ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2003
Σελ. /32
Πουθενά στην Αφρική

Η ανάγκη για επιβίωση και η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών πολιτισμών. Ταινία της Καρολίν Λινκ υποψήφια για τη «Χρυσή Σφαίρα» καλύτερης ξένης ταινίας, ενώ απέσπασε πέντε από τα γερμανικά βραβεία κινηματογράφου.

Μια ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε δύο ηπείρους. Το «Πουθενά στην Αφρική» είναι η αληθινή περιπέτεια μιας οικογένειας Εβραίων που εγκαταλείπει τη ναζιστική Γερμανία του 1938, για μια απομονωμένη φάρμα στην Κένια, αφήνοντας την άνετη διαβίωσή της. Ο Βάλερ Ρέντλιχ, η γυναίκα του Τζέτελ και η πεντάχρονη κόρη τους Ρεγγίνα, παλεύουν ο καθένας ξεχωριστά να συμφιλιωθούν με τη δύσκολη πραγματικότητα της νέας τους ζωής.

Καλογυρισμένη εξωτική, ερωτική περιπέτεια χωρίς πολλά απρόοπτα και ανατροπές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το «Πουθενά στην Αφρική», που είναι ταινία βασισμένη στο αυτοβιογραφικό μπεστ σέλερ της Στέφανι Τσβάιχ, δεν είναι μια καλή δουλιά. Η οικογένεια εγκαταλείπει τον πολιτισμένο κόσμο, ξαναρχίζοντας της ζωή της απ' την αρχή. Για τίποτα δεν πρέπει να είσαι σίγουρος. Ολα τελειώνουν και όλα αρχίζουν ξανά και αν θες να επιζήσεις, πρέπει να παλέψεις για να βρεις έναν καινούριο δρόμο. Αυτό μοιάζει να είναι το μήνυμα της ταινίας που παραθέτει δυο διαφορετικούς κόσμους με μια κοινή γραμμή. Την ανάγκη για επιβίωση.

Το «Πουθενά στην Αφρική» είναι η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών πολιτισμών που δεν τους δένει τίποτα. Η σκηνοθεσία της Καρολίν Λινκ είναι καθαρή και ουσιαστική. Με ωραία φωτογραφία και καλές ερμηνείες. Το σενάριο κρατάει το ενδιαφέρον και η συγκίνηση κυριαρχεί σ' όλα τα επίπεδα της ταινίας. Το φολκλόρ στοιχείο είναι έντονο και το σκούρο της Αφρικής διάχυτο. Αυτό που δεν έχει, είναι οι έντονες ανατροπές και η διάθεση για κριτική, αλλά κρατάει μια ισορροπία σχεδόν μαγική.

«Nowhere in Africa» Ερωτική περιπέτεια, παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Καρολίν Λινκ. Με τους: Τζούλιαν Κολέρ, Μέραμπ Νίνιτζε, Ματίας Χάμπιχ, Σίντεντε Ονιούλο, Καρολίν Εκερτζ, Λέα Κούρκα.


Υψηλής ποιότητας «Ταινιόραμα»

"Πολίτης Κέιν" του Ορσον Ουέλς
Από το «φιλμ νουάρ» μέχρι το Λαρς Φον Τρίερ και από τη «νουβέλ βαγκ» μέχρι τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το 14ο Ταινιόραμα στον κινηματογράφο «Αττικα» (πλατεία Αμερικής) προσφέρει και φέτος μια μεγάλη «γκάμα» επιλογών στους φίλους του καλού κινηματογράφου.

Η διοργάνωση ξεκίνησε χτες, ολοκληρώνεται στις 25/5 και περιλαμβάνει 96 ταινίες χωρισμένες σε 24 ενότητες. Σήμερα προβάλλεται η ενότητα «Κλασικά αριστουργήματα» που περιλαμβάνει τις ταινίες: «Λεωφορείο ο πόθος» και «Το λιμάνι της αγωνίας» του Ελία Καζάν, «Πολίτης Κέιν» του Ορσον Ουέλς και «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τζ. Μάνκιεβιτς. Αύριο «Νουάρ εκδοχές»: «Λαντάνα» του Ρατ Λόρενς, «Το τελευταίο ατού» του Μπίλι Γουάιλντερ, «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές» του Μπομπ Ράφελσον, «Isomnia - Φόνος στην ομίχλη» του Ερικ Σλότσκεμπεργκ. Τη Δευτέρα 5/5 «Ραντεβού με τον Σαίξπηρ»: «Οθέλος» του Ορσον Ουέλς, «Ο θρόνος του αίματος» του Ακίρα Κουροσάβα, «Φάλσταφ» του Ορσον Ουέλς, «Αμλετ» του Λόρενς Ολίβιε. 6/5 «Ο έρωτας σε υπέρβαση»: «Κάμα Σούτρα» της Μϊρα Νάιρ, «Η αυτοκρατορία του πάθους» του Ναγκίσα Οσίμα, «Ο ποταμός του έρωτα» του Λου Γε, «Οι πέντε αισθήσεις» του Τζέρεμι Ποντέσουα. 7/5 «Ανεξάρτητος αμερικανικός κινηματογράφος»: «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» του Χαλ Σάλουιν, «Το κουκλόσπιτο» του Τοντ Σόλονς, «Η ιστορία της Σου» του Εϊμος Κόλεκ, «Simple men» του Χαλ Χάρτλεϊ. 8/5 αφιέρωμα στον Ατομ Εγκογιάν με τίτλο «Ο ψυχογράφος των εικόνων»: «Family viewing», «The Adjuster», «Το γλυκό πεπρωμένο», «Αραράτ».

"Ο θρόνος του αίματος" του Ακίρα Κουροσάβα
Οι προβολές αρχίζουν καθημερινά στις 5 μ.μ. και η γενική είσοδος για τέσσερις ταινίες είναι 6,60 ευρώ. Κυκλοφορεί και κάρτα διαρκείας για όλες τις ταινίες με τιμή 60 ευρώ.


«Τα δυο πρόσωπα του έρωτα»

Μια δυναμική πριγκίπισσα που έχει κληρονομήσει το θρόνο από το σφετεριστή πατέρα της αναλαμβάνει να αποδώσει το θρόνο της χώρας της στο νόμιμο κάτοχό του σ' έναν νεαρό πρίγκιπα δηλαδή, που αποτελεί και το αντικείμενο του πόθου της. Σχέδιό της είναι να κατακτήσει την καρδιά του να τον παντρευτεί και έτσι εκείνος να βρεθεί στη θέση που δικαιωματικά του ανήκει. Για να πετύχει όμως το στόχο της θα πρέπει να επιστρατεύσει όλες της τις ικανότητες. Εξυπνάδα, πανουργία, αλλά και τη γοητεία της καθώς με αλλεπάλληλες μεταμφιέσεις πότε ως γυναίκα και πότε ως άνδρας θα πρέπει να σαγηνεύσει όχι μοναχά τον πρίγκιπα, αλλά και τον φιλόσοφο Ερμοκράτη και τη γεροντοκόρη αδελφή του υπό την προστασία των οποίων βρίσκεται ο εκλεκτός της καρδιά της. «Τα δύο πρόσωπα του έρωτα» είναι μια ταινία εποχής διασκευή του παιχνιδιάρικου ερωτικού και πολιτικά σατιρικού θεατρικού έργου του Μαριβό στην κεντρική του ηρωίδα, η οποία πλέκει ένα γαϊτανάκι αποπλάνησης και μεταμορφώσεων χωρίς δυνατότητα διαφυγής... Θα μπορούσε να έχει κάποιο ενδιαφέρον η ταινία, αν δεν έπεφτε στην παγίδα της «ευκολίας» χωρίς καμιά διάθεση πρωτοτυπίας και ανατροπής. Το φιλμ κρατάει μια αναχρονιστική διάθεση που δε συμβαίνει τίποτα και ενώ οι ιστορίες του Μοριβό προσφέρονται για έξυπνες κωμωδίες εδώ οι συντελεστές της ταινίας μοιάζουν να έχουν ξεχάσει σε ποια εποχή βρισκόμαστε. Η σκηνοθεσία είναι μέτρια, αφού το φιλμ μοιάζει περισσότερο με θεατρικό δρώμενο παρά με μια δομημένη ταινία εποχής. Χωρίς να ξεκαθαρίζει τους ρόλους και τους στόχους η ροή του σεναρίου μερικές φορές μπερδεύεται και χάνεται χωρίς να ξέρεις τι βλέπεις. Οι ερμηνείες των ηθοποιών δεν είναι και από τις καλύτερες και μοιάζουν να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μια παλιομοδίτικη ερωτική κωμωδία που θα τη βλέπαμε ευχάριστα αν δεν ήταν τόσο κακογυρισμένη και βαρετή.

«The Triumph of Love»: Ερωτική κομεντί αγγλικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Κλερ Πέπλοου. Με τους: Μπεν Κίνγσλεϊ, Μίρα σορβίνο, Φιόνα Σο, Τζέι Ρόνταν, Λουίς Μολτενί, Ρέιτσελ Στέρλινγκ, Ιγκνάθιο Ολίβα.


Δύο νέες ταινίες γι' αυτή τη βδομάδα. Από τη μια, το «Πουθενά στην Αφρική» κρατάει άψογες ισορροπίες και αφηγείται τις περιπέτειες μιας οικογένειας που εγκαταλείπει τη ναζιστική Γερμανία για να βρει την τύχη της στην Αφρική και από την άλλη «Τα δυο πρόσωπα του έρωτα», ταινία, που προσπαθεί να μας κάνει να γελάσουμε, αλλά μάλλον δεν το καταφέρνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ