακορντεόν έντυσαν με χρώματα το αυγουστιάτικο απόγευμα. Το ζευγάρι και ένα μικρό παιδί περιδιάβαιναν τους δρόμους της γειτονιάς, ανταλλάσσοντας την τέχνη τους με δεκάρικα, που έπεφταν από τα τσιμεντένια "κοτέτσια" των ανθρώπων. Κέρμα και υπόκλιση, συνοδευόμενη από μαραμένα "ευχαριστώ". Καμιά φορά, το παιδί έβγαζε και το καπελάκι του, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Η κυρα - Νίκη παραμέρισε το γεράνι της και έσκυψε από το μπαλκόνι. "Εχει πέσει πείνα... Για να βγαίνουν πια και στους δρόμους... Εχει πέσει πείνα στον κοσμάκη. Τέτοιες σκηνές είχα να δω από το '60". "Νεόπτωχοι" σκέφτηκε η κόρη της. Σπουδαγμένη γαρ και λόγω της σχέσης της με κάποιον πανεπιστημιακό έριχνε πότε πότε καμιά ματιά σε κάτι... βαθυστόχαστες αναλύσεις. Απ' αυτές, που συγγράφουν, κατά καιρούς, οι επαϊοντες των Βρυξελλών. Εκεί, στη μακρινή αυτή πόλη, όπου μέσα σε "αποστειρωμένα" γραφεία αναλύονται στοιχεία και βγαίνουν συμπεράσματα: "Τόσα εκατομμύρια άνεργοι. Τόσα εκατομμύρια άστεγοι. Τόσα εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας".

Μια και το σκέφτηκε, όμως, ξανάπιασε την εφημερίδα. Μικρές αγγελίες. Τον Ιούνη, ο προηγούμενος εργοδότης, της ανακοίνωσε ότι έληξε η σύμβαση και δυστυχώς αδυνατούσε να την απασχολήσει εκ νέου. Τώρα κύκλοι από κόκκινο μαρκαδόρο σημάδευαν "μαύρα πρόβατα σε άσπρο λιβάδι". Οσο για το φεστιβάλ και τη "Μήδεια", θα περίμενε άλλη φορά. Τώρα δεν περισσεύουν...

Την επομένη, Τρίτη, είχε λαϊκή στη γειτονιά. Απ' αυτές που οι ηγήτορες του τόπου επισκέπτονται σε κάθε προεκλογική περίοδο. Η καθηγήτρια, η κυρα - Λένη πήγε το πρωί για να ψωνίσει. Είδε τις τιμές, κοίταξε την τσέπη της και πήρε πάραυτα το δρόμο της επιστροφής. Σκέφτηκε να ξαναπάει το μεσημέρι, μπας και είναι πιο φθηνά. Πήγε, αλλά και πάλι το στόμα της στράβωσε. Το παλιό, καλό κόλπο, τούτη τη φορά δεν έπιασε.

"Βρε, οι τιμές φταίνε ή το πορτοφόλι που 'ναι άδειο;" αναρωτήθηκε η φιλενάδα της, η κυρα - Ρήνη. Η κυρα - Λένη δεν απάντησε. Σκεφτόταν τους λογαριασμούς που την περίμεναν στο σπίτι. Τη δόση από το στεγαστικό δάνειο. Τα φροντιστήρια των παιδιών που ξεκινούσαν το Σεπτέμβρη. Τα παλιά καρό μακρυμάνικα πουκάμισα που θα φόραγε στον άντρα της για άλλο ένα χειμώνα. Τη μαύρη φούστα που θα 'πρεπε να δανειστεί από την κυρα - Νίκη, για να πάει στην κηδεία της μακρινής της θείας. Το ψυγείο που περίμενε το σούπερ μάρκετ του Σαββάτου για να γεμίσει. Τους δυο μισθούς που σώνονταν μερικές μέρες πριν βγει ο μήνας. "Βρε Ρήνα, αυτός ο Γιάννος, αυτή η Βασούλα, πότε κατέβηκαν στη λαϊκή, να δουν πόσο έχει η ντομάτα;" ρώτησε με τη σειρά της, τη φιλενάδα της και ξεκίνησε για το σπίτι, δίχως να περιμένει απάντηση...

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ